IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLONDIE - Pollinator

Letití Blondie nikdy nezastírali fakt, že začínali jako punková kapela a jsou tak jasnými souputníky Ramones, Television nebo Patti Smith. Aby také ne, když se jejich pionýárská léta pojí se slavným klubem CBGB. Měli sice už hodně málo společného s navztekaným punkem z Británie, ovšem svou velice úspěšnou platinovou éru započali v roce 1978, ve chvíli, kdy punk vyrazil ven z undergroundu (tedy už bez Sex Pistols) a jal se žnout komerční úspěchy. Blondie tenkrát byli u toho. S deskou „Parellel Lines“ ale dobře pochopili, že se starými zbraněmi a oháněním se anarchií by to daleko nedotáhli a chytře změnili styl, když do své hudby naroubovali popové elementy a taneční prvky. Byl z toho hned hit jako hrom, “Heart Of Glass“.

Blondie se brzy stali jedním z hlavních symbolů new wave, tedy módy, která vycházela z punku, ovšem byla mnohem dál co se týče přítulnosti ke střednímu proudu a zejména na mládež tehdy útočila se strojovým tanečním podkladem, který kapelu už odvedl daleko od někdejších souputníků. Teď si Blondie tykali třeba s Duran Duran, Adamem Antem nebo Frankie Goes To Hollywood. Jenže brzy bylo po všem, když po šesté desce „The Hunter“ oznámila zpěvačka Debbie Harry odchod na sólovou dráhu. Doba ale už byla jinde, takže Harry na ní moc velkou díru do světa neudělala a postupem let se věnovala spíše filmu.

V rámci všeobecného revivalu na konci devadesátých let se najednou vrátili i Blondie. Trochu překvapivě, ovšem velice přesvědčivě. Ze skladby „Maria“ se totiž brzy stal velký hit, který využíval tehdejšího pop rocku, jenž se snoubil s tradičními postupy kapely a desku „No Exit“ opět tlačil k úspěchu. A co na tom, že se kapela u fanoušků znevěrohodnila tím, že na albu nechala hostovat tehdy módního rappera Coolia… Účtování ale přišlo brzy a další deska u kritiků i fanoušků propadla, přestože po umělecké stránce se o žádný velký průšhiv nejednalo, bylo cítit, že Blondie opravdu dochází dech. Nepomohla ani osmiletá pauza mezi lety 2003 až 2011, ovšem od té doby se ale přece jen zdá, že se kapela opět odrazila ode dna.

Šest let stará deska „Panic Of Girls“ nepatřila mezi ty nejhorší a proto nebyl důvod, proč ohlášenou novinku „Pollinator“ očekávat s despektem a už první poslech naznačil, že Blondie se nenacházejí v až tak úplně špatné formě. Jdou na to totiž chytře hned od začátku, kdy do titulní skladby „Doom Or Destiny“ pozvali jako hosta zpěvačku Joan Jett a hned je z toho skladba jako hrom. Svižná, chytlavá, punkově vyzývavá a glamově hravá. Ve spojení s dvojkou, tanečněji laděnou „Long Time“ to hned vypadalo, že je zaděláno na jednu z nejlepších desek za celou kariéru kapely.

Ovšem forma až tak úplně nevydržela. Album působí trochu roztříštěně, což bude určitě dáno velkou integrací externích skladatelů (Debbie Harry je podepsána pod třemi skladbami, kytarista Cjris Stein dokonce jen pod dvěmi) a úplně nezafungoval ani pilotní singl „Fun“. Zajímavá místa jsou na desce jinde. Nejen u zmíněné úvodní dvojice (ta je samozřejmě z celé kolekce nejlepší), ale dobře působí i elektronicky odlidštěná „Gravity“ a klasičtěji pojatá „Already Naked“ a „My Monster“. V jakém kontrastu pak jsou až pouťově rozjuchaná „Love Level“ nebo naprosto otřesná „Best Day Ever“, kde jako kdyby si muzikanti nerozuměli a každý si hrál na vlastním písečku… Do mozaiky rozkolísanosti pak zapadá i závěrečná, nebetyčně dlouhá „Fragments“, což je vlastně takový „Megamix“ (fujtajbl…) na blondie-písečku. Vcelku zbytečná záležitost…

„Pollinator“ je tak vlastně typickou deskou Blondie z jejich novodobé éry. Má své vrcholy, ale i své propasti, kdy si uvědomíte, že tahle kapela už to prostě na svůj někdejší vrchol z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let nikdy nedotáhne. Ovšem tady lze ocenit fakt, že by mohlo být mnohem hůř, protože když se člověk podívá, jak jsou na tom dnes jejich někdejší kolegové, je zapotřebí při „Pollinator“ uznale pokývat hlavou.

Jan Skala             


www.blondie.net

YouTube ukázka – My Monster

Seznam skladeb:
1. Doom Or Destiny
2. Long Time
3. Already Naked
4. Fun
5. My Monster
6. Best Day Ever
7. Gravity
8. When I Gave Up On You
9. Love Level
10. Too Much
11. Fragments

Sestava:
Debbie Harry - zpěv
Chris Stein - kytara
Tommy Kessler - kytara
Leigh Foxx - baskytara
Matt Katz-Bohen - klávesy
Clem Burke - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 55:52
Label: BMG
Země: USA
Žánr: pop rock/post-punk

Diskografie:
1976 - Blondie
1978 - Plastic Letters
1978 - Parellel Lines
1979 - Eat To The Beat
1980 - Autoamerican
1982 - The Hunter
1999 - No Exit
2003 - The Curse Of Blondie
2011 - Panic Of Girls
2017 - Pollinator

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2017
Přečteno: 2446x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Máš pravdu. Já...20. 07. 2017 5:49 Pepsi Stone
Ghost of downloadNějak to v textu...19. 07. 2017 18:50 paul91
Já nenapsal, že...29. 05. 2017 11:29 Pepsi Stone
Album jsem slyšel...28. 05. 2017 23:08 Adam


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08681 sekund.