DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAMMSTEIN - Paris (DVD)

Rammstein netřeba metalovému fanouškovi dlouze představovat. Vydali zatím sice jen šest desek, ale zapsali se jimi do metalové historie opravdu velkým písmem. Od posledního „Liebe Ist Fϋr Alle Da“ uběhlo už ale osm let a nová nahrávka stále nikde. Letos se na světlo světa dostalo alespoň nové DVD „Paris“, které však obsahuje koncert z roku 2012. Těžko říct, jestli vytvoření tohoto materiálu muselo trvat pět let, ale výsledek je fantastický.

Obrazová kvalita DVD je nadstandardní, což by se u tak velké kapely dalo čekat. Zvuk koncertního záznamu je skvělý, i když mi přijde, že byl přece jen následně poupraven. Je totiž zcela čistý a takřka dokonalý. Přesto zůstal pocit, že posloucháte „živák“, což je jedině správně.

Technická stránka DVD je tedy na té nejvyšší úrovni. Jenže důležitější je samotný obsah. „Paris“ vyšlo v různých verzích a v té základní máme jen koncert a „making of“. To je vše, nic víc. Jenže to vůbec nevadí, protože samotný záznam koncertu je přímo fantasticky natočen. Postaral se o to Jonas Ackerlund, kdysi bubeník ikonických Bathory, ale především režisér hudebních videí pro ty největší světové hvězdy, jako jsou Roxette, The Prodigy, Robbie Wiliams, Lady Gaga, Metallica, Madonna a další. Jonas je tedy spjat jak s metalovým světem, taka le i výrazně s popem. S Rammstein už spolupracoval například na skandálním klipu ke skladbě „Pussy“ a nyní se jim postaral o celé DVD.

„Paris“ na jednu stranu dodržuje standardy moderních hudebních záznamů koncertů, ale na stranu druhou, právě díky Ackerlundovi, získává video nádech něčeho ojedinělého. Koncert byl snímán bezpočtem kamer a tak si Rammstein užijete ze všemožných úhlů a vzdáleností. Co bych jen trochu vytknul, tak je místy rychlý střih. Ackerlund divákům nabídne i detailní záběry a zpomalovačky výbuchů a dalších pyrotechnických kousků. Samostatnou kapitolou jsou pak různé drobné experimenty, jako s někdy nepostřehnutelnými efekty, kdy třeba na vteřinku Tillu Lindemannovi přikouzlí dlouhý ještěří jazyk nebo znetvoří fanouška v kotli. Od začátku do konce koncertu je video vždy něčím ozvláštněné. Jsou tu různé prostřihy do publika, obraz se překrývá s blízkým pohledem do tváře zpěváka nebo některého z dalších muzikantů. Co Ackerlund neovlivní, je samozřejmě výkon skupiny. Ten je však velmi profesionální a maximalistický. Rammstein šlapou jak hodinky.

Působivý je úvod, kdy se snese ze shora plošina, která propojí místo, odkud vyjde kapela a ta i s francouzskou vlajkou přejde na pódium. A pak začne „Sonne“ a dvě hodiny toho nejlepšího od německé legendy. Divák uvidí to, na co je zvyklý a co od kapely očekává. Ohně, spousty ohňů a svébytný humor Tilla Lindemanna. Klávesák „Flake“ dělá své obvyklé taneční kreace a nezapomíná jít po trenažeru. Nechybí ohnivé náhubky při „Feuer Frei“, humorná etuda s Flakem při „Mein Teil“, bohatá pyrotechnika při „Du Hast“, Flakeho výlet na člunu po publiku při „Haifish“, Till jako ohnivý anděl v „Engel“ či jízda na nafukovacím penisu v „Pussy“. Na tři skladby si kapela „odskočí“ doprostřed haly, kde na malém pódiu předvede sado-maso show. „Bϋck Dich“ a „Mann Gegen Mann“ jsou divoké a nekorektní. „Ohne Dich“ naopak vážnou a pěknou baladou.

Koncert po celou dobu neztrácí tempo a na závěr i trochu překvapí. I když vlastně ne. Když v Paříži, tak proč nekončit „Frϋhling In Paris“? Tahle krásná balada je takovým dárkem pro francouzské publikum. Obraz je pozměněn do černobílé, což přesně k typu skladby sedí. Dojemný a výtečný konec koncertu.

Pokud máte rádi Rammstein pak nemusíte dlouho přemýšlet o koupi. Tohle je totiž naprostá tutovka. Výborný setlist, výkon kapely a především je to celé parádně natočené. Jedno z výjimečných hudebních DVD.

Tomáš Marton             


www.rammstein.de

YouTube ukázka - Paris - Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen?

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Sonne
3. Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen
4. Keine Lust
5. Sehnsucht
6. Asche Zu Asche
7. Feuer Frei!
8. Mutter
9. Mein Teil
10. Du Riechst So gut
11. Links 2-3-4
12. Du Hast
13. Haifisch
14. Bück Dich
15. Mann Gegen Mann
16. Ohne Dich
17. Mein Herz Brennt
18. Amerika
19. Ich Will
20. Engel
21. Pussy
22. Frühling In Paris

Sestava:
Till Lindemann – zpěv
Paul Landers – kytara
Richard Z. Kruspe-Bernstein – kytara
Oliver Riedel – baskytara
Christian Lorenz – klávesy
Christophe Doom Schneider – bicí

Rok vydání: 2017
Země: Německo
Žánr: Industrial metal

Diskografie:
1995 – Herzeleid
1997 – Sehnsucht
2001 – Mutter
2004 – Reise, Reise
2005 – Rosenrot
2009 – Liebe Ist Für Alle Da
2017 - Paris (DVD)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.08.2017
Přečteno: 2932x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rammstein:ParisAkerlund zmršil...29. 08. 2017 16:17 kukura
Jeden z koncertov,...13. 08. 2017 9:07 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08682 sekund.