RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Hey Man

Po vydání alba „Bump Ahead“ se Mr. Big dostali tak trochu na rozcestí. Na jedné straně stála masová touha po dalším komerčním trháku v duchu „To Be With You“, kterému se výpůjčka „Wild World“ nevyrovnala, na druhé straně pak byly umělecké a rockové ambice samotné kapely. Ke cti Mr. Big patří skutečnost, že na čtvrtém albu „Hey Man“ se vyhnuli komerčním svodům, učinili tak sice nahrávku o něco nepřístupnější, než byly předchozí dvě desky, ale dali jasně najevo, kam se svojí tvorbou chtějí směřovat.

Leccos naznačila už úvodní „Trapped In Toyland“. Byť vstupní krátký jemný piánový motiv mohl svádět k dojmu, že Mr. Big přece jen vyslyšeli hlasy těch, kteří („zmatení“ z „To Be With You“ si na koncertě zacpávali u ostřejších skladeb uši) by dali přednost romantičtějšímu výrazu kapely, skladba má zase hodně ostrý výraz, nicméně v kontextu toho, že Mr. Big měli ve zvyku na začátek alba nasazovat hodně divokou skladbu, je přece jen „Trapped In Toyland“ v porovnání s ostatními deskami nejklidnější úvodem, na druhé straně je nejdivočejším kouskem aktuální kolekce a bezesporu jedním z nejsilnějším momentů „Hey Man“. Paradoxní je přitom fakt, že „Trapped In Toyland“ byla původně určená pro potřeby Gilbertovy bokovky Electric Fence. Obrovská hudební pohoda sálá z vláčnější „Take Cover“, která je dokonalým obrazem tvorby pana Velkého – příjemná melodie, úžasná harmonie všech nástrojů, Martinův vokál nevyjímaje, dokonalost individuálních schopností je ohromující. V „Jane Doe“ pak skvěle swingující Sheenova basa zcela zastíní mistrovství ostatních kolegů, na sladkobolnou notu zahrají Mr. Big opět excelentním způsobem v „Goin` Where The Wind Blows“ s akustickou kytarou (přitom tahle píseň byla v původní verzi ryzí rocková kompozice, opačným směrem pak proběhl vývoj u bonusovky „Little Mistake“ ), i v následující, zvukově mohutnější „The Chain“ s úžasně hladivým vokálem Erica Martina a zvonivou mandolínou, zaujme i houpavá náladovka „If That`s What It Takes“, svým názvem i atmosférou odkazující na kolegy Bon Jovi. Hodně syrově působí hrubá a poměrně komplikovaná „Out Of The Underground“, plná změn temp i nálad, k jejímuž textu inspirovala Erica návštěva zubaře (na téhle desce ostatně Eric zpracoval víc osobních zážitků). Hitově se tváří „Mama D.“, ve které opět exceluje dokonalost vokálu Erica Martina, ovšem, tak jako u většiny skladeb, vyplatí se plně sledovat i precizní práci jeho kolegů.

Album „Hey Man“ udělalo v životě Mr. Big poměrně tlustou čáru. To, že se Mr. Big poprvé vyhnuli nahrání některé z cover verzí (ačkoliv návrhů bylo dost, na žádný z nich nakonec nedošlo), bylo tou nejméně podstatnou změnou. Kapela sice neohlásila rozpad, nicméně řeči o tom, že si její členové od sebe musí odpočinout, naznačovaly, že tlak, pod kterým se Mr. Big trvale dostávali, byl velice silný. V duchu hesla „sejde z očí, sejde z mysli“ však kytarista Paul Gilbert oznámil, že už nemá zájem v kapele pokračovat. Stejně tak „Hey Man“ znamenalo tečku za spoluprací s do té doby neodmyslitelným producentem Kevinem Olsonem, který aktuálně kapele naordinoval docela ostrý zvuk. A i když Mr. Big částečně do stejné řeky ještě měli vstoupit, dá se říci, že „Hey Man“ znamenalo konec první – a té nejdůležitější – kapitoly v životě Mr. Big.

Savapip             

Ve společnosti kapel stejného ražení (v tomto případě se určitě zdržíme pojmenování glammetalového) se Mr. Big podařilo grungemánii přečkat bez vážnější úhony. Jistě, najednou sice nebyli v kurzu a „Bump Ahead“ prodejní čísla „Lean Into It“ nezopakovalo, ovšem kapela měla v záloze silný japonský trh, kde platila za naprosté hvězdy a jejich statut tam dosahoval takřka božských rozměrů (nebo aspoň rozměrů The Beatles). Proto by byla hloupost uhýbat ze svých stylových kolejí, jako to v té době řada kapel dělala a proto je „Hey Man“ jejich další klasická deska. Kvalitativně se sice nemůže předchozím dvěma počinům rovnat, ale i tak nabídla pár velmi dobrých skladeb, zejména úvodní „Trapped In Toyland“, povinnou baladu „Goin` Where The Wind Blows“ a jasnou tutovku „Take Cover“. Celkově je ale tato deska méně nápadná, a že s ní příznačně končila jedna epizoda kapely, bylo skoro nasnadě. Kapelu totiž brzy opustil Paul Gilbert a začala éra nestability.
Pepsi Stone 7/10

www.mrbigsite.com

YouTbe ukázka - Trapped in Toyland

Seznam skladeb:
1. Trapped in Toyland
2. Take Cover
3. Jane Doe
4. Goin` Where the Wind Blows
5. The Chain
6. Where Do It Fit in?
7. If That`s What It Takes
8. Out of the Underground
9. Dancin` Right into the Flame
10. Mama D
11. Fool Us Today

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Paul Gilbert - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 49:45
Produkce: Kevin Elson
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.08.2017
Přečteno: 3058x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0887 sekund.