ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Get Over It

Je úžasné, že za celou téměř třicetiletou historii Mr. Big došlo pouze jedinkrát ke změně v seznamu členů kapely (pomiňme smutný fakt, že bubeníka Pata Thorpeye musí vzhledem k jeho zdravotnímu stavu občas zastoupit pomocník). Odchod Paula Gilberta, ke kterému došlo v klidovém období mezi alby „Hey Man“ a „Get Over It“, byl poměrně překvapivý, zejména s ohledem na to, že se Paul Gilbert nijak aktivně nešířil o důvodech, které jej k tomuto kroku vedly, nejčastěji se hovořilo o pokračování v sólových aktivitách či o možném reunionu jeho původní kapely Racer X. Zbytek kapely se netajil tím, že rozhodnutí Paula Gilberta považoval za zradu, ono najít adekvátní náhradu za takového spoluhráče, jakým je Paul Gilbert, nebylo nic jednoduchého. Povedlo se hned s prvním kandidátem, byť na první pohled se mohlo zdát angažování kytaristy Richie Kotzena, který k Mr. Big zamířil po svém angažmá u glamových Poison, jako docela zvláštní rozhodnutí. Nicméně z pohledu samotného Kotzena je možné říci, že víc pasoval k technickým hračičkům Mr. Big, než k hitové partě Breta Michaelse.

Je pochopitelné i to, že příchod Richieho Kotzena musel mít vliv na výraz Mr. Big. A na albu „Get Over It“ se to odráží zejména v podobě daleko silnějšího Kotzenova bluesového cítění, zároveň je znát, že Richie je velmi zkušený a vyzrálý, takže tradiční detailní propracovanost a náročnost skladeb je zachována, přínosem pro Mr. Big byl i fakt, že Kotzen uměl velmi dobře zpívat a využití této schopnosti se kapela vůbec nebránila a v neposlední řadě – je otázkou, nakolik je to vliv nově příchozího člena a nakolik samotného směřování dosavadních členů – je třeba zdůraznit, že Mr. Big v podstatě rezignovali na jakákoliv komerční lízátka, „Get Over It“ se pomyslným obloukem vrací ještě před dobu debutového alba a je jednoznačně nejobtížněji prostupnou deskou v diskografii Mr. Big.

Ani v nejmenším nepřekvapí (jednak je tím zachována taktika vydávající firmy, vyžadující nasazování balad do singlů, jednak jde o nejpřístupnější skladbu celého alba a nejsilnější spojení s předchozí tvorbou), že jako první pozdrav z „Get Over It“ zazněla baladická „Superfantastic“. Tradiční recept – akustická kytara a lehká (i když nikoliv tak dojemná, jako u největších hitů Mr. Big) plačtivost – je zachován, jeho provedení přece jen o chlup ostřejší a právě Kotzenovo sólo je tím, co staví Mr. Big do trochu jiného světla, podobně se tváří i druhá baladická položka „My New Religion“. Prakticky celé album se nese ve volnějším tempu, někdy Pan Velký při svém vzpomínání na raná rocková léta sjedou až do jakési hutné těžkopádnosti („Hiding Place“, „Mr. Never In A Million Years“), z úvodního „Electrified“ víc než tradiční akčnost na začátku alba vyzařuje právě přiklonění se k blues, Kotzenův vliv na výraz kapely pak nejvíc charakterizuje jeho vlastní nesjízdná skladba „Static“, nejživěji (i zde dojde na očouzení bluesem) zní „Dancin` with My Devils“ s parádně přibroušeným zpěvem. Pochopitelně zdůrazňovat fakt, že vše je podtrženo dokonalou instrumentací a velmi propracovanou detailovostí je u Mr. Big nošením dříví do lesa.

„Get Over It“ je deskou spíš pro muzikanty, než pro běžného fanouška (ne, že by tomu někdy bylo u Mr. Big jinak, ale v tomto případě to kluci dotáhli do absolutna). Pokud se nenecháte polapit muzikantskou precizností, či pokud neupřednostňujete syrové rockové kořeny před jejich následně rozvinutými a více písničkářsky uvolněnými postupy, může se pro vás páté album Mr. Big stát hodně neschůdnou položkou.

Savapip             

Odchod Paula Gilberta a jeho nahrazení Richiem Kotzenem nebyl vůbec špatný krok, ale na hudbě Mr. Big se to nijak zvlášť neprojevilo. „Get Over It“ nese všechny znaky kapely až na jediný. Desce totiž zcela chybí hitovost. Nevyšla ani sázka na povinnou baladu, jako na pilotní singl „Superfantastic“, která sice není tak vlezlá jako „To Be With You“, ale rozhodně nebude patřit mezi nejlepší pomalé věci od Mr. Big. Deska si spíše pohrává s různými muzikantskými vtípky a i když se na ní najdou slušné kousky jako je Kotzenova „Static“, „A Rose Alone“ nebo „Mr. Never In A Million Miles“, kapele jakoby chyběla jiskra a energie. Věci jako dříve byly „Colorado Bulldog“ nebo chytlavější „Just Take My Heart“ jsou v tu chvíli pro Mr. Big nedostižné a „Get Over It“ tak představuje pravděpodobně nejslabší album kapely. Přesto je stále kvalita na místě. Zde jí ale spíše ocení jen fajnšmekři.
Pepsi Stone 6/10

www.mrbigsite.com

YouTube ukázka - Electrified

Seznam skladeb:
1. Electrified
2. Static
3. Hiding Place
4. Superfantastic
5. A Rose Alone
6. Hole in the Sun
7. How Does It Feel
8. Try to Do Without It
9. Dancin` with My Devils
10. Mr.Never in a Million Years
11. My New Religion

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Richie Kotzen - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 45:25
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.08.2017
Přečteno: 5459x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08866 sekund.