RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AEROSMITH - Nine Lives

Od dob, kdy na začátku roku 1993 vyšlo „Get A Grip“, se situace na rockové scéně změnila k nepoznání. Velké rockové kapely najednou vyhnala grungeová revoluce na periferii zájmů a když najednou měly problémy takové party jako Van Halen, Kiss, Mötley Crüe, Guns N`Roses (ti se ale požrali vnitřně), Aerosmith se začali mít sakra na pozoru. „To, co se teď děje v hudbě, je naprosto úžasné,“ tvrdil tenkrát Joe Perry, „všechny tyhle kapely ze Seattlu hrají skvělou muziku a cítím v nich stejný vzdor jako v nás v sedmdesátých letech. Bylo třeba tuhle scénu něčím nakopnout.“ Ovšem uvnitř začínala být kapela nejistá a proto si v době největší grungemánie otestovala situaci vydáním desky největší hitů „Big Ones“. Ta ovšem obsahovala jen skladby z poslední tří desek, doplněnou o singl „Blind Man“, klasickou baladu tehdejších Aerosmith, která i přes svou kvalitu velkou díru do světa neudělala.

Tyler přiznával, že tenkrát prožíval vcelku šťastné období, kdy mu práce šla docela od ruky a komunikace s kapelou se zlepšila. Proto také album „Nine Lives“ bylo nahráno během září, října a listopadu 1996 bez větších prostojů a zádrhelů, a i když se občas v bulvárním tisku objevila zpráva, že ten který člen je opět po uši v drogové závislosti, vše bylo vyvráceno v únoru následujícího roku. To totiž „Nine Lives“ vyšla. Kapela už na ní ale nespolupracovala s producentem Brianem Fairbairnem, ale s Kevinem Shirleyem, který už měl zkušenosti i s grunge scénou a kapela si od něho slibovala, že by jí mohl přenést přes práh nové doby.

Tehdy to byla doba, kdy zavedené spolky, neřkuli legendy, hojně měnily svou tvář a obracely se k alternativnějšímu pojetí své hudby. Vždyť si jen vzpomeňme, co tehdy udělali Kiss na své temně grunge/metalové „Carnival Of Souls“ nebo Mötley Crüe na své skoro industriální „Generation Swine“… Fanoušci Aerosmith měli také dost velké důvody k obavám, ale těm nakonec přítrž udělalo vypuštění videoklipu a singlu „Falling In Love (Is Hard On The Knees)“, klasického kousku, jaký mohl klidně být na „Permanent Vacation“, „Pump“ nebo „Get A Grip“. Chmury byly rázem rozehnány.

Samotná deska „Nine Lives“ pak plynule navazuje na „Get A Grip“, i když se samozřejmě posouvá blíže k modernímu výrazu, její sound je tvrdší, bicí Joeye Kramera zní mnohem přírodněji a celkově je veškerá instrumentace úspornější. Jestli „Falling In Love (Is Hard On The Knees)“ zažehla ještě před vydáním desky naději, že se bude jednat zase o skutečně silné album, tyto doměnky potvrdil hned úvodní Tylerův výkřik v extatické titulní věci, která desku startuje a zároveň nasazuje laťku proklatě vysoko. Povinné balady zde zastupuje hitová „Hole In My Soul“, což je výsledek další spolupráce s Desmondem Childem a další singl „Full Circle“, což je skladba ještě povedenější než „Hole In My Soul“ (ta reflektuje na Tylerův složitý vztah s manželkou Teresou, se kterou se rozvedl až v roce 2006).

První polovina desky je obrovsky silná, na čemž má lví podíl i skladba „Taste Of India“, kde svou hvězdnou chvilku zažíval Joe Perry, vyšívající překrásné exotické motivy. Přestože od zbytečně punkové „Crash“ jde úroveň trochu dolů a věci jako „Kiss Your Past Good-Bye“ (zde zaujme linka zpěvu ve sloce, ale celkově její nálada ve stylu klasických devadesátých let se k Aerosmith až tak nehodí) a „Attitude Adjustment“ lze spíše považovat za vhodné kandidáty na B strany singlů, se o žádný velký propad nejedná. I proto, že je zde vcelku milá a úsměvným/směšným videoklipem podpořená „Pink“, finále v podobě kolosální osmiminutové „Fallen Angels“ je zase už grandiózní.

„Nine Lives“, přestože nebyla tak úspěšná a mediálně protežovaná jako „Get A Grip“, se jí svou kvalitou vyrovná. Jelikož je tak silná, pomohla Aerosmith přežít pro ně opravdu nepříznivou polovinu devadesátých let. Ovšem jestli jim pomohla připravit se na to, co je čekalo už za rok, to ví jen Bůh. A Steven Tyler...

Jan Skala             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Falling In Love (Is Hard On The Knees)

Seznam skladeb:
1. Nine Lives
2. Falling In Love (Is Hard On The Knees)
3. Hole In My Soul
4. Taste of India
5. Full Circle
6. Something`s Gotta Give
7. Ain`t That A Bitch
8. The Farm
9. Crash
10. Kiss Your Past Good-Bye
11. Pink
12. Falling Off
13. Attitude Adjustment
14. Fallen Angels

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1997
Čas: 1:02:54
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.12.2017
Přečteno: 3595x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
K této desce...7. 12. 2017 19:27 JonathanGray
I mně trvalo...7. 12. 2017 11:01 Pepsi Stone
Tadys tímhle albem...7. 12. 2017 7:40 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08925 sekund.