RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POSTCARDS FROM ARKHAM - Manta

Před dvěma lety vyšlo Postcards From Arkham výtečné album „ÆØN5“, které jim nastavilo laťku setsakramentsky vysoko. Bylo jasné, že další počin bude opravdovou výzvou a té se Postcards nezalekli. Předem říkám, že album „Manta“ přineslo dost překvapení a kapela se nebála změn. Přesto zůstala podstata jejich hudby zachována. Pořád se jedná o instrumentálně vytříbený post-rock/metal přičemž se jejich muzika ještě více rozkošatěla do všech směrů.

Začátek „Manty“ pluje na rozbouřených vodách metalu. „The Kvlt Ov Dream“ je pecka jakou byste po poslechu minulé desky rozhodně nečekali. Šamanské rytmy a šepot, doprovázený podmanivými zvuky smyčců, vystřídá brutální death metal. Text je věnovaný (jak je u Postcards zvykem) Lovecraftovi a „Prastarým“. Sloky poleví z tempa a dávají prostor klidnější post-rockové hudbě. Refrén je však divoký, doprovázený už zmíněným povedeným smyčcovým aranžmá. Hudebně jsme někde v říši melodického death metalu a místy jako bych slyšel například Dark Tranquillity. Skladba „Owls Not What They Seem“ pak bravurně střídá klidné a odpočinkové pasáže (při kterých vám zahouká i sova), s těmi brutálními, ve kterých se kapela promění na chvíli v black metalové kombo, avšak tvrdé kytary v kombinaci s klávesami opět připomenou severskou melo-deathovou školu.

V začátku „Thoughts Like Silver Bullets“ bych přísahal, že slyším kytary silně ovlivněné Joe Satrianim. Celkově je úvod této písně velmi uvolněný a jasně v ní rozpoznáte Postcards From Arkham, tak jak se prezentovali už na minulé desce. K tomu pocitu přispívá i Frodysovo vyprávění a šepot. První tajemnou polovinu písně pak ale vystřídá metalovější část, která nedosahuje takové intenzity jako u předešlých dvou kousků, spíše sází na chytlavou melodii. "Symmetric Kakophony“ je ryze instrumentální věcí a mohla by z fleku konkurovat i takovým spolkům jako Animals As Leaders. O djent se sice nejedná, ale kytarové ekvilibristiky je tu dost a dost. Krásně zní post-rockové kytary, skladba má ovšem i kvalitní metalovou rytmiku a riffy. „Leviathan“ je místem odpočinku. Alespoň pro posluchače. Akustická kytara a dívčí šepot Blanky Freharové je to, co vás upoutá jako první. Skladba působí až terapeuticky a atmosféra je pohlcující. Později se „Levitahan“ rozvine do krásné melodie a doslova vás okouzlí.

V „Dunwich Shaman“ se vrátí smyčce a je to návrat, který chytne za srdce. Zvuk smyčců je tu velmi podmanivý. Post-metalová variace na Lovecrafta je tu dotažená k dokonalosti. Skladba je zcela instrumentální a i další dvě skladby si užijeme „pouze“ hudby. Postcards From Arham jsou známí tím, že pořádají akustické koncerty. Možná i proto umístili na album dvě akustické věci. „Wanderlvst“ i „Valley Ov The Past Lives“ jsou téměř hypnotickým zážitkem, kdy vás celkem na deset minut kapela přenese do jiného světa. Pryč od metalu, post-rocku, až někam do astrálního světa. Krom akustické kytary, či rytmického bubínku nechybí ale ani klávesy utvářející atmosféru, či harmonické vokály v pozadí, které jen dokreslují celkovou náladu. Je kumšt napsat takto povedené instrumentální věci, které navíc na metalové desce nezapadnou, naopak tam patří a dávají smysl.

Posluchač si odpočinul a je čas na závěr desky. Ta končí, kde začínala. „Her Cosmic Sound“ je velmi organická, dynamická skladba, která stylem navazuje na úvodní píseň alba a ukazuje kapelu v tom nejpestřejším světle. Závěr je vygradovaný a strhující natolik, že po poslechu mám ihned chuť spustit replay.

Postcards From Arkham se povedlo skvěle navázat na předchozí výbornou desku „ÆØN5“ a přitom se nezasekli, naopak svou hudbu ještě obohatili o nové věci. To už chce pořádný kumšt a talent. Post-rock, post-metal, extrémní metal, akustika. To vše je Postcards From Arkham vlastní a dohromady to dělá z „Manta“ vynikající progresivní album.

Tomáš Marton             


www.postcardsfromarkham.wz.cz

YouTube ukázka - The Kvlt ov Dream

Seznam skladeb:
1. The Kvlt ov Dream
2. Owls Not What They Seem
3. Thoughts Like Silver Bullets
4. Symmetric Kakophony
5. Leviathan
6. Dunwich Shaman
7. Wanderlvst
8. Valley Ov The Past Lives
9. Her Cosmic Song

Sestava:
Marek "Frodys" Pytlík - všechny nástroje, texty a grafická úprava desky
Libor Kukula - skvělý zvuk, produkce

Hosté:
Blanka Freharová - zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: br> Label: MetalGate Records
Země: Česká republika
Žánr: Prog/post-rock/metal

Diskografie:
2012 - Oceanize
2015 - ÆØN5
2017 - Manta

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.09.2017
Přečteno: 2903x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rosie....opravdu...19. 10. 2017 16:36 Supermartonátor
OpravaText k poslední...19. 10. 2017 16:24 Rosie
...Osobně si myslím,...6. 09. 2017 15:32 Daniel
Mám už docela...5. 09. 2017 16:25 Supermartonátor
...Pokud se nestane...5. 09. 2017 12:30 Daniel


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09218 sekund.