RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SANTA CRUZ - Bad Blood Rising

Co se to stalo se Santa Cruz stalo? S tou obrovskou nadějí severské hairmetalové scény, která při tamním největším rozpuku v roce 2011 doslova excelovala s deskou „Anthems For The Young n`Restless“, vydanou jen tak na koleně, aby pak své kvality potvrdila i na plnohodnotném debutu „Screaming For Adrenaline“? S následným eponymním albem ale začal hlodat červíček pochybnosti. Kapela přitvrdila, čímž ztratila část svého půvabu. Ten se začal ukrývat za až zbytečně ostrými kytarami, které po očku pošilhávaly po moderním metalcoru. Základ sice zůstal stejný, tedy čerpající z velikánů losangeleské scény osmdesátých let, ovšem vyznění už tak přesvědčivé nebylo.

A teď jsou zpět s deskou „Bad Blood Rising“. K té se už přistupuje trochu střízlivěji, protože je jasné, že Santa Cruz nebudou partou, která na co sáhne, to se jí daří. Kapela spustila na začátku léta slušnou masírku na svých stránkách i sociálních sítích, podpořenou singlem „River Phoenix“, pojmenovaném po mladém herci a zpěvákovi, který zemřel v roce 1993 v pouhých třiadvaceti letech na předávkování drogami. Skladbu měli Santa Cruz vybranou chytře. Zvolili věc, která má šanci stát se z novinky pravděpodobně největším hitem, protože obsahuje všechny atributy k tomu potřebné. Má svižný, agresivní riff, vcelku moderně zahranou sloku, číhavý předrefrén, kde pak naplno vybuchuje vlastní motiv, stadionový sbor.

Ne nadarmo je „River Phoenix“ na desce umístěna na druhém místě, hned za druhým singlem „Young Blood Rising“, což je věc trochu méně přesvědčivá, ale stále ještě dost dobrá na to, aby fanoušek očekával skutečně dobrou desku. Tou ale „Bad Blood Rising“ není. Nepřišel samozřejmě ani žádný velký průser, i když místy k němu už kapela trochu směřuje. Start desky je dobrý, to si kapela ohlídala, protože jak „Young Blood Rising“, tak „River Phoenix“ patří k tomu nejlepšímu, co je dnes tahle parta schopna dát dohromady. Skladby to jsou samozřejmě velice silné a každá jiná kapela severské hairmetalové scény by za ně nabídla bůhvíco, ale u Santa Cruz prostě nepřevyšují věci z úsvitu jejich kariéry.

I skladba „Fire Running Through Our Veins“ dokáže nakonec přesvědčit, i když Archieho zbytečně nařvaný projev je v tomto případě spíše ke škodě věci. Jinak ale skladba má slušnou melodii v refrénu, i když člověk už začíná přemýšlet, kde jí už slyšel. S „Drag Me Out Of Darkness“ se ale deska začne pomalu kazit. Ničím výrazná pomalá věc spíše nudí, než aby posluchače vtáhla do děje a když na ní Santa Cruz naváží další baladou „Breathe“ (kde je zásah nějakého producenta?), která nezaujme ani ležérním hvízdáním, kvalita „Bad Blood Rising“ se řítí do hlubin.

Moc nepomůže ani návrat k ostřejšímu tempu s „Voice Of New Generation“, protože ze skladatelského hlediska se jedná jen o průměrnou věc. Hlavu kapela trochu zvedá v následující „Back From The Dead“, kde zaujme rapově frázovaný zpěv ve sloce a následný nástup docela slušného refrénu, ovšem věcem ze začátku desky se ani tahle skladba rovnat nemůže. To platí i pro „Bad Habits Die Hard“ a „Pure Fucking Adrenaline“ (proč, proboha, takový název?), které se plácají jen v balastu šedého průměru a nemají příliš velkou šanci alespoň trochu náročnějšího posluchače oslovit. Obrat o milion procent k lepšímu pak přijde s „Get Me Out Of California“, naprostou peckou a rozhodně nejlepší věcí desky. Tady kapela zmobilizovala všechny síly a dokázala předložit až neskutečně uvolněnou kompozici, gradující jak ve výtečném, sborově skvěle zaranžovaném refrénu, tak i v brilantním kytarovém sóle. Škoda jen, že všechno pak Santa Cruz zahodí v závěrečné „River Phoenix, Pt. 2“, kde následuje obrovský pád na hubu. Představte si ten nejodpornější pop rock soudobé produkce, který si bere otřepané momenty od těch nejpovrchnějších neopunkerů a máte tu závěr této desky.

Právě obě závěerečné skladby celou desku, ale i současné Santa Cruz, asi charakterizují nejlépe. Tihle Finové dokáží přijít s naprostou peckou, která vytře zrak celé konkurenci, aby vzápětí své snažení pohřbili v naprostém balastu. „Bad Blood Rising“ je nevyrovnaná deska, která pod předchozím, také ne úplně přesvědčivém počinu, potvrdí, že se Santa Cruz to skutečně tak horké nebude. Varovný prst je vztyčený...

Jan Skala             


www.santacruz.fi

YouTube ukázka – Young Blood Rising

Seznam skladeb:
1. Young Blood Rising
2. River Phoenix
3. Fire Running Through Our Veins
4. Drag Me Out Of The Darkness
5. Breathe
6. Voice Of The New Generation
7. Back From The Dead
8. Bad Habits Die Hard
9. Pure Fucking Adrenaline
10. Get Me Out Of California
11. River Phoenix, Pt. 2

Sestava:
Archie - zpěv, kytara
Johnny - kytara
Middy - baskytara
Taz - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 43:38
Label: M-Theory Audio
Země: Finsko
Žánr: hair metal

Diskografie:
2011 - Anthem For The Young n`Restless
2013 - Screaming For Adrenaline
2015 - Santa Cruz
2017 - Bad Blood Rising

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2017
Přečteno: 2507x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
bad blood rising - Santa CruzBohužel musím...13. 12. 2017 16:35 Vastore
Hm, ale u téhle...8. 11. 2017 8:14 Pepsi Stone
Prosoučasné smečky...7. 11. 2017 10:41 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10176 sekund.