DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GWAR - The Blood Of Gods

Pro Gwar je „The Blood Of Gods“ až existenčně důležité album. A to doslova. Poprvé se totiž musí obejít bez svého frontmana Oderuse Urunguse. Ten v jejich čele stál od počátku v roce 1984 až do své smrti o třicet let později, kdy už nezvládl svou závislost na heroinu a vpálil si zlatou. S Gwar to v tu chvíli vypadalo špatně. Právě se připravovala nová deska, která byla samozřejmě odsunuta na druhou kolej. Tam skončila i propagace v té době ještě aktuálního alba „Battle Maximus“ z roku 2013. Zlé jazyky mluvily o konci. Ten se nakonec nekoná. Gwar totiž udělali jedno z moudrých rozhodnutí za svou pohnutou kariéru a angažovali svého někdejšího člena Blothara (dříve Beefcake The Mighty), který v minulosti, v letech 1987 až 1993 a poté ještě chvíli na konci tisíciletí, hrál v Gwar na baskytaru. Koho by napadlo, že je to i hodně slušný zpěvák, který jednou dokáže zastínit i samotného Urunguse.

Mýtický opar kolem Gwar se postupem let rozplynul a kapela, která o sobě vždycky tvrdila, že pochází z Antarktidy, už svou show nedokáže šokovat tak jako kdysi. Musí se spoléhat na hudbu. A co si budeme nalhávat, ta jejich vždy stála kousek stranou, když v první linii byla naprosto šílená image (dávno, dávno před Lordi) celé kapely a pak také nechutné show, kde se nešetřilo kdejakým hnusem typu umělé krve či spermatu. Ta sice dnes zabírá také, ale je znát, že Gwar si sami uvědomují, že v první řadě už musí upoutat pozornost svými hudebními výkony.

Ne, že by staré desky jako „Scumdogs Of The Universe“ nebo „America Must Be Destroyed“ byly úplně špatné, to ne, pouze to vypadalo, že Gwar ještě stále nevědí, co vlastně chtějí hrát a že hudební složku používají jen jako soundtrack pro svá šílená vystoupení. Postupem času se ale celá věc tříbila a v novém tisíceiletí se Gwar prezentovali především jako thrashmetalová parta. A novinka jako kdyby příznačně tento jejich celý styl podtrhla. Tahle deska je totiž od začátku do konce napumpovaná thrashovými tempy, ostrými kytarami, pichlavými sóly a velmi dobrým výkonem Blothara, který se pro thrashmetalovou škatulku ukazuje jako velice vhodný zpěvák. Gwar už tedy tak nějak jde brát vážně.

Jasný příklad čisté thrashmetalové flákoty je úvodní „War On Gwar“ rozjíždějící se kytarovým vybrnkáváním jako z temnějších časů Iron Maiden, do které se ale zakousnou pořádné riffy a thrashující mašina se dává do pohybu. V následující „Viking Death Machine“ jí Gwar koření pořádnou dávkou Motörhead a když tempo nepolevuje ani v „El Presidente“, kde překvapí vhodně využité dechy, vypadá to, že přes svůj šíleně klišovitý název bude „The Blood Of Gods“ dobrá deska.

Důležitým faktem tentokrát je, že se Gwar dokázali vybičovat (což možná bylo dané i vynucenou pauzou) a napsali tentokrát několik skutečně silných skladeb. K nim kromě jmenované trojice úvodních věcí patří určitě další thrashový nátěr „Auroch“ či tvrdá „Fuck This Place“, kde do posluchače buší hardcore/punková kladiva. Vrchol celé kolekce se ale nachází pod titulem „Death To Dickie Duncan“, kde na sebe kapela bere spíše rock n rollový háv, kde je cítit inspirace Alicem Cooperem a kde až návykově působí lascivní ženské vokály. Tady jsou Gwar prostě nejsilnější… Nakonec se podařila i coververze „If You Want Blood (You Got It)“, kterou kapela hraje s velkou úctou k originálu a kde je Blothar místy až k nerozpoznání od Bona Scotta. Dobrá práce.

Zapřísáhlé odpůrce Gwar o svých kvalitách zase nepřesvědčí. O to je zbytečné se snažit. Ovšem svým fanouškům, kteří už pomalu lámali hůl, dávají pořádný dárek. Rozsáhlá diskografie těchto pošuků z Virginie (tak ne z Antarktidy?) dostává další zápis. Dost možná jeden z nejlepších.

Jan Skala             


www.gwar.net

YouTube ukázka – Fuck This Place

Seznam skladeb:
1. War On Gwar
2. Viking Death Machine
3. El Presidente
4. I ll Be Your Monster
5. Auroch
6. Swarm
7. The Sordid Soliloquy Of Sawborg Destructo
8. Death To Dickie Duncan
9. Crushed By The Cross
10. Fuck This Place
11. Phantom Limb
12. If You Want Blood (You Got It)

Sestava:
Blothar - zpěv
Pustulus Maximus - kytara
Balsac The Jaws Of Death - kytara
Beefcake The Mighty - baskytara
Jizmak Da Gusha - bicí
Sawborg Destructo - doprovodný zpěv
Bonesnapper - doprovodný zpěv
Sleazy P. Martini - doprovodný zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 55:50
Label: Meta Blade
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1988 - Hell-O
1990 - Scumdogs Of The Universe
1992 - America Must Be Destroyed
1994 - This Toilet Earth
1995 - Ragnarök
1997 - Carnival Of Chaos
1999 - We Kill Everything
2001 - Violence Has Arrived
2004 - War Party
2006 - Beyond Hell
2009 - Lust In Space
2010 - Bloody Pit Of Horror
2013 - Battle Maximus
2017 - The Blood Of Gods

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.12.2017
Přečteno: 2348x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Super deskaUrčitě velmi...1. 12. 2017 11:49 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16961 sekund.