TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jeff Scott SOTO - Retribution

Přestože Jeff Scott Soto nepatří k vokálním horolezcům jako řada jeho kolegů, může se směle řadit k pěvecké světové extratřídě. Jeho síla totiž netkví v tom, že by ohromoval svým nelimitovaným rozsahem a řičel, až by praskaly bubínky, ale disponuje natolik silným a sytým hlasem, že je skoro ideálním zpěvákem pro jakýkoliv druh hardrockové hudby. Toho využívala řada slovutných umělců, od kytarových hrdinů Yngwieho Malmsteena a Axela Rudiho Pella až po ostřílené borce a někdejší členy kapel jako Dream Theater, Guns N`Roses nebo Mr. Big. Proto Sotova diskografie obsahuje už pěkně dlouhý seznam položek. A stále se rozrůstá, o čemž svědčí i nedávno vydaný debut „Psychotic Symphony“ superskupiny Sons Of Apollo a aktuálně poněkud překvapivě vydaná sólovka „Retribution“.

Soto i přes různá angažmá, kterých zažil nepočítaně, se sólové kariéře věnoval už od devadesátých let. Ovšem nikdy na ní nedokázal plně přesvědčit a člověk jej tak stále chápe jako výborného zpěváka, který je obklopen neméně schopnými muzikanty, ovšem už mnohem horšího autora a skladatele. Navíc si v poslední době pěkně podřezával větev deskami „Inside The Vertigo“ a „Divak“ (ty nejsou tak úplně sólovky, ale byly vydány pod hlavičkou projektu Soto), když se pustil do metalovějších vod a výsledkem byl naprosto univerzální, chudokrevný eurometal současnosti, za který nesklidil zrovna pochvalné reakce.

Že by pokračoval v sólové dráze a navázal tak na pět let starou „Damage Control“ se v současnosti až tak úplně nečekalo. Od letoška je totiž členem zmíněného projektu Sons Of Apollo, který jeho členové (soudě podle rozhovorů) chápou jako práci na plný úvazek. Na novou desku se chystá další jeho kapela W.E.T., plně funkční je také megalomanský projekt Trans Siberain Orchestra, jehož je Soto rovněž členem. Proto „Retribution“ působí tak trochu jako blesk z čistého nebe. Album šité horkou jehlou?

Jestli tomu bylo tak v případě loňských a předloňských alb projektu Soto (kvalita by tomu odpovídala), tak u „Retribution“ to rozhodně tak není. Soto se opět stáhl z metalové bažiny na území, kde to zná nejlépe a výsledkem je velice slušná kolekce jedenácti skladeb, které se rozprostírají v hardrockovém ranku, kde jsou povoleny jemné přesahy jak do AOR, tak na druhou stranu do heavy metalu. Skladby vesměs fungují dobře, včetně těch nejtvrdší jako je „Rage For The Year“, titulní „Retribution“ a z části také „Bullet For My Baby“, která kombinuje tvrdé heavy riffy s decentnější slokou a klasickým hardrockovým (dalo by se říct i stadionovým) refrénem.

Větší sílu má ale pro letošek Soto v těch lehčích (rozuměj spíše AOR) skladbách. Těm se sice vymyká „Reign Again“, kterou zpěvák jako jedinou nahrál s odlišnou sestavou než zbytek desky, jež působí trochu přežitým dojmem, ale ostatní podobně laděné věci typu „Last Time“ nebo „Dedicate To You“ fungují dost dobře. Stejně jako tři balady, které ostatně Soto vždycky uměl, ať už se jedná o klasickou powerbaladu ve stylu osmdesátých let „Feels Like Forever“, precizní a velmi silně gradující „Song For Joey“ nebo závěrečnou, křehkou „Autumn“, je to pokaždé poctivá práce. Ano, tady je Soto nejsilnější, to je jeho parketa.

„Retribution“ tak představuje příjemné překvapení. Soto poznal, kde je jeho místo a jaká hudba jeho hlasu sluší nejlépe, navíc po stránce kompoziční se na novince nachází v dobré formě, která mu poslední léta chyběla.

Jan Skala             


www.jeffscottsoto.com

YouTube ukázka – Feels Like Forever

Seznam skladeb:
01. Retribution
02. Inside/Outside
03. Rage Of The Year
04. Reign Again
05. Feels Like Forever
06. Last Time
07. Bullet For My Baby
08. Song For Joey
09. Breakout
10. Dedicate To You
11. Autumn

Sestava:
Jeff Scott Soto - zpěv, klávesy
Howie Simon - kytara, baskytara
Edu Cominato - bicí
August Zadra - kytara (pouze "Reign Again")
Stephen Sturm - kytara (pouze "Reign Again")
Carlos Costa - baskytara (pouze "Reign Again")
Paul Mendonca - kytara, baskytara, klávesy (pouze "Song For Joey")

Rok vydání: 2017
Čas: 51:01
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1994 - Love Parade
2002 - Prism
2004 - Lost In The Translation
2006 - Essential Ballads
2009 - Beautiful Mess
2012 - Damage Control
2017 - Retribution

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.12.2017
Přečteno: 2777x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mel jsem tu smulu...26. 12. 2017 21:53 kokoska
Tak opet nic..ach...26. 12. 2017 21:46 kokoska
Proti těm dvěma...22. 12. 2017 14:49 Pepsi Stone
Ne, ani tentokrát...22. 12. 2017 13:57 Avram
Protože Howie...22. 12. 2017 10:11 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09131 sekund.