ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAARA - Riitti

Finská smečka Paara začínala jako dvoučlenný projekt, aby se nakonec rozšířila na šestičlennou sestavu o třech silách na vokálech. Pozornost přitáhla už debutem, na němž hostovali členové velkých kapel (Swallow the Sun, Moonsorrow, Katatonia atd.). Na jednu stranu Finové odkazují na atmosférický norský black metal, na stranu druhou čerpají z naprosto odlišných žánrů, aby na novinkovém albu „Riitti“ o čtyřech stopách připravili unikátní posluchačský zážitek.

Nádechem vlhkého finského klimatu, rozjímavou melodikou a melancholickým čistým hlasem se rozjíždí úvodní patnáctiminutový úsek „Viimeinen virta“. Běžný posluchač black metalu je v prvních minutách na vážkách, zda si omylem nepustil jinou desku, než původně zamýšlel. Černé duše neodcházejte, nezmýlili jste se. Po příjemně sytém hlasovém vkladu Natalie Koskinen (alias Hahtezan, původně z doomových Shape of Despair) se z močálu vynoří stvůra a blackaři si oddechují. Jenomže napětí přetrvává, stvůra se totiž stáhne, aby se posluchač osamocen brodil melancholickou finskou krajinou. Hrozivá stvůra to má ovšem dobře naplánované, neboť v oné poklidné krajině vybafne zrovna ve chvíli, kdy to čekáte nejméně. Jsou tím posmutnělé čisté vokály nadobro zahnány? Ani náhodou. Jsme přeci ve Finsku a tam jsou na takové věci zvyklí, takže není žádným překvapením, že jemné vokální linky skálopevně stojí nohama na zemi, i když to kolem nich vře a bouří. Po projití zlým peklem se nakonec opět potloukáme tou melancholickou krajinou, jež je tentokrát o poznání potemnělejší.

O polovinu kratší než předchozí položka je příjemně mrazivá smršť „Hurmeen hauta“, která reaguje na možné pochybnosti o tom, zda to Finové myslí s black metalem vážně. Se „Suon sydän“ se navracíme k dlouhým kompozicím s ambientním začátkem a do srdce se zarývající melancholií. Čistý hlasový přednes sice působí jednoduše, o to silněji si však pohrává s emocemi. Nestvůra byla již probuzena a tentokrát na sebe nenechá čekat tak dlouho, jako tomu bylo v prvním úseku. Zajímavé momenty přicházejí za druhou polovinou skladby, kdy je úřadování bestie kroceno složkou čistých hlasů. Vrchol úchvatně posmutnělé melodiky – jíž je protkáno celé album – servíruje závěr „Kuiskaus pimeästä“, přičemž na největší zajímavost dojde v úplném finále, kdy finská smečka opráší něco ze starých rituálních zaklínadel.

Jestliže se v myšlenkách rádi procházíte severskou šedivou krajinou a stejně tak holdujete plavení se na vlnách chladné melodiky (jejíž vysoká míra pro běžné posluchače žánru balancuje na hranici snesitelnosti), podařilo se finské smečce z Helsinek vytvořit zajímavou desku se slušnou trvanlivostí, co se počtu poslechů týče, a to se dá (alespoň podle mě) považovat za úspěch.

Peťulín             


www.paaraband.com

YouTube ukázka – Suon sydän

Seznam skladeb:
1. Viimeinen virta
2. Hurmeen hauta
3. Suon sydän
4. Kuiskaus pimeästä

Sestava:
Zvartus – zpěv, kytara
Helmouth – zpěv
Hahtezan – zpěv
Lempo – kytara
Trangoth – baskytara
Waara – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 41:51
Label: ViciSolum Productions
Země: Finsko
Žánr: black/folk metal

Diskografie:
2015 – Yön olevainen puoli
2018 – Riitti

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.02.2018
Přečteno: 2081x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08338 sekund.