RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERION - Beyond Sanctorum

Rok po „Of Darkness…“ se Therion smrskli na pouhou trojici a vydali druhé album „Beyond Sanctorum“. Na rozdíl od debutu se zde již nacházel nový materiál a rozdíl oproti předchozí tvorbě je výrazný.

Úvodní „Future Consciounsness“ je brutální death metalový otvírák ve středním tempu, které se však, jak je zvykem u tohoto žánru, několikrát změní. Je možno si všimnout přítomnosti nenápadných kláves dotvářejících atmosféru. Co se týče drsnosti, jdou Therion ještě dál. „Pandemonic Outbreak“ začíná rozvážně, avšak nabídne neskutečně extrémní vokály, kdy k obvyklému growlu přibude drsný řev a skřek, který vám způsobí mrazení na zádech. Následná „Cthulhu“ jasně dává najevo, že se ocitáme ve světě H.P.Lovecrafta. Dřívější sociálně kritické texty střídá okultismus a hororová tématika. Zvuk je poplatný době, plný špíny a ozvučení bicích je místy dosti špatné. Přesto kapela experimentuje i zde, především v rovině úpravy hlasu.

Do této chvíle se drželi Therion brutálního death metalu a nutno říci, že vynikajícího. Se „Symphony Of Dead“ přichází změna a překvapení. Klávesy zní velmi jasně a utváří atmosféru a Therion nasadí čistý zpěv a dokonce i ten operní. Tohle je začátek symfonického metalu. Samotnou skladbu již dříve kapela hrála na živých vystoupeních, a protože byla velmi žádaná, nebála se jí vložit do jinak velmi extrémního alba. V druhé polovině skladby přichází zlom a hudba se vrátí do death metalového vlaku. V tom zůstává kapela i nadále, ale třeba „Illusions Of Life“ nabídne trochu více thrash metalu. Riffy jsou pěkně sekané a místy i groovy.

Therion následně překvapují jedenáct minut dlouhou „The Way“. První tři minuty jsou ryze instrumentální a představují partu kolem Christophera Johnssona jako výborné muzikanty. Hudebně se dotýkají téměř progresivního metalu. Následuje přechod v death metal a konečně zazní i zpěv. Kytarové motivy se neustále mění a dojde i na prvky perské lidové hudby. V závěru je možno zaslechnout lehké orchestrace. Na ty navazuje kratičká mezihra „Paths“. V ní slyšíme sbor, který přináší hororovou atmosféru a přidávají se pořádně nasrané vokály Christofera Johnssona. Krátký, úderný a zvukově vypjatý závěr je neskutečně podmanivý. „Tyrants Of The Damned“ je už jen death metalovou tečkou za velmi povedeným albem, ale také za sestavou Therion. Forrs se rozhodl kapelu opustit, Hanssona zastavily zdravotní problémy. Johnsson znovu přemýšlel o změně názvu kapely, když zbyl sám a navíc se jeho hudba také velmi měnila. Došel však k názoru, že hudbu Therion skládá on a na koncertech se hrají skladby z prvních dvou desek, jméno Therion si tak ponechal.

Zatímco debutové „Of Darkness…“ je „jen“ ukázkou klasického death metalu té doby, „Beyond Sanctorum“ jde mnohem dál. Má vlastní ksicht a projevuje se Johnssonův skladatelský talent. Deska je ještě více brutální než debut a přesto obsahuje daleko více melodií. Po vokální stránce jedno z nejvíce „zvířecích“ deathových alb. Hudebně Therion setrvávají na území death metalu, ale přibyly klávesy, orientální motivy, progresivní hračičkovství a zejména první symfonické vlaštovky. Využití čistých vokálů bylo v té době něčím hodně neobvyklým. Jedná se o jednu z nejlepších desek Therion.

Tomáš Marton             


therion.se

YouTube ukázka - Pandemonic Outbreak

Seznam skladeb:
1. Future Consciousness
2. Pandemonic Outbreak
3. Cthulhu
4. Symphony of the Dead
5. Beyond Sanctorum
6. Enter the Depths of Eternal Darkness
7. Illusions of Life
8. The Way
9. Paths

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, baskytara
Peter Hansson - kytara
Oskar Forss - bicí

Rok vydání: 1992
Čas:46:15
Label: Active Records
Země:Švédsko
Žánr: Death metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.04.2018
Přečteno: 2539x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velký souhlas s...19. 04. 2018 11:58 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0931 sekund.