MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BON JOVI - Have A Nice Day

I když turné k albu „Bounce“ bylo velice úspěšné a kapela obrážela v podstatě jen vyprodané obří haly a stadiony (což se děje dodnes), prodeje trochu vázly. O platinových deskách samozřejmě hovoříme stále, ale o číslech, která vykazovala předchozí „Crush“ nebo dokonce slavná trojice „Slippery When Wet“, „New Jersey“ a „Keep The Faith“ si už Bon Jovi mohli nechat zdát. Akustického alba, přestože přinášelo výborné verze nově nahraných největších hitů (nejvíce překvapí asi komorní balada „It`s My Life“) se celosvětově prodalo jen jeden a půl milionu kusů, s čímž kapela nebyla vůbec spokojena. Sešel se krizový štáb, z jehož závěrů vyplynul fakt, že pro novou desku potřebují Bon Jovi nového producenta. V tu chvíli vstupuje na scénu John Shanks, člověk rockovou hudbou dosud prakticky nepoznamenaný. Producent a autor, který spolupracoval s popovými boybandy Westlife či Take That, což není pro rockera vůbec hodnotná vizitka.

Ale budiž… „John se skvěle zapojil do autorského procesu,“ zmínil tehdy Richie Sambora, „výborně se doplňuje se mnou a Jonem.“ Samborovi, jako poctivému rockerovi člověk mohl věřit, zvlášť když se koncem léta 2005 objevil energický klip ke skladbě „Have A Nice Day“, která představovala nejen ukázku z nové, stejnojmenné desky, ale i první vlaštovku spolupráce trojice Bon Jovi-Sambora-Shanks. Přestože Jon zmiňoval, že deska se ponese ve znamení zklamání z vývoje politické situace, kdy byl v Americe znovu zvolen prezidentem George W. Bush, což pro Jona jako zapřísáhlého demokrata byla docela rána, singl „Have A Nice Day“ hrál spíše na veselejší notu, i i když sarkastický až ironický text mohl říkat cosi o opaku.

Faktem zůstává, že čistě po hudební stránce zněli Bon Jovi na „Have A Nice Day“ (teď se už bavíme o desce jako celku) velice svěže, optimisticky a energicky. Po místy těžkopádné „Bounce“, kde leckteré zbytečně tvrdě znějící kytary byly spíše na škodu věci, to byla určitě vítaná změna. Bon Jovi se tak více soustředili na písničkářskou formu než na hardrockovou tvrdost, což bylo svým dílem i zásluhou Shankse. Právě na „Have A Nice Day“ definovala kapela svou tvář pro následující léta. Na této desce ještě ovšem ne v trochu opotřebované a unavené podobě, jak se představuje dnes. Proto je „Have A Nice Day“ důležité album ve vývoji kapely. A nejen proto, že titulní hit se stal jednou z posledních velkých skladeb, která sbírala ocenění po celém světě.

„Have A Nice Day“ je totiž vyrovnaná deska, o které se dá mluvit jako o vyloženě hitové (to z dalších počinů bylo možné zmínit už jen u „The Circle“). Když si totiž vezmete libovolnou skladbu, pokaždé se vám podaří narazit na jasný hit. Sice je nutné právě na tomto místě zmínit, že při kompletním poslechu celého alba už mohou na jeho konci posluchači jednotlivé postupy připadat podobné, ovšem jedinými dvěma skladbami, o kterých se dá mluvit jako o slabších, jsou trochu unylá balada „Bells Of Freedom“ (jediný autorský vklad Desmonda Childa) a nevýrazná „Complicated“. Jinak je album plné výborných věcí, ať už jsou to svižnější (záměrně vynechme už probranou titulní skladbu) „Last Man Standing“, „Novocaine“, „Last Cigarette“ nebo závěrečná „Story Of My Life“ nebo pomalejší položky typu „Welcome To Whatever You Are“ či „I Am“.

Je zde také jedna (pro další měsíce velmi důležitá) píseň a to „Who Says You Can`t Go Home“. Už její původní verze ukázala příklon ke country, nebo k country rocku, chcete-li, i když k tomu Bon Jovi měli blízko už od desky „New Jersey“, která jako první tyto sklony odhalila (dokonáno bylo hned s první Jonovou sólovkou „Blaze Of Glory“). Jako bonus deska obsahovala tuto znovu nahranou skladbu, ovšem s hostující Jennifer Nettles, která je představitelkou čistokrevné americké country. Skladba zaznamenala obrovský úspěch v countryových žebříčcích, čímž se pro Bon Jovi objevila úplně nová scéna, pro Jona samotného velmi přitažlivá a dosud neprozkoumaná.

„Have A Nice Day“ si vedla o poznání lépe než „Bounce“. Jak kvalitou předkládaného materiálu, tak i žebříčkovými úspěchy. Bylo znát, že Bon Jovi začali chytat další dech a když se jejich turné na konci roku 2006 ukázalo jako třetí nejvýdělečnější podnik světa za uplynulých dvanáct měsíců (jako předkapela tehdy s nimi jezdili Kanaďané Nickelback), zavládl v táboře kapely relativní klid. Fanoušci se ale brzy nestačili divit. Tiskem totiž proběhla zpráva, že další deska Bon Jovi bude čistě countryová.

Jan Skala             


www.bonjovi.com

YouTube ukázka - Have A Nice Day

Seznam skladeb:
1. Have A Nice Day
2. I Wanna Be Loved
3. Welcome To Wherever You Are
4. Who Says You Can`t Go Home?
5. Last Man Standing
6. Bells Of Freedom
7. Wildflower
8. Last Cigarette
9. I Am
10. Complicated
11. Novocaine
12. Story Of My Life
13. Dirty Little Secret

Sestava:
Jon Bon Jovi - zpěv
Richie Sambora - kytara
Hugh McDonald - baskytara
David Bryan - klávesy
Tico Torres - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 53:45
Label: Mercury Records
Země: USA
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep The Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have A Nice Day
2007 - Lost Highway
2009 - The Circle
2013 – What About Now
2015 - Burning Bridges
2016 - This House Is Not For Sale

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.05.2018
Přečteno: 2289x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bells Of Freedom je...26. 05. 2018 23:08 Regris
to Franta: ne, to...26. 05. 2018 20:12 Savapip
Nejlepší desky...26. 05. 2018 19:20 Franta
Tak třeba The...25. 05. 2018 10:28 Pepsi Stone
Pre mna posledny...25. 05. 2018 9:55 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08654 sekund.