20.10.2018
SUICIDAL ANGELS
Řečtí thrashers dokončili mix a mastering nového alba, ..více

20.10.2018
VISIONS OF ATLANTIS
Zpěvák Siegfried Samer oznámil, že je z důvodu ..více

20.10.2018
TOMMY PARIS BAND
Bývalý frontman hairmetalových Britny Fox Tommy Paris, ..více

19.10.2018
FABULOUS DESASTER
Thrasheři FABULOUS DESASTER vypustí 16.listopadu do světa ..více

19.10.2018
HERETIC`S DREAM
Italští progresivci HERETIC`S DREAM lákají na svou ..více

19.10.2018
ASHES REBORN
Debutové album portugalských death/thrasherů ASHES REBORN ..více






BRAINSTORM - Midnight Ghost
Andy v Branistorm zpívá od roku 1999, Almanac fu ..

BRAINSTORM - Midnight Ghost
Poznám len predošlý album a 'Ambiguity' z roku ..

DORO - Raise Your Fist
...posledních mnoha let je to velmi dobré album. ..

BRAINSTORM - Midnight Ghost
Tak kvůli téhle naprosto průměrné a vývarovi ..

EUNOMIA - The Chronicles of Eunomia Part I
Za mě je určitě hodně skvělá i údajná "kop ..

THIRD DIMENSION - Conspiracy Theory
Zpěvák skutečně není úplně perfektní (jsou ..

HARDCORE SUPERSTAR - You Can`t Kill My Rock N`Roll
mám fakt rád od debutu. K recenzi není co doda ..

DRAGONLORD - Dominion
(y) ..

DRAGONLORD - Dominion
Môj názor je ten, že Formation (9/10) je návra ..

AMORPHIS - Queen Of Time
Fantastické album. Nestává se často, aby kapel ..




Za poslední měsíc:
HELLOWEEN - Máme v kapele šest skladatelů. Nápadů na novou desku bude dost!
6037x

ALKEHOL - Sudová přitažlivost
2653x

GRAVE DIGGER - The Living Dead
968x

DRAGONY - Masters Of The Multiverse
907x

KILMARA - Across The Realm Of Time
831x

THE UNITY - Rise
801x



21.10.2018
ROBERT JON & THE WRECK (USA), Melouni..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

23.10.2018
Red Baron Band Psycho Doors Revival Revolver 66 (USA/CZ)..
Praha 1, klub Vagon, Národní třída 25, začátek od:20.30, vstupné: 150

02.11.2018
DARKFALL (AT), WARBELL (PL), INNERSPHERE, INNER SANCTUM (DE), RAW..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:30, vstupné: 180



článků celkem: 6587
recenzí: 5360
reportů: 532
rozhovorů: 362













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Jimi HENDRIX - Both Sides Of The Sky

Stačí když si sami, jen tak pro sebe polohlasem, vyslovíte jeho jméno – JIMI HENDRIX – a uvidíte, že ta až posvátná úcta se v tu chvíli dotkne i vás. Jimi Hendrix byl prostě jednoznačný fenomén, který nikdy a nikdo už nemůže překonat. Za dva roky to sice už bude padesát let, co tento geniální kytarista zemřel na svou obrovskou náklonnost k alkoholu a drogám, ovšem jeho odkaz nepřestává udivovat ani v dnešní době. I proto vychází stále nové desky, které střípek ke střípku doplňují onu fascinující mozaiku jeho hudebního odkazu. I proto posmrtně vydávaná diskografie už svým rozsahem silně převyšuje tu oficiálně vydanou, která obsahuje pouze tři (i když nesmrtelné) položky „Are You Experienced?“, „Axis: Bold As Love“ a „Electric Ladyland“.

Na konci devadesátých let se zdálo, že už se Hendrixův archiv docela vyčerpal, když se objevila kolekce „South Saturn Delta“, která byla na dalších třináct let poslední. Ovšem do celé věci se vložil někdejší Hendrixův producent a spolupracovník Eddie Kramer, který v roce 2010 vypustil na trh desku „Valleys Of Neptune“. Tím se znovu stavidla otevřela a aktuální kolekce „Both Sides Of The Sky“ je už třetí albem, které nese v novém miléniu jméno slavného kytaristy. Pro jeho fanoušky a obdivovatele se opět jedná o velmi vzácnou kolekci a neocenitelný kousek do celého Mistrova umění. Už jen z toho důvodu, že deska obsahuje deset zatím neslyšených skladeb, které vznikly v Hendrixově nejplodnějším období od ledna 1968 do února 1970, posledního roku jeho života…

Co se týče významu, tak „Both Sides Of The Sky“, ostatně jako ani jedna z posmrtných desek (možná s výjimkou té úplně první „The Cry Of Love“), nikdy nemůže svým významem konkurovat trojici klasických řadovek, které v době svého vydání působily jako naprosté zjevení a které Hendrixovi zaručily onen skoro až božský status. Ale i tak je aktuální album, asi mu ani neříkejme novinka, velmi důstojnou sbírkou starých songů, které nejenže připomenou, jaký byl Hendrix skvělý muzikant, ale nabízí (pro někoho možná poněkud překvapivě) dobré skladby. Sice některé v demoverzích s nevyváženým zvukem, ale přesto komplexní díla a ne jen několik útržků poslepovaných k sobě nešetrným způsobem. „Both Sides Of The Sky“ by tak klidně mohla být za Hendrixova života normální řadová deska. Navíc, když jí z producentského hlediska dával dohromady právě Kramer, ani se snad nějaký nedodělek očekávat nemohl.

Na „Both Sides Of The Sky“ se objevuje všechno, pro co fanoušci Hendrixe milovali. Už jasný, neskutečně energický rozjezd úvodní „Mannish Boy“, kdy jeho kytara rázem rozseká trochu bluesově zasněný úvod, je ultimativní. V tomto případě se nejedná o autorskou nahrávku, ale o coververzi skladby Muddyho Waterse z roku 1955, nicméně Hendrix jí, jak bylo jeho zvykem, dal slušivý elektrizující kabátek, který původní verzi doslova rozmetal. Předělávky jsou na albu ještě dvě, „Things Used To Do“ od Guitar Slima (toho měl Hendrix ve velké oblibě) a docela překvapivě zařazená „Woodstock“ od Joni Mitchell. Obě kytarista nahrál ve vlastním stylu a obě opatřil svojsky zahranou kytarou.

Vlastních věcí je pak celá desítka. Z nich je určitě nejzajímavější rock n`rollová jízda „Stepping Stone“, singlová „Hear My Train A Comin`“, jenž ukazuje Hendrixovu nejklasičtější tvář a nakonec dvě skvělé bluesové věci „Jungle“ a „Sweet Angel“, kterými jeho kytara proplouvá, suplujíce zpěv a vytváří až neodolatelnou atmosféru. Ta prostupuje celou desku. Obzvlášť, když si uvědomíte, že posloucháte padesát let staré nahrávky, které ale vůbec nezní nijak omšele (samozřejmě, Kramer je určitě studiově dokrášlil) a mají sílu větší, než leckterá současná deska. Navíc duch té doby se nedá ošálit a v případě „Both Sides Of The Sky“ vás pohltí dokonale.

Tahle kolekce ukazuje, jak byl Hendrix jako autor plodný skoro až do svých posledních dnů. Ona posmrtně vydávaná alba, se kterými se začalo už v roce 1971, pocházejí totiž z takřka stejného období, které nelítostně přervala jeho smrt. Ta ovšem přišla v okamžiku, kdy Hendrixova tělesná schránka, ač pouze sedmadvacetiletá, už byla zhuntována drogami a chlastem natolik, že (pokud by se samozřejmě ke slovu nedostala léčba) by jeho kariéra stejně nemohla mít dlouhého trvání. I tak je ale 18. září 1970 zapsáno v historii rocku hodně černým písmem...

(Stejně jako v případě podobných desek, zůstane tato bez číselného hodnocení. Ani by nemělo žádnou vypovídající hodnotu...)

Pepsi Stone             


www.jimihendrix.com

YouTube ukázka - Mannish Boy

Seznam skladeb:
1. Mannish Boy
2. Lover Man
3. Hear My Train A Comin`
4. Stepping Stone
5. $20 Fine
6. Power Of Soul
7. Jungle
8. Things I Used to Do
9. Georgia Blues
10. Sweet Angel
11. Woodstock
12. Send My Love To Linda
13. Cherokee Mist

Sestava:
Jimi Hendrix - zpěv, kytara
Billy Cox - baskytara
Noel Redding - baskytara
Buddy Miles - bicí
Mitch Mitchell - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:07:24
Label: Legacy Recordings
Země: USA
Žánr: hard rock/blues rock

Základní diskografie:
1967 - Are You Experienced
1967 - Axis: Bold As Love
1968 - Electric Ladyland

Posmrtná diskografie:
1971 - The Cry Of Love
1971 - Rainbow Bridge
1972 - War Heroes
1974 - Loose Ends
1975 - Crash Landing
1975 - Midnight Lightning
1980 - Nine Of The Universe
1995 - Voodoo Soup
1997 - First Rays Of New Rising
1997 - South Saturn Delta
2010 - Valleys Of Neptune
2013 - People, Hell And Angels
2018 - Both Sides Of The Sky

Foto: archiv umělce


Vydáno: 31.03.2018
Přečteno: 672x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já si tu diskuzi,...31. 03. 2018 13:08 Pepsi Stone
Jak o tomhle může...31. 03. 2018 11:36 JonathanGray
Podepisuji...31. 03. 2018 8:56 Pagan
Podle mě má...31. 03. 2018 8:14 Pepsi Stone
JHSuper! Pamatuji si...31. 03. 2018 0:33 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16096 sekund.