TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEMUER - Gardens of Babylon

Na našem území se rodí skutečně zajímavá hudební uskupení. K nim lze počítst i duo Nemuer, které tvoří Michael Zann a Katarína Pomorská. Od roku 2014 se snaží posluchače ponořit do světa temné fantasy, snů a mystiky prostřednictvím temného pojetí folku, který má především navodit atmosféru. A možná spíš než folk je jejich hudba rituální, intenzivně čerpající z mytologie starověkého Egypta, Babylonu, Mayské říše či Norska. Pozoruhodné je, že Nemuer nestačí k prezentaci jen hudba, ale mají s projektem větší ambice. Michael Zann je totiž také spisovatel a chystá novelu „Druids Of The Nile“, ke které hudba Nemuer slouží jako takový soundtrack. Každé album je jedna kapitola. Osm kapitol značí, že by mělo vzniknout osm desek. Momentálně vyšlo album třetí s názvem „Gardens of Babylon“.

Už úvodní „The Ishtar´s Gate“ dokáže posluchače zavést do prastarých dob a atmosféra dýchá tajemnem. Klidné vybrnkávání kytary a mužský hlas, který zní, jako by zpěvák zpíval v místě s velkou ozvěnou. V druhé polovině písně se přidávají rytmické bubínky a hudba může evokovat například severskou Wardrunu. S tou má Nemuer příbuzný styl, avšak seveřané mají velkolepější produkci. Tuzemské duo působí více komorně a soustředěně. Povětšinou si vystačí s kytarou a vokály. Tak je tomu i v „Out Of Body Experience“, ve které zejména Michael použije zajímavé techniky zpěvu. Stále více působí hudba meditativně. K Michaelově hlasu se přidává i ženský zpěv a opět i rytmické bubínky. S tímto si Nemuer vystačí. Skromnou produkci však občas obohatí exotické nástroje v podobě staroegyptské harfy, afrického djembe či netradičního nástroje zvaného duclar.

Vše je krásně nazvučené a atmosféra je velice působivá. Co však trochu zamrzí je fakt, že si deska tak nějak ubíhá a nestrhává na sebe pozornost. Je to relaxace, ale při pozorném poslechu může nastat nuda, protože postup každé skladby si je podobný. Začne se klidně vybrnkáváním kytary a postupně se přidává mužský nebo ženský hlas, aby skladba povětšinou vrcholila zapojením bubínků. Přítomnost exotičtějších nástrojů je oživující, přesto nezažene pocit, že by deska mohla být rozmanitější.

Při správném rozpoložení je „Gardens of Babylon“ je skvělá relaxace a takřka duchovní zážitek. Rovněž jako soundtrack ke knize bude fungovat dobře. K většímu nadšení však chybí záchytné body, melodie, co by vynikly. Jistě, účelem nahrávky není hitovost, ale i přesto je škoda, že hudba víceméně jen plyne kolem vás. To je třeba rozdíl oproti výše zmíněné Wardruně, která i přes žánrovou podobnost dokáže nabídnout strhující momenty. I tak je ale nový počin Nemuer velice zajímavý a nevšední. Kdo vyhledává podobnou atmosférickou hudbu, měl by vyzkoušet.

Tomáš Marton             


www.nemuer.com

YouTube ukázka - Descent to the Realm of the Dead

Seznam skladeb:
1. The Ishtars Gate
2. Out of Body Experience
3. The Book of Time
4. Astral Romance
5. The Gardens of Babylon
6. Revealed Face of Chaos
7. Descent to the Realm of the Dead
8. Lost in the Desert of Wrath and Sorrow

Sestava:
Michael Zann - zpěv, akustická kytara, staroegyptská harfa
Katarína Pomorská - zpěv, djembe, duclar, šamanské bubínky

Rok vydání: 2018
Čas:
Země:Česká republika
Žánr: Atmosférický dark folk

Diskografie:
2014 - Irenthoth´s Dream
2015 - Labyrinth of Druids
2018 - Gardens of Babylon

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.04.2018
Přečteno: 1532x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09196 sekund.