RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Blaze BAYLEY - The Redemption of William Black

Třetí a závěrečný díl trilogie „Infinite Entanglement“ je tu. Nese název „The Redemption of William Black“ a pro Blaze Bayleyho je to už šestá řadová deska, která nese jeho celé jméno (dříve Blaze). Trilogii stihl Blaze uzavřít do tří let, což znamená složit ohromnou porci hudby za poměrně krátkou dobu. První díl, nesoucí název celého příběhu, přinesl do tvorby britského zpěváka svěží vítr v podobě koncepčního sci-fi příběhu o kosmonautovi Williamu Blackovi, který má tu nejtěžší možnou misi - sám se vydat do dalekého vesmíru a objevit planety podobné Zemi a tím poskytnout lidem nové útočiště. Druhý díl série „Endure and Survive“ se zdál poněkud unavený a některé skladby prostě neměly šťávu.Finální díl, který nabídne rozuzlení příběhu Williama Blacka, je energickou nahrávkou a nabídne pořádně svižnou hudbu.

Úvodní „Redeemer“ je jasnou hitovou tutovkou. Klasický heavy metal, který rozhýbe každého fanouška žánru. Skladba k Blazeovi přesně pasuje a mohla by se klidně stát jeho vlajkovou lodí. Že už hraje druhá „Are You Here“ téměř nepostřehnete, protože přímo navazuje na první píseň. Hudba příjemně sviští kupředu v rychlém tempu a i když jde jen a pouze o „obyčejný“, ničím objevný heavy metal, zatraceně skvěle se poslouchá. Rychlý začátek desky potvrdí „Immortal One“, která překvapí svou tvrdostí. Thrash metalové riffy a naštvaný Blazeův výraz jsou vítaným prvkem. Blaze překvapuje dál, když bridge k refrénu nabídne groove metalovou pasáž, následuje hitový refrén a zběsilé kytarové sólo, už dlouho nenahrál Blzwe Bayley takhle divokou věc.

Energie. To je oč tu běží. Zatímco na minulé desce trochu chyběla, tady jí je opravdu dostatek. Sérii rychlých kousků naruší až pátá skladba „Human Eyes“, balada, která stejně jako ostatní kousky na albu nepřináší nic revolučního, ale je dobře napsaná a vévodí jí skvělý a emotivní zpěv. Ve své druhé půlce přeci jen nabere tempo a ještě přidá na naléhavosti. Jasnou hitovkou je „Prayers Of Fight“. Zní pozitivně, jako by vás chtěla vyprovokovat k boji a za žádnou cenu se nevzdávat. Drobnou výpomocí se ve skladbě prezentovali Luke Appleton z Iced Earth a wrestlingový zápasník a zpěvák kapely Fozzy Chris Jericho. Zaslechnete je v refrénu, ale kdyby ve skladbě nebyli, nic by se nestalo a ani byste to nezaznamenali. Mezi jedenáctkou písní je i druhá balada „Life Goes On“ se skvělým Blazeový výkonem. Nejenže výborně zpívá, ale z jeho projevu opravdu slyšíte, jak vám vypráví příběh. Stejně jako první balada ani tahle nevydrží být klidná a pomalá, postupně rozkvétá v heavy metalový kvapík. V závěru výtečně graduje do vrcholného představení alba do jedné z Bayleyho nejlépe složených věcí.

Desku v různých momentech doprovází i krátké vyprávění, ale nikdy není tak dlouhé, aby rušilo dobře šlapající album. V poslední a pro příběh vrcholné kompozici „Eagle Spirit“ obstará úvod vyprávění Harryho Webstera Appletona II. Tento letec Britské Royal Air Force v druhé světové válce trochu zastal roli Christophera Lee coby vypravěče na metalových deskách. „Eagle Spirit“ má přes osm minut a je to víc než důstojné zakončení trilogie. Skladba má baladické momenty, ale i velmi rychlé, a je propracovaná do poslední vteřiny.

„The Redemption of William Black“ překvapilo nikoliv hudebním obsahem, ale jeho silou. Od Bayleyho sice člověk očekává klasický heavy metal, a jemu se povedlo natočit nahrávku, která má vše, co by měla deska daného žánru mít - hromadu energie, kopec výborných melodií a k tomu cit pro dramatičnost. Blaze si vystačí bez ohromující produkce, přesto deska zní velmi dobře a živelně. První díl byl překvapením, protože se Blaze vydal vstříc koncepčnímu příběhu. Druhý šel kvalitou dolů, zejména proto, že působil trochu unaveně. Závěrečný díl je pak nejlepší a nejpropracovanější. Pro některé bude heavy metalovou deskou roku nejspíš „Firepower“ od Judas Priest, pro mě je to však prozatím právě Blaze Bayley a jeho „The Redemption of William Black“.

Tomáš Marton             


www.blazebayley.net

YouTube ukázka - Prayers of Light

Seznam skladeb:
1. Redeemer
2. Are You Here
3. Immortal One
4. The First True Sign
5. Human Eyes
6. Prayers of Light
7. 18 Days
8. Already Won
9. Life Goes On
10. The Dark Side of Black
11. Eagle Spirit

Sestava:
Blaze Bayley – zpěv
Chris Appleton – kytary
Karl Schramm – baskytara
Martin McNee – bicí

Rok vydání: 2018
Čas:47:00
Label: Blaze Bayley Recordings
Země:Velká Británie
Žánr: Heavy metal

Diskografie:
2008 – The Man Who Would Not Die
2010 – Promise and Terror
2012 - The King of Metal
2016 - Infinite Entanglement
2017 - Endure And Survive
2018 - The Redemption of William Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.04.2018
Přečteno: 3581x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mě první díl...23. 04. 2018 13:31 Bubák
Blaze mám hodně...23. 04. 2018 8:32 rainmaker
Tak nevím ale mě...23. 04. 2018 7:14 Hunter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18346 sekund.