18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více

16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1506x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1239x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
985x

METAL CHURCH - Damned If You Do
894x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
890x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
835x



19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:

25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


GRIFT - Vilsna andars boning

Dnešní doba je hektická a mnoho desek příliš rozvleklých. Třeba zrovna pro ty, co pořád někam pospíchají a nemají čas na to, aby věnovali hudbě několik hodin denně, bude ípíčko „Vilsna andars boning“ (v překladu „obydlí ztracených duchů“) představovat krásnou terapií a stane se narovnávačem jejich pocuchaných nervů. Jedná se o nahrávku dlouhou pouhých jedenáct minut, do níž se podařilo vložit autentickou melancholickou náladu, typickou pro švédské lidové písničky. Jestliže jste se s Grift dosud nesetkali, potom vězte, že po aktuálním rande budete chtít s tímto jednočlenným projektem (který se nechává inspirovat významnými švédskými básníky) strávit času daleko více.

Grift je blackmetalový (v případě novinky dark folkový) přístav Erika Gärdeforse, který do diskografie tohoto hudebního útvaru zatím nasázel dvě dlouhotrvající desky, tři EP a tři splitka, přičemž jedno z nich vydal společně s ukrajinskou legendou Drudkh. Na základě novinkového EP lze tvrdit, že si je Erik moc dobře vědom toho, že méně je mnohdy daleko více. A teď nemám na mysli ani tak hubenost stopáže jako spíše její náplň. Obě písně jsou v podstatě velice jednoduché, o jedné akustické kytaře, skromném bubnování, poetickém zpěvu a několika ozdobách (roh a zvonky). Z hudby dýchá Erikův nepopíratelný cit pro folkovou zvukomalbu a pro vytváření detailů. Navíc jeho příjemně zabarvenému a hlouběji posazenému básnickému zpěvu dominuje pochvaly hodná artikulace, a tak je poetika lyrické roviny krásně průzračná a lehce čitelná. Z dokonale melancholické „Bortom berget“ dýchá švédská příroda, jež byla svědkem mnohých činů vykonaných předky a do níž se během poslechu bezproblémově přemístíte, a možná i slzu uroníte. „Dårarnas massiv“ je o poznání zasmušilejší, jako by malovala krajinu posetou podzimním listím, zatímco z „Bortom berget“ vane vánek jarní svěžesti a naznačuje jakousi melancholickou potěchu.

„Vilsna andars boning“ servíruje nádhernou kombinaci švédské folkové melancholie, lásky k přírodě a úcty k těm, kteří tady s námi už nejsou. Pouhé dvě skladby dokáží bez jakéhokoliv přemlouvání přimět člověka k tomu, aby se na chvíli zastavil, zapátral ve starší tvorbě autora (která je podstatně černokovovější a neutěšitelně zoufalejší), našel si desky „Arvet“ (2017) a „Syner“ (2015), přivřel víčka a nechal se unášet daleko na sever přesně do míst, s nimiž je Erikova zádumčivá poezie spojená.

Peťulín             


FB GRIFT

Seznam skladeb:
1. Bortom berget
2. Dårarnas massiv

Sestava:
Erik Gärdefors – všechny nástroje

Rok vydání: 2018
Čas: 11:06
Label: Nordvis Produktion
Země: Švédsko
Žánr: poetický dark folk/black metal

Diskografie:
2013 – Fyra elegier (EP)
2015 – Syner
2017 – Vankelsteg mot okända hembygder (EP)
2017 – Arvet
2018 – Vilsna andars boning (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.05.2018
Přečteno: 571x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15322 sekund.