DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ryan ROXIE - Imagine Your Reality

Pokud pomineme projekt Roxie 77, jde u „Imagine Your Reality“ vlastně o první sólové album tohoto kytaristy, který už dlouhou dobu patří k pilířům sestavy legendárního Alice Coopera. Přesto se nedá říct, že by Ryan Roxie stál ve stínu mistra horror rocku, jeho curriculum vitae je totiž mnohem obsáhlejší a jeho profesní kariéra začala mnohem dříve, než stačil svou energickou hrou nakopnout staré Cooperovy hity na živáku „A Fistfull Of Alice“ a následně uzemnit posluchače přetvrdými riffy na albu „Brutal Planet“. Na počátku dlouhé Roxieho kariéry totiž stála kapela Candy. Dnes už naprosto zapomenutá záležitost, která v roce 1985 vydala skvělou desku „Whatever Happened To Fun“. Roxie u toho tehdy ještě nebyl, protože zmíněné album odstartovalo kariéru jiného velmi známého kytaristy Gilbyho Clarkea, jenž byl v dobách největšího úspěchu členem Guns N`Roses. Roxie Clarkea vystřídal pro druhou desku „Teenage Neon Jungle“, která ale na dlouhá léta skončila v šuplíku a z Candy se posléze stala parta Electric Angels.

Pak už to šlo ráz na ráz a přes angažmá na sólovém debutu Gilbyho Clarkea „Pawnshop Guitars“ a bezejmenný debut vlastní kapely Dad`s Porno Mag si to Roxie namířil přímo ke Cooperovi, u něhož už oslavit dvacet let působení. Přestože si občas odskočil k jiným kolegům, když třeba se Slashem nahrál druhou desku jeho projektu Snakepit „Ain`t Life Grand?“ nebo rozjel svůj vlastní projekt Roxie 77, je dnes vnímán jako prominentní člen souboru mistra Coopera. Přestože sólová Aliceova tvorba v posledních letech není úplně na vrcholu, Roxieho toto angažmá dlouho plně vytěžovalo. Jenže Cooper dnes dává přednost muzicírování s Joem Perrym (Aerosmith) a Johnnym Deppem v rámci Hollywood Vampires a proto nastala ta nejvhodnější doba na to, aby se Roxie konečně plně sólově realizoval.

Kdo zná alba, na kterých se Roxie v minulosti podílel a není mu cizí jeho klasický americký vkus, nemůže být albem „Imagine Your Reality“ zaskočen a vlastně ani zklamán. Roxie na něm totiž jde místy až ke kořenům samotného rock n`rollu a svým způsobem i kompiluje dosavadní kariéru, který by se dala (až na výjimky třeskutě moderních Cooperových alb „Brutal Planet“ a „Dragontown“) nazvat oslavou čirého rock n`rollu, který je po vzoru losangelských ulic poučen jak punkem, tak heavy metalem, ale stále si zachovává tu chuť klasické americké hudby. Jsou zde slyšet vlivy Kiss, samozřejmě Alice Coopera a Guns N`Roses, ale lze zaslechnout i názvuky Cheap Trick, The Beatles nebo dokonce psychedelie šedesátých let. Vše je pak zabaleno do současného zvukového kabátku a navoněno typickým Roxieho melodickým rukopisem.

Přestože sám Ryan není bůlhvíjaký zpěvák a deska startuje minutu a půl dlouhou „Big Rock Show“ trochu rozpačitě, nakonec funguje velmi dobře. Kupodivu není na první poslech, i když se zdánlivě jedná o docela nenáročnou rock n`rollovou zábavu. Zajímavé momenty vystoupí až následně a tak si ke skladbám, které fungují na první dobrou, což jsou v podstatě singly „Over And Done“ a zejména „California Man“ s hostujícím frontmanem Cheap Trick Robinem Zanderem, můžeme postupně řadit další a další položky, jenž dokáží zaujmout.

Největší radost pravděpodobně udělá „Nevermind Me“, kde Roxie vytáhne ohromně silný riff, který připomene jeho působení po boku Slashe, protože podobně silnou kytarovou prací je až přeplněná deska „Ain`t Life Grand?“. Trochu uvolněněji pak působí jižanskou kytarou uvedená „Uh Oh Song“ s výbornou vyhrávkou suplující v první části skladby refrén a především „Look Me In The Eye“, kde Roxie dá vzpomenout na svébytnou melodiku svých pradávných působišť Candy a Electric Angels. Minimalistický punk rock pak předvede s „To Live And To Die In L.A.“ a dozvuky šedesátých let v trochu halucinogenní „Hearts In Trouble“. V tu chvíli už víte, že máte co do činění s barvitou deskou, která má vlastně jen jediné pojítko a tím je kytaristova radost z hraní samotného, kdy se mu podaří čerpat ze svých oblíbených zdrojů bez toho, aby cokoliv vykrádal.

Roxie nemusel touhle deskou nikomu nic dokazovat, protože fakt, že je platným členem rockové smetánky prokázal už dávno. Možná ale sám sebe chtěl znovu přesvědčit, že to s „Imagine Your Reality“ zvládne sám na vlastní pěst. A to se mu povedlo...

Jan Skala             


www.ryanroxie.com

YouTube ukázka - California Man

Seznam skladeb:
1. Big Rock Show
2. Over And Done
3. California Man
4. To Live And Die In L.A.
5. Uh Oh Song
6. Me Generation
7. Look Me In The Eye
8. Hearts In Trouble
9. Nevermind Me
10. God Put A Smile Upon Your Face

Sestava:
Ryan Roxie - zpěv, kytara
Tommy Henriksen - baskytara
Kristoffer Folin - baskytara, bicí
Jon Bordon - baskytara, klávesy
Teddy "Zig Zag" Andreadis - klávesy
Glen Sobel - bicí
Anton Korberg - bicí
Seven Anapolis - bicí
Robin Zander - zpěv (3)

Rok vydání: 2018
Čas: 31:35
Label: Cargo Records
Země: USA
Žánr: hard rock/hair metal

Diskografie:
2018 - Imagine Your Reality

Foto: archiv umělce


Vydáno: 04.05.2018
Přečteno: 1658x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pokud to bereš ze...6. 05. 2018 18:13 Pepsi Stone
Na Spotify tohle...6. 05. 2018 18:02 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09566 sekund.