16.02.2019
SPIRITS OF FIRE
Vydání debutu kapely SPIRITS OF FIRE, ve které se sešli ..více

16.02.2019
TANK
Na svá mladá léta vzpomínají britští veteráni TANK. ..více

16.02.2019
THE TRIGGER
V síti Massacre Records uvízli srbští THE TRIGGER, z ..více

16.02.2019
MASTORD
Finští powerprogresivci MASTORD vydávají pětiskladbový ..více

16.02.2019
NANOWAR OF STEEL
Italští smíšci NANOWAR OF STEEL připomínají své ..více

16.02.2019
HELL`S GUARDIAN
Na loňském albu "As Above So Below" melodeathařů HELL`S ..více






PINK CREAM 69 - Electrified
Pro mě jejich nej deska, navíc obsahující nejl ..

PINK CREAM 69 - Sonic Dynamite
Rozhodně nejmetalovějš í věc PC69. Z nostalgic ..

MAD HATTER - Mad Hatter
Pro mě velmi kvalitni debutove prekvapeni, ktere ..

WARKINGS - Reborn
...psat o nejakych primitivnich hlasovych pasmech ..

EVERGREY - The Atlantic
Evergrey se neustále poslednímy alby zlepšují, ..

EVERGREY - The Atlantic
Zaděláno na desku roku! Jednoznačně. ..

DELFINIA - Deep Elevation
Absence speedu naprosto nevadí. Power metal ve st ..

Finnish Female Fronted Rock/Metal Tour, 28.-30.9., Berlin - Vilnius (část III.)
Blackland je skvělý klub, to mohu potvrdit. V b ..

GATHERING OF KINGS - First Mission
Rádo se stalo, díky za reakci! ..

ANCIENT BARDS - Origine - The Black Crystal Sword Saga Part 2
V rámci female symfo metal kapel jsem vždy Bardy ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
1276x

WITHIN TEMPTATION - Resist
1010x

VIRGIN STEELE - Seven Devils Moonshine
868x

SEPULTURA - Morbid Visions
766x

SEBASTIEN - Behind The World
653x

FLOTSAM AND JETSAM - The End Of Chaos
612x



22.02.2019
NAŠROT..
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150

15.03.2019
VIHAR, MARANA, AUTUMN COLD, AMOK, NOCTURNAL PESTILENCE ..
Fatal Music club - Praha, začátek od:18:00, vstupné: 150,-

12.04.2019
PINK FLOYD revival Distant Bells JANIS JOPLIN revival JIMI HENDRIX revival S..
BRNO - SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290 KČ



článků celkem: 6796
recenzí: 5537
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THERION - Deggial

Na vrcholu končícího milénia již Therion fungovali jako klasická kapela, Christofer Johnsson měl stálé spoluhráče, byť třeba Kristian Niemann ani Sami Karppinen byli před působením v Therion nepolíbeni působením v nějaké kapele. Nováčci se příliš do skládání nové desky nezapojili (Christofer Johnsson prohlašoval, že na tom ani do budoucna nehodlá nic moc měnit), materiál byl již z velké části hotov (vždyť třeba skladba "The Flight Of The Lord Of Flies" pocházela již z doby "Theli"), proto to ve výsledku album "Deggial" působí ,jako by desku nahrál sám Johnsson a přizval pár nájemných hráčů. Principál se navíc vyjádřil v tom smyslu, že psaní se pro něj začalo stávat stále více introvertní záležitostí a spíš psal hudbu pro své potěšení, nežli pro publikum. Možná i proto zní „Deggial“ oproti velmi úspěšnému „Vovin“ složitěji a nepřístupněji. Zásadní novinkou je přítomnost opravdového velkého orchestru. Klasikou je naopak masivní využití sborů. Zvuk je ještě o něco vytříbenější než minule a právě přítomný orchestr dává nahrávce opravdovou monumentálnost.

Jestliže „Vovin“ byla poměrně měkká deska, pak „Deggial“ příliš nepřitvrdí, ale nabídne něco jiného. Už od prvních tónů „Seven Secrets Of The Sphinx“ do vás Therion pumpují hardrockové riffy podpořené střídáním mužských a ženských sborů. Zní to velkolepě a velmi živě. „Eternal Return“ se naopak ponoří do melancholie a pomalého tempa. Není příliš kytarová, převládá symfonická hudba. Vše je krásně zkomponováno a dokázal bych si skladbu představit jako čistě instrumentální. Ke konci písně přijde zlom, když hudbu nečekaně nakopnou rychlé bicí a hard rocková kytara. Jedná se však o nepříliš častý postup, „Deggial“ je spíše pomalé album.

Občas se ukáže parádní melodie a kontrast ženských a mužských vokálů jako v „The Invincible“ nebo hudba po hodně vlažné prostřední pasáži desky konečně získá grády jako v „Flesh Of The Gods“, jejíž úvod zní jak z desky Deep Purple, ty riffy tomu zcela odpovídají, pak se ozve hlas Hansiho Kϋrsche, refrén obstará ženský sbor, což dává jinak hard rockové skladbě úžasnou barevnost. Jednoznačný hit alba. Vrcholem desky je pak bezesporu devítiminutová „Via Nocturna“. Krásné spojení rockové a vážné hudby, funguje tu vše a trochu to připomene krásu „Vovin“. Velmi rozsáhlá kompozice dává trochu zapomenout na nepříliš zábavný střed alba, kde už sbory tolik nebaví, protože je jich člověk nasycen. Po ní už zazní jen předělávka klasické „O Fortuna“ (jedna z těch povedenějších verzí), ve které si na akustickou kytaru zahrál obvyklý host Therion Waldemar Sorychta.

Na „Deggial“ se Therion od posledního alba tolik neposunuli, jak bývalo dříve zvykem. „Deggial“ disponuje krásným zvukem, možná nejlepším v kariéře Therion, kteří desku zabalili do hard rockového hávu. Je na něm několik skvělých skladeb, ale chybí jí atmosféra „Vovin“ a zejména prostředek alba působí nezáživně. „Deggial“ pokračovalo v komerčním úspěchu předešlých dvou desek a z hlediska počtu prodaných nosičů se vklínilo mezi ně. Následoval další kolotoč turné, kterém Therion jeli i s Christoferovou oblíbenou kapelou Voivod a Flowing Tears.

Supermartonátor             


therion.se

YouTube ukázka – Deggial

Seznam skladeb:
1. Seven Secrets of the Sphinx
2. Eternal Return
3. Enter Vril-Ya
4. Ship of Luna
5. The Invincible
6. Deggial
7. Emerald Crown
8. The Flight of the Lord of Flies
9. Flesh of the Gods
10. Via Nocturna (Part 1 and 2)
11. O Fortuna

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Johan Niemann - baskytara
Kristian Niemann - kytara
Sami Karppinen – bicí

Hosté:
Waldemar Sorychta - kytara
Hansi Kurch - zpěv

Rok vydání: 2000
Čas:57:59
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic rock/metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.06.2018
Přečteno: 710x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Podľa mňa dosť...8. 06. 2018 10:21 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19305 sekund.