16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více

16.01.2019
DRAG ME OUT
Na scénu se vrací bývalý zpěvák metalcorových Asking ..více

16.01.2019
SIX FEET UNDER
Basista těchto deathmetalových klasiků Jeff Hughell ..více

16.01.2019
TYGERS OF PAN TANG
Klasici Nové vlny britského heavy metalu se spojili se ..více

16.01.2019
DEVILDRIVER
Po loňském albu countryových předělávek "Outlaws Til ..více

16.01.2019
DIEKLUTE
Industriální projekt, v jehož čele stojí frontman ..více






JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..

ALDARIA - Land Of Light
Od vydání utekl nějaký čas. Musím za sebe ko ..

TREAT - Tunguska
skvelý album! chytlavy na prve pocutie, nechapem, ..

Redaktorská bilance roku 2018 - Peťulín
Velmi pěkně popsané a výstižné zhodnocení. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Děkuju za ohlasy, ale vydržte, chlapci, dojde na ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Tak mě by zajímalo totéž co Domyho. One Size F ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Dle mého je to dost dobrá věc.Dobrý nápad zas ..

COCOTTE MINUTE - !Rituál, kmen a srdce a kmen!
Podle všeho ne. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Priznam sa, len nedavno som objavil tuto kapelku . ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
jsem zvědat,který album bude mít 10/10. U mě b ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1477x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1212x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
952x

METAL CHURCH - Damned If You Do
887x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
867x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
823x



18.01.2019
* 33 LET ANTIKRISTA * - DEBUSTROL, ALTERNATIVE CORE, HAZARDOOM, HAKMAK, GOING D..
HAVLÍČKŮv BROD - Klub Oko, začátek od:19:00, vstupné: 200,-Kč

19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6753
recenzí: 5497
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


CANDLEMASS - House Of Doom

Všemožné encyklopedie mluví o švédské legendě Candlemass jako o živoucí kapele. Přesto je tento status poněkud zavádějící. Mozek formace, basista Leif Edling, donedávna se léčící s únavovým syndromem už několikrát tvrdil, že Candlemass jsou kapela minulosti a návdavkem přidal debutové album svého vlastního projektu The Doomsday Kingdom. Navíc už mnohokrát zazněly z tábora kapely zprávy, že šest let starý počin „Psalms For The Dead“ je určitě posledním albem, jaké kdy Candlemass vydali. Proto také předloňská emise čtyř nových písní pod názvem „Death Thy Lover“, kde se poprvé v roli zpěváka objevil Mats Levén (ex-Treat, Yngwie Malmsteen), působila na fanoušky jako zázrak. Navíc Levén se v roli frontmana osvědčil a fanoušci jej nakonec přijali za svého, přestože hlasy po tom, aby se na svůj post vrátil legendární Messiah Marcolin, stále neutichají.

Je ale dost dobře možné, že fanoušky velmi dobře přijaté „Death Thy Lover“ přesvědčilo Edlinga, že pokračování Candlemass má stále ještě smysl. I když zatím samozřejmě nepadlo ani slovo o tom, že by se někdy v budoucnu měla točit nová řadová deska, zdá se, že Candlemass přece jen nejsou odepsaní. Důkazem toho může být i další čtyřskladbová nahrávka „House Of Doom“, která opět vznikla s Levénem za mikrofonem. Jedná se o startovní výstřel k nové éře kapely nebo jen jakési „držhubné“ pro fanoušky, kteří poukazují na vliv a dopad klasických alb jako „Epicus Doomicus Metallicus“, „Ancients Dreams“ či megakultovní „Nightfall“ a stále se dožadují nového materiálu? Ať je to už jak chce, jisté je, že přece jen nový materiál vzniká. A nejde jen o nějaké vymetení šuplíku či druhořadé, dávno odložené nápady.

Kdo si zvykl na Levénův hlas a zalíbilo se mu „Death Thy Lover", nemůže být nespokojen ani tentokrát, přestože „House Of Doom“ není tak sevřená nahrávka, jako byla ta minulá. Tuto čtyřskladbovou kolekci je možné rozdělit do dvou částí. Ta první, složená z úvodních dvou skladeb „House Of Doom“ a „Flowers Of Deception“, je titánsky rozmáchlá, kompozičně ukotvená v nejlepších letech kapely a nepostrádající veškeré atributy Candlemass. Právě tyhle dvě skladby, ač je jejich stavba dost podobná, mají největší sílu. „House Of Doom“ začíná sice spíše hardrockověji, kdy refrén můžeme s trochou nadsázky označit i za stadionový, ovšem v druhé polovině se skladba zlomí do zmučeného doommetalového tempa, kde atmosféru zmaru umocní funkční použití zvonu a zvuku kostelních varhan. „Flowers Of Deception“ je tvrdší od prvních tónů, ale stejně jako skladba předchozí má svůj předěl, kdy se opět dostane sabbathovskými riffy do hustých doomových bažin.

Druhá polovina EP se nese v poněkud uvolněnějším duchu, jako kdyby Candlemass chtěli trochu zvolnit. Poněkud krátká, tříminutová balada „Fortuneteller“ tak staví spíše na akustických kytarách a nezvykle hlubokém Levénově projevu, ovšem zdá se, jako kdyby za celou dobu své stopáže nedokázala říct všechno, co měla na srdci. Závěrečná instrumentálka „Dolls On A Wall“ zase působí jako kdyby vyrostla z jamu ve zkušebně, kde muzikanti vyznávali svou dávnou lásku k Black Sabbath. Přesto jsou ale i tyto dvě skladby působivé a na „House Of Doom“ určitě mají své opodstatnění.

Tohle EP dokazuje, že duch švédské legendy je stále živý. Nahrávka v podstatě podtrhuje výjimečnost kapely a opět alespoň trochu uspokojí řádně vyhladovělé fanoušky. Dá jim zároveň naději, že se ještě dočkají plnohodnotného díla. S přihlédnutím ke kvalitě materiálu, jaký Candlemass v současnosti mají k dispozici, by to určitě nebyla deska k zahození.

Pepsi Stone             


www.candlemass.se

YouTube ukázka - House Of Doom

Seznam skladeb:
1. House Of Doom
2. Flowers Of Deception
3. Fortuneteller
4. Dolls On A Wall

Sestava:
Mats Levén - zpěv
Lars Johansson - kytara
Mats Björkman - kytara
Leif Edling - baskytara
Jan Lindh - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 19:52
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: doom metal

Diskografie:
1986 - Epicus Doomicus Metallicus
1987 - Nightfall
1988 - Ancient Dreams
1989 - Tales Of Creation
1992 - Chapter VI
1998 - Dactylis Glomerata
1999 - From The 13th Sun
2005 - Candlemass
2007 - King Of The Grey Islands
2009 - Death Magic Doom
2012 - Psalms For The Dead
2016 - Death Thy Lover EP
2018 - House Of Doom EP

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2018
Přečteno: 724x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1679 sekund.