16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více

16.01.2019
DRAG ME OUT
Na scénu se vrací bývalý zpěvák metalcorových Asking ..více

16.01.2019
SIX FEET UNDER
Basista těchto deathmetalových klasiků Jeff Hughell ..více

16.01.2019
TYGERS OF PAN TANG
Klasici Nové vlny britského heavy metalu se spojili se ..více

16.01.2019
DEVILDRIVER
Po loňském albu countryových předělávek "Outlaws Til ..více

16.01.2019
DIEKLUTE
Industriální projekt, v jehož čele stojí frontman ..více






JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..

ALDARIA - Land Of Light
Od vydání utekl nějaký čas. Musím za sebe ko ..

TREAT - Tunguska
skvelý album! chytlavy na prve pocutie, nechapem, ..

Redaktorská bilance roku 2018 - Peťulín
Velmi pěkně popsané a výstižné zhodnocení. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Děkuju za ohlasy, ale vydržte, chlapci, dojde na ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Tak mě by zajímalo totéž co Domyho. One Size F ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Dle mého je to dost dobrá věc.Dobrý nápad zas ..

COCOTTE MINUTE - !Rituál, kmen a srdce a kmen!
Podle všeho ne. ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
Priznam sa, len nedavno som objavil tuto kapelku . ..

PINK CREAM 69 - One Size Fits All
jsem zvědat,který album bude mít 10/10. U mě b ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1477x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1212x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
952x

METAL CHURCH - Damned If You Do
887x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
867x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
823x



18.01.2019
* 33 LET ANTIKRISTA * - DEBUSTROL, ALTERNATIVE CORE, HAZARDOOM, HAKMAK, GOING D..
HAVLÍČKŮv BROD - Klub Oko, začátek od:19:00, vstupné: 200,-Kč

19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6753
recenzí: 5497
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THERION - Sirius B

Album „Sirius B“ je sourozencem desky „Lemuria“, avšak ne jednovaječným. Obě díla vznikala současně, nahráli je ti samí lidé, přesto mají odlišný zvuk. I to je důkaz veliké nápaditosti Therion a zejména jejich hlavního skladatele Christofera Johnssona. Jestliže „Lemuria“ je velmi pestrobarevným albem, pak „Sirius B“ má svou uzavřenou atmosféru a zvuk, který jej činí jedinečným, už jen kvůli němu si člověk desku dobře pamatuje. Mísí se tu moderní produkce s tou starší a tak i když všechny nástroje zní krásně čistě, není zvuk příliš uhlazený. Stejně jako první skladba „The Blood Of Kingu“ má celá deska power metalový výraz, který je však zabalen do masivního symfonického obalu. Řezavé kytary, rázná rytmika a zpěv Matse Levéna si podává ruku s orchestracemi a masivními sbory. Věc, kterou u Therion známe a očekáváme, avšak nyní mají sbory opět o něco jinačí sound a jejich využití je velmi nápadité.

V obdobném duchu se pokračuje dál. Opera a power metal jako by k sobě odjakživa patřily. V některých momentech znějí Therion záměrně archaicky, například v úvodu „The Khlysti Evangelist“ jako byste si pustili starou gramofonovou desku vážné hudby z třicátých let. Pak se hudba zlomí v heavy metal, přičemž sloky jsou poměrně klidné. Celá skladba vrcholí úžasným refrénem v podání Matse Levéna, jehož hlas zde tolik nejde do výšek, přesto je ostrý jak pila. Zajímavá je dvojice skladeb „Kali Yuga part 1. a part 2.“ První je zahalena temnou aurou a vokály v ní jsou zastřené. Nad vším pak kraluje zpěv Piotra Wawrzeniuka. Druhá část je velmi rychlá a disponuje divokými bicími a tvrdými kytarami. Opět se jedná o píseň s velmi temnou aurou. Však se jedná o poslední éru před koncem světa. Alespoň to je Kali Yuga pro hinduisty. Therion ještě později přidali i třetí část, ta však přišla na řadu za pár let.

„Sirius B“ je i přes silnou náklonost k vážné hudbě pořád dost tvrdé album (v rámci Therion). To na chvilku přeruší baladická „The Wondrous World Of Punt“. S krásnými melodiemi přicestuje „Melek Taus“ s dominantními ženskými operními zpěvy. Jeden z vrcholů desky, stejně jako „Call Of Dagon“. Therion sice nijak nevybočují ze stylu alba, ale daří se jim přicházet s krásnými melodiemi a spolupráce s Pražským symfonickým orchestrem (potažmo s bratry Klemensovými) se jim opravdu vyplatila. Orchestrální pasáže jsou totiž úžasně propracované a živoucí. Titulní píseň „Sirius B“ je až na podpůrné sborové vokály (jen na dokreslení atmosféry) instrumentální věc, která má natolik tajemnou atmosféru, že dokáže vyvolat mrazení v zádech. Závěrečná epická tečka „Voyage Of Gurdjieff“ má povznášející náladu, která v posluchači zůstane ještě dlouho po doznění desky.

„Sirius B“ je sevřené dílo, které posluchače vcucne dovnitř a nepustí až do konce. Díky své složitosti není tak přístupné jako „Lemuria“, zásluhou své propracovanosti se řadí k nejlepším počinům kapely a spolu s „Lemurií“ se jedná o milníky symfo-metalového žánru. Obě desky měly velký úspěch a potvrdily Therion jako vůdčí skupinu celého žánru (než je trumfli Nightwish s „Once“).

Následovalo turné, před kterým Therion opustil bubeník Richard Evendand a tak se ke kapele připojil Petter Karlsson, který se později v řadách Therion projevil i jako schopný skladatel. Na World tour 2004 se ke koncertování připojil zpěvák Mats Levén, který s Therion i nadále čile spolupracoval a sopranistka Karin Fjellander. Skupina absolvovala desítky koncertů v průběhu dvou let a celé turné vrcholilo v Cheltenhamu ve Velké Británii v březnu 2006. Tam také naposledy zpíval kapelník Christofer Johnsson. Poté již nechal všechny vokální party na ostatních zpěvácích.

Během turné kapela vydala zvláštní album „Atlantis Lucid Dreaming“, které obsahovalo desky „A´arab Zaraq - Lucid Dreaming“ a „Crowning of Atlantis“ s upraveným setlistem. V roce 2006 kapela vypustila do světa své první DVD „Celebrators Of Becoming“, které obsahovalo i umělecký film „The Golden Embrace“ a dohromady čtyři disky s koncerty a videoklipy. Therion měli za sebou velice aktivní období, ale nehodlali se zastavovat.

Supermartonátor             


therion.se

YouTube ukázka – The Blood of Kingu

Seznam skladeb:
1. The Blood of Kingu
2. Son of the Sun
3. The Khlysti Evangelist
4. Dark Venus Persephone
5. Kali Yuga, Part 1
6. Kali Yuga, Part 2
7. The Wondrous World of Punt
8. Melek Taus
9. Call of Dagon
10. Sirius B
11. Voyage of Gurdjieff (The Fourth Way)

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Kristian Niemann - kytara
Johan Niemann - baskytara
Hosté:
Richard Evensand - bicí
Mats Levén - zpěv
Piotr Wawrzeniuk - zpěv

Rok vydání: 2004
Čas:57:03
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.06.2018
Přečteno: 663x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hlas Levena bolo to...28. 06. 2018 22:43 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.27525 sekund.