18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více

16.01.2019
THE CRANBERRIES
Hlas Dolores O`Riordan ožije ještě na jedné desce. 26. ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1506x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1239x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
985x

METAL CHURCH - Damned If You Do
894x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
890x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
835x



19.01.2019
www..
, začátek od:, vstupné:

19.01.2019
MIDDLEDARK, STOCKHOLM SYNDROME, MINDRAPE ..
klub Fatal Praha, začátek od:20:00, vstupné:

25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THERION - Gothic Kabbalah

V lednu 2007 vydali Therion dvojalbum Gothic Kabbalah“, které nebylo jen obyčejným řadovým albem, zároveň se jednalo i o oslavu dvaceti let kapely. Proto nepřekvapí, že deska opět sází na velklepost a účinkuje na něm mnoho zpěváků, muzikantů i nástrojů. Námět vychází ze života a díla Johannese Burea, mystika ze 17.století, nahrávka je proto plná magické atmosféry a okultismu. Bureu se věnoval magický runám a stvořil vlastní runový systém, který se jmenoval „Adalruna“. I o tom je „Gothic Kabbalah“. Je těžké si představit, že by se 17. století hudebně promítlo do tvorby metalové kapely, ale zde je atmosféra té doby zcela patrná. K podobnému pocitu pomáhá využití různých fléten, tamburín, klavíru či hammondek.

„Der Mitternachtslöwe“ navodí barokní náladu, ale pořád je dostatečně „heavy“. Už od počátku kapela přesvědčuje své posluchače, že připravila ohromné dílo. Skladba je plná všemožných nástrojů a pestrých vokálů. Titulní skladba více než koketuje s progresivním rockem sedmdesátých let, k čemuž dopomáhají i hammondky, kterých se ujal Ken Hensley z Uriah Heep. Kromě barokní nálady a prog rocku deska i pěkně přitvrdí, jako například ve „Wisdom And Cage“, které dominuje tvrdý a důrazný kytarový riff. Ze skladby si pak svou show udělal Snowy Shaw, jehož zpěv je neskutečně variabilní a živelný. Chvilku velmi vysoký, jindy až téměř growluje. Skladbu pak ještě vylepší krásný ženský zpěv a následná prog rocková pasáž s výraznou baskytarou. Hudba dokonce chvilku připomíná progresivní mágy Phideaux. Velké divadlo pokračuje s naprosto úžasným operním úvodem v „Son Of The Staves Of Time“, měnícím se v parádní hard rockovou věc, kterou parádně odzpívá Mats Levén. Hudba perfektně šlape a změny žánrů (opera, heavy metal, prog rock) jsou zcela přirozené. Úvodní disk uzavírá tajemná „Close Up The Streams“, která jako by vypadla z nějakého muzikálu. Tvrdá a teatrální skladba má tu moc vytvářet v hlavě posluchače obrazy a celé scény.

Druhý disk otevře „The Wand Of Abaris“, která opět evokuje starý prog rock, zazní v ní velmi tvrdý riff, orientálně znějící orchestrace, ale také pasáže, které připomínají Abbu či dokonce Bee Gees (sborové zpěvy a fistule). Zní to možná bláznivě, ale opravdu tohle vše je v jediné skladbě. Therion se umělecky utrhli ze řetězu a střílejí na „Gothic Kabbalah“ nápad za nápadem. „TOF – The Trinity“ zaujme propracovaným power metalem a úžasnými sbory. Mats Levén podává fantastický výkon, rovněž tak ostatní pěvci. Parádní riffy, změny temp a velkolepý refrén, tahle skladba patří k tomu nejlepšímu od Therion. Ačkoliv celé dvojalbum je metalovou operou, samotná „Adulruna Rediviva“ je třináctiminutovým eposem, který pojem metalová opera splňuje do puntíku, je napěchována až po okraj nápady a muzikou, která musí udělat radost každému milovníkovi žánru. Velkolepá atmosféra, skvostné sbory, pestré vokální souboje, orchestrace a skvělé bicí a kytary. Je to metal, je to vážná hudba a výsledek je ohromující.

„Gothic Kabbalah“ je album mnoha nápadů a mnoha tváří. 17. století kontra moderní doba. Zvuk nahrávky je živý a lze si užít každý nástroj. Je pravda, že se album může někdy zdát přeplácané a má i slabší chvilky („Trul“,“The Falling Stone“, „Path To Arcady“). Celkově si ho umím představit zredukované na jeden disk, přesto se jedná o originální a fascinující dílo, ve kterém opět Therion ukázali, že nehodlají stát na místě a nebojí se výzev.

Deska se nesetkala s jednoznačným přijetím a i přes velmi solidní umístění v hitparádách nezaznamenala takový úspěch jako předchozí „Lemuria“ či „Sirius B“. Kapela jela turné k dvacetiletému výročí a to bylo omezené na pouhých šestnáct zastávek. Therion přehráli celou desku „Theli“ a končili dlouhou „Adulruna Rediviva“. Pevnými pěveckými esy živých vystoupení se stali Lori Lewis (Aesma Daeva) , Katarina Lilja, Snowy Shaw a talentovaný Thomas Vikström, který zvládal operní zpěv stejně jako pořádný heavy metalový ječák. Jako hosté se na některých vystoupení objevili Mats Levén, Messiah Marcolin (Candlemass) či starý známý Piotr Wawrzeniuk.

V roce 2008 přišel šok. Z kapely odešli bratři Niemannové i Petter Karlsson (který však i nadále psal některé texty). Christofer Johnsson byl opět sám. O Therion se vyjádřil, že „jsou spíše hudebním organismem než obyčejnou kapelou“. Brzy však našel nové spoluhráče (Johan Kolberg na bicí a Nalle Pahlsson jako baskytaristka) a Therion tak mohli v pohodě pokračovat dál.

Supermartonátor             


therion.se

YouTube ukázka – Son Of The Staves Of Time

Seznam skladeb:
CD 1
1. Der Mitternachtslöwe
2. Gothic Kabbalah
3. The Perennial Sophia
4. Wisdom and the Cage
5. Son of the Staves of Time
6. Tuna 1613
7. Trul
8. Close Up the Streams

CD 2
1. The Wand of Abaris
2. Three Treasures
3. Path to Arcady
4. TOF - The Trinity
5. Chain of Minerva
6. The Falling Stone
7. Adulruna Rediviva

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Kristian Niemann - kytara
Johan Niemann - baskytara
Petter Karlsson - bicí
Hosté:
Mats Levén - zpěv
Snowy Shaw - zpěv
Katarina Lilja - zpěv
Hannah Holgersson - zpěv
Jonas Samuelsson-Nerbe - zpěv
Anna Nyhlin - zpěv
Karin Fjellander - zpěv
Ken Hensley - klávesy

Rok vydání: 2007
Čas:38:18 /45:03
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.07.2018
Přečteno: 695x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6,5/10Tohle je jediná...9. 07. 2018 19:23 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18132 sekund.