RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Glorian (SCARLET WINGS) - Hudba je našou drogou a sme pomerne závislí

Na svých stránkách slovenská kapela Scarlet Wings tvrdí, že cílem jejich kapely je hrát pro radost a předávat radost z poctivé muziky všem fanouškům tohoto žánru. A těm by radost mohl radost udělat i fakt, že vydání druhého alba „Spread For The Future“ je už na spadnutí. Co se aktuálně ve Scarlet Wings děje, o lásce k hudbě osmdesátých let, ale i tom, jaké to je rodit ježka se rozpovídal kytarista a zpěvák Glorian.

Byť máte za sebou už poměrně dlouhou historii, na stránkách našeho zinu o vás Scarlet Wings dosud řeč nebyla , navíc z pátrání po internetu se zdá, že jste na sebe vyhlásili nějaké informační embargo, takže tě pro jistotu poprosím o podrobnější představení vaší kapely. Co z vaší historie dosavadní považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Historia kapely je pomerne pestrá, ale tu sem nejdem rozpisovat podrobne. Vznikli sme začiatkom roku 2006, po tom ako mi po úraze ruky a teda aj nútenej pauze odišli z predošlej kapely takmer všetci členovia do iných spolkov. Predošlá kapela Glorion fungovala v období 1997-2005 a v súčcasnom zložení sme z pôvodnej zostavy Glorionu ja a bubenik Adrian, ktorý sa k nám pridal tento rok po odchode nášho pôvodéeho bicmana Martina. Dalo by sa povedať, že Scarlet Wings hudobne nadväzuje na odkaz Glorionu, aj keď je to samozrejme už iná kapela. V súčasnosti funguje kapela v zložení Glorian gitara/spev, Drobec – gitara/spev, Michal FoTorr – basa a Adrian – bicie. Ťažko povedať, čo považujem za najdôležitejšiu udalosť...každý koncert je pre nás dôlezitý, kedže hráme pre radosť a radosť z hrania a feedback publika je to čo nás napĺňa ako muzikantov. Dôležité je tvoriť, hrať a aspoň nejakým spôsobom sa posúvať vpred. Informačné embargo sme nevyhlásili nikdy, len ja som akosi nikdy nemal vztah k písaniu litanií na hudobné portály.

Čím bys neznalého posluchače nalákal na poslech kapely Scarlet Wings, co považuješ za vaši nejsilnější stránku, jak bys blíže charakterizoval muziku, kterou hrajete?
Hm... povedal by som, že naša hudba je zvukovo farebná, heavy, ale hlavne plnáharmonií. Každý z kapely je ovplyvnený nejakou tou kapelou a to sa samozrejme občas odrazí, ale určite musím povedať, ze hudba, ktorú robíme je od srdca a je svojska. Nebránime sa ani tvrdším štýlom, je to taká zmes melodického metalu.

Co tebe nejvíc oslovuje na melodickém heavíku osmdesátých let? Co bys z téhle doby rád zažil a co Tě naopak nejvíc těší na tom, že doba přece jen pokročila a možnosti jsou v současné době tak odlišné od toho metalového dávnověku?
Heavy metal osemdesiatych rokov jednoducho milujem. Už len pre ten úprimný zvuk a gitarové harmonie. Obdivujem aj to, ako niektoré kapely nahrali svoje debuty doslova za pár hodín, napr. Black Sabbath, a dodnes slúžia ako inšpirácia pre mnohých muzikantov. Bola to doba velmi plodná a mnohé štýly sa počas tejto dekády vykrištalizovali do podoby, v akej sú kategorizované dnes. Samozrejme mam rad sedemdesiate aj devedesiate roky, kedže každá dekáda mala svojich hrdinov a veľký prínos pre hudobnu sféru. Výhoda rokov minulých spočívala najmä v tom, že kapely museli byť zohraté a to, čo predvádzali naživo malo úroveň. S dnešnými technickými vymoženosťami môze nahrať kvalitnú nahrávku takmer ktokoľvek, ale živé vystúpenie už nemusí korešpondovať s danou nahrávkou.

Na vašich stránkách se objevily tři skladby z chystaného alba, které by už mělo být natočené, o jeho vydání jsem však dosud nikde nenašel žádnou zprávu. Jak to tedy s albem vypadá, můžeš ho blíže představit?
Album je už nahratý, bude na ňom dvanásť skladieb a plánujeme ho krstiť v septembri u nás v Žiline v klube 12 opic. Názov albumu je „Spread for the Future“ a tematicky je pomerne pestrý. Skladby pojednávajú o ľudskom bytí, hľadaní poznania, retrospektive, fobiach, pocitoch…,v skratke o živote.

Jak probíhalo samotné nahrávání, na vašich stránkách zmínky o tom, že se chystá CD, zaznívají už v roce 2013, čím to, že se album klubalo na svět takhle dlouho?
Ako hovoríme my, bol to porod ježka (smích). Album sme nahrávali na etapy a počas nahrávania sa vyskytli rôzne komplikácie, ktoré výrazne spomalili proces nahrávania. Stagnácia kapely, koncertné pauzy, zapríčinené rôznymi faktormi. Neskôr sme si povedali, že práca chvatná malo platná a keď už to počkalo dva roky, počká to ešte chvíľu a tak sme to postupne po troche nahrali. Po nahrávaní sme sa dohodli, že ďalší album nahráme za týždeň a nebudeme sa s tým nejak zdržovať, nech to je momentálna hudobná výpoveď. Dúfam, že nám to tak aj vyjde (smích).

Debutové eponymní album a aktuální novinku dělí více než osm let, můžeš tato alba porovnat, v čem je podle Tebe největší rozdíl, co naopak mají desky společného, co prostě nemůže ve tvorbě Scarlet Wings chybět? Jsou skladby na novince odrazem těch let, kdy Scarlet Wings nebyli studiově aktivní nebo se jedná o čerstvé věci, vytvořené až těsně před tvorbou tohoto alba?
Ja by som tie albumy veľmi neporovnával, aj keď rukopis je tam samozrejme cítiť. Určite je to veľký krok vpred, minimálne čo sa zvuku týka. Keď počúvam starý album, tak si poviem, toto by som zahral ináč, tamto by som prespieval, tu chýba vokál, ale myslím, že to je tak u každého. Keď hráme skladby z prvého albumu, hráme ich trochu ináč, tak ako to momentálne cítime a tak to má byť. Na novom albume sú samozrejme aj skladby staršieho data, dokonca aj dve skladby ešte z čias Glorionu, ktoré sme nahrali nanovo. Ako som napísal, bude to celkom pestrý materiál a každý si tam nájde niečo svoje.

Jak jsou Scarlet Wings aktivní koncertně, kde vás bude v nejbližší době možnost vidět, jak se chystáte prožít festivalovou sezónu?
Festivalová sezóna je tento rok pre nás bohužial hluchým obdobím, nakoľko sme na poste bubeníka nedávno mali zmenu. Začneme po prázdninách koncertom spojeným s krstom CD. Náš gitarista bol na Masters of Rock načerpat inšpiráciu a my ostatní, buď rodinné alebo dovolenkové záležitosti (smích).

V dnešní době je poměrně neobvyklé, že kapela je celkem skoupá na informace. Shlédnutím vašich stránek ať už na Bandzone nebo na Facebooku se člověk mnoho o Scarlet Wings nedozví. Je to cílená snaha o to působit tajemně, lenost, odpor k internetu nebo něco jiného?
Je to skôr nedostatok času spojený s lenivosťou (smích).

Jaké máš aktuálně se Scarlet Wings ambice? Liší se nějak zásadně od těch, s kterými jsi ve Scarlet Wings začínal, jak Tě změnila ta mnohaletá hudební zkušenost? Co Tě v současné době drží u toho dělat muziku?
Samozrejme ambície dobyť svet našou hudbou už dávno padli, možno ešte dvadsať rokov dozadu sme verili, alebo skôr dúfali v to, že sa nám také niečo podarí, no našťastie sme z toho už vyrástli. Život sa uberá občas trochu iným smerom, ale keďže hudbou žijeme, nedá sa od toho odísť. Hudba je našou drogou a sme pomerne závislí (smích). Keď je človek tvorivý, potrebuje sa niekde prezentovať a práve kapela je to, čo nám dáva schopnosť odpútať sa od každodenného stereotypu a realizovať sa iným spôsobom. Stále viac si uvědomujeme, že nás to teší, spája ako priateľov a prináša obrovskú radosť z odovzdanej energie a vytvorenej hodnoty.

Které kapely patří mezi vaše největší inspirace?
Tak toho je neskutočne veľa...aspoň zopár: Judas Priest, Black Sabbath, Megadeth, Helloween, Death, Amorphis, Pestilence, Arakain, Kreyson, Accept, Uriah Heep, Journey, Led Zeppelin, Jethro Tull, Iron Maiden, Mike Oldfield, Pretty Maids, Kreator, Yngwie Malmsteen, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Dio, MSG, Scorpions, King Diamond, Mercyful Fate, Evergrey, Soilwork, Arch Enemy, Rage, Kamelot, Blind Guardian, Hypocrisy, Crimson Glory…skrátka veľmi veľa pestrej hudby (smích).

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se Tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a Ty bys na to přitom rád odpověděl?
Či si dám pivo? Odpoveď by bola kladná (smích).

Savapip             


FB SCARLET WINGS

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.07.2018
Přečteno: 1630x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10267 sekund.