RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LORD OF THE LOST - Thornstar

Němečtí gothici Lord Of The Lost ještě před jedenácti fungovali pod jménem Lord jako projekt frontmana Chrise Harmse, ale i v téhle době již byli typickými představiteli německého pojetí gothic rocku. Se všemi jeho ujetostmi, bizarnostmi a pohybováním se na hraně vkusu (zkuste se podívat na klip ke skladbě „La Bomba“). Byli schopní udělat opravdu pěknou skladbu, ale také pořádný „trash“.

Nová deska „Thornstar“ je již šestou v pořadí a první pod hlavičkou velkého labelu Napalm Records. První vlaštovkou alba byl klip k úvodní „On This Rock I Will Build My Church“, ve kterém místo hudebníků hrají na nástroje děti a zpívá Harmsův syn. Píseň začíná velmi tvrdými riffy a Harmsovým křikem. Následuje industrial metalová hradba bicích, kytar a kláves. Pochodové tempo sloky střídá melodický refrén, který je velice chytlavý a Harms se plynule z čistého zpěvu přesune ke screamu. Skladba zní jako pocta poctivému rocku, avšak zabalená do industriálna a gotické atmosféry. Velice působivá věc s vynikajícím zvukem, který dává především vyniknout Harmsovu perfektnímu výkonu. „Loreley“ je už více klasickou gothic rockovou skladbou, jíž vévodí opět skvělý refrén. Harmsův hlas tu silně připomíná projev Fernanda Ribeira z Moonspell a jméno této portugalské legendy se během poslechu alba vyjevuje docela často. Lord of the Lost nejsou žádnou kopírkou, ale inspirace je zřejmá. Ve skladbě nechybí ani typická věc pro „Lordy“ a to velmi agresivní téměř metalcoreové výpady, při kterých se zpěv mění ve scream.

Klidnější „Black“ a „In Your Hands“ se zaměřují na gothic rockovou podstatu a krásu melodií. Ve druhé zmíněné písni jsou zcela jasně slyšitelné Depeche Mode vibrace. Vrcholem desky a celé dosavadní tvorby Lord of the Lost je magická „Morgana“. Její sloky jsou klidné a přesto temné, bridge k refrénu přidá do hudby metalcoreový nádech a Harmsův hlas zdrsní. Samotný refrén je naléhavý, emotivní a zcela pohlcující. Výhrou je i nádherný zvuk, ve kterém slyšíte každý nástroj. Zejména bicí jsou nazvučeny velice živelně. Tohle je prostě ukázka moderní gotiky, která nestojí na místě.

Elektronická „Haythor“ industriálně hřmí, „Naxxar“ atmosféru ponoří do temnoty - zlověstné klávesy a vokály v pozadí, varhany a podmanivý zpěv.Skladba „Cut Me Out“ se silně dotýká popu, neurazila by snad žádné rádio a především je nutné říci, že v tomto případě není slovo pop urážkou. Naopak, je to velice chytlavá píseň, nikoliv podbízivá. „The Mortarian“ stylově připomíná švédské gotiky Deathstars a zaujme skvěle zakomponovaným klavírem. „Under The Sun“ vsadí pro změnu na velmi podladěné kytary a celkově moderní metalový sound. Refrén je opět táhlý a velkolepý, jelikož však kapela používá sobě se podobající melodie, začne deska působit trochu natahovaně. V podobném tempu je i „In Darkness, In Light“ a i přesto, jak je povedená, jako posluchač říkám: „Už něco rychlejšího prosím“. A Lord of the Lost přijdou s roztančenou „Forevermore“, která jako by vypadla z repertoáru Pain. Závěrečná „Ruins“ je pořádně rozkošatělá a komplikovaná. Dominují jí takřka Meshuggahovské riffy a opět skvěle znějící klavír.

„Thornstar“ je poměrně pestrá záležitost a můžete v ní nalézt odkazy nejen na zmíněné kapely , ale i na spoustu dalších. Osobně to vnímám jako pozitivum, protože Lord Of The Lost se nestydí za své vzory a i když není jejich hudba přehlídkou originálnosti, jako celek je „Thornstar“ velice osobité album. Skvěle zahrané, ozvučené a zazpívané. V druhé polovině desky se objeví momenty, které nejsou už tolik zajímavé nebo recyklují to, co už jsme slyšeli. Je to však jen v malém měřítku a tak je „Thornstar“ vynikající gothic metalová nahrávka, která (alespoň pro mě) bude ve svém žánru letos jen těžce hledat konkurenta.

Tomáš Marton             


lordofthelost.de

YouTube ukázka - Morgana

Seznam skladeb:
1. On This Rock I Will Build My Church
2. Loreley
3. Black Halo
4. In Our Hands
5. Morgana
6. Haythor
7. Naxxar
8. Cut Me Out
9. The Mortarian
10. Under The Sun
11. In Darkness, In Light
12. Forevermore
13. Ruins

Sestava:
Chris Harms - zpěv, kytara
Pi - kytara
Class Grenayde - baskytara
Gared Dirge - klávesy, perkuse
Niklas Kahl - bicí

Rok vydání: 2018
Čas:
Label: Napalm Records Země:Německo
Žánr: gothic rock/metal

Diskografie:
2010 - Fears
2011 - Antagony
2012 - Die Tomorrow
2014 - From the Flame Into the Fire
2016 - Empyrean
2018 - Thornstar

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.08.2018
Přečteno: 2561x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09734 sekund.