DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LEAH - The Quest

Symfonický keltský metal, to je škatulka, kterou se prezentuje kanadská zpěvačka Leah. Ještě bych doplnil pojmy jako pohádkový nebo fantasy, protože po lyrické stránce je (nejen na novince „The Quest“) její hudba přesně taková. Leah má za sebou dvě desky a je přezdívána „metalová Enya“ (já tak říkal Devinu Townsendovi…), kvůli éteričnosti a pohádkové auře, která zdobí její tvorbu. Pozoruhodný je výčet osobností, které se na novém albu podílely - bývalý bubeník Delain Sander Zoer, současný kytarista zmíněné kapely Timo Somers, baskytarista Barend Curbois, známý z koncertní spolupráce s Blind Guardian, flétnista a dudák Troy Donockley z Nightwish a na arabské nástroje saz a oud (mandolína) hraje Chen Balbus z Orphaned Land. Produkce se ujal Oliver Phillips (Delain, Serenity), album mixoval Jacob Hansen (Volbeat, Amaranthe, Evergrey). Krásnou fantasy obálku desky vytvořil Jan Yrlund (Korpiklaani, Battle Beast, Apocalyptica). Tohle vše slibovalo nadstandartní zážitek a opravdu velkou desku.

Úvod patří velkolepému titulnímu desetiminutovému opusu, melodický metal se tu potkává s moderními, téměř djentovými, riffy, které dávají skladbě potřebnou údernost. Z mnoha pasáží písně zní orientální melodie, jež doplňují jinak výraznou symfonickou atmosféru skladby. Produkce je opravdu masivní a množství prvků nejde vstřebat na první poslech a „The Quest“ zní jak zhudebněná RPG hra či fantasy film. Nad tím vším ční to nejdůležitější – Leah. Zvládá skutečně všechny možné styly zpěvu. Od operního až po řekněme rockový výraz.

Po úvodní skladbě má člověk pocit, že poslouchá skutečně cosi neobyčejného, co se vymyká současné metalové produkci se zpěvačkou v čele. Bohužel tenhle pocit postupně mizí. Košatá i překvapivá „Edge Of Your Sword“ drží pohádkovou náladu, ale hudebně i stylem zpěvu se hodně blíží Within Temptation. A tahle podobnost trochu ruší celkový zážitek. Refrén pro změnu připomene Lacunu Coil ve fantasy kabátě. Následuje překvapivé a fešné kytarové sólo, které jako by sis Timo Somers přinesl ze svých Delain, nechybí ani motivy, které potvrzují přezdívku Leah. S „Lion Arises“ sklouzne album k takové symfo-metalové „pohodě“, která zní krásně, ale ze židle nezvedne, ačkoliv flétna Troye Donockleye vždy vykouzlí krásnou melodii a pokud se k tomu připojí i Somersovo kytarové sólování jedná se o skvělá oživení jednotlivých skladeb. „Ruins Of Illusion“ je velmi vkusná a povedená balada se zajímavou melodií a nápaditým zpěvem, ovšem poté následuje další „krotká“ skladba „Labyrinth“ a pak další a další. Deska v druhé polovině ztrácí trochu energii a je až moc „hodná“. Najednou je z „bombastické“ desky usedlá, i když symfoničnost je stále všudypřítomná. Jen jsou skladby obyčejnější a pomalejší. Chybí hit nebo něco, co by posluchače před závěrem alba ještě nakoplo.

Leah uvádí jako své vzory Within Temptation, Nightwish, Lacunu Coil, After Forever, ale taky Devina Townsedna či Dream Theater. Se jmény kapel souhlasím, jejich vliv je více než patrný, ovšem další zmíněné umělce tu prostě neslyším. Album má všechny předpoklady být skvělou nahrávkou. Nahráli ho výborní muzikanti, disponuje parádním zvukem, má krásnou grafiku, epičnost a vynikající zpěvačku. Přesto není „The Quest“ ničím výjimečným. Až příliš často opisuje od stylových souputníků a ke své škodě nenabízí žádný vyložený hit, který by si posluchač broukal, a nutil ho, si desku pustit znovu. Výslednou nadprůměrnou známku si však nahrávka zaslouží, zejména za první polovinu desky a především za vynikající titulní opus, který je přesně tím, co by od Leah člověk čekal. Výpravou do světa hudební i lyrické fantasie.

Tomáš Marton             


leahmusic.net

YouTube ukázka - teaser

Seznam skladeb:
1. The Quest
2. Edge of Your Sword
3. Lion Arises
4. Heir
5. Ruins of Illusion
6. Labyrinth
7. Abyss
8. Oblivion (Between Two Worlds)
9. Ghost Upon a Throne
10. The Water Is Wide

Sestava:
Leah McHenry -zpěv
Timo Somers - kytary
Barend Courbois- baskytara
Troy Donockley - flétny, dudy
Chen Balbus - saz, oud
Sander Zoer - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 54:00
Label: Inner Wound Recordings
Země:Kanada
Žánr: Symfonický metal

Diskografie:
2012 - Of Earth & Angels
2015 - Kings & Queens
2018 - The Quest

Foto: archiv Leah


Vydáno: 28.09.2018
Přečteno: 2084x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
provozní...2. 10. 2018 10:12 Savapip
Jeee...kruci...omlou...2. 10. 2018 10:06 Supermartonator
Výbornéalbum, akorát teda...2. 10. 2018 8:29 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08761 sekund.