RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT, LEAVE´S EYES - 10.10.2018, Palác Akropolis, Praha

Příznivci melodického metalu vyhlíželi 10. říjen jako datum příjezdu americké powermetalové veličiny Kamelot a sešli se v hojném počtu v pražském Paláci Akropolis. Spolu s nimi přijeli symfo-metaloví Leave´s Eyes a naopak nedorazili Vison Of Atlantis, kteří byli poněkud zmatečně ohlášeni a po dvou dnech zase odhlášeni. Palác Akropolis je pěkný klub disponující zajímavou atmosférou, a ačkoliv nepatří k největším, pro potřeby tohoto koncertu postačil. Lidí přišlo hodně, ale vyprodáno nebylo.

V půl osmé naběhli na podium němečtí bojovníci (jejich texty, image) Leave´s Eyes a odhalili tak hned první slabinu - zvuk. Ten se často podobal zvukové kouli, ale zvukař válčil srdnatě, úplná katastrofa se neodehrála a bylo možné si koncert užít. Osobně nejsem fanoušek této kapely a jejich symfonický metal mi nepřijde nikterak úžasný, avšak kapele se nedala upřít energie. V jejich čele stála mohutná postava growlera Alexe Krulla a vedle něj drobnější, avšak mnohem hezčí postava zpěvačky Eliny Siirally. Ta má poměrně těžkou úlohu nahradit Liv Kristine, ale poprala se s tím velice dobře, ačkoliv neustálý operní zpěv se mi postupem času zdál příliš jednotvárný (přitom ve své druhé kapele Angel Nation používá pestřejší pěvecký výraz). Leave´s Eyes dostali čtyřicet minut a tak hráli hitovky jako „Edge Of Steel“ nebo „Hell to the Heavens“. Při závěrečné „Blazing Waters“ se Alex převlékl do převleku vikingského válečníka a na podiu se oháněl mečem. Zá ním se objevilo hned několik dalších válečníků se štíty, sekerami a meči. Pro někoho hodně efektní, pro někoho kýčovité. Každopádně dle reakce publika, Leave´s Eyes dokázali všechny pořádně rozehřát, pobavit a předat metalovou energii. Zpěvačka Elina potom šla k merchi a ochotně se dlouhé minuty se všemi fotila.
Playlist: Sign of the Dragonhead, Across the Sea, Swords in Rock, Edge of Steel, Riders on the Wind, Hell to the Heavens, Beowulf, Blazing Waters

V půl deváté začali hrát Kamelot. Tahle kapela dnes patří mezi čelní představitele power metalu a je s podivem, že se koncert uskutečnil v nepříliš velkém Paláci Akropole a ani nebylo vyprodáno. Začalo se tvrdou a rychlou „Phantom Divine“ i s hostující Lauren Hart, která byla naprosto kouzelná. Nejen že skvěle vypadá, má sexy pohyb, ale obstojně ovládá čistý zpěv i growl. Zazpívala si hned v několika skladbách a jen škoda, že kvůli zvuku její hlas nevynikl více. Hlavní pozornost však byla upřena na Tommyho Karevika, který je vskutku excelentním zpěvákem, což beze zbytku na pražském koncertu potvrdil Bohužel proti Lauren, Tommymu i celé kapele byl znovu zvuk. Stejně jako u Leave´s Eyes byl především začátek koncertu byl díky němu zklamáním, ale situace se postupně lepšila.

Kamelot měli i kvůli dispozici klubu o něco „menší“ show než jinde. Chyběly například ohně a další vymoženosti, ale i tak byla scéna velice pěkná. Zejména světelný park byl fantastický a prožitek ještě umocňoval. Setlist byl poměrně jednoduchý, kapela vsadila na jistotu a tak zazněly především hity, kterých mají Kamelot na rozdávání. „Rule The World“, „March Of Mephisto“, „The Great Pandemonium“, „Sacrimony“, „Karma“ a další. Téměř všechny skladby byly rychlé a koncertově ideální. Show tak mělo ohromný spád. Jedinou baladu („Here´s to the Fall“) Kamelot nasadili uprostřed koncertu a byl to velice emotivní moment, při kterém Karevik ukázal svou třídu. Dalším zajímavým momentem bylo bubenicko-klávesové sólo, ve kterém se oba muzikanti doplňovali a ačkoliv podobná sóla nemám příliš v lásce (škoda prostoru, který by se dal využít pro normální skladbu), tak tady se mi to velice líbilo, protože sólo bylo nápadité a mělo hlavu a patu. Přídavkem se stal jeden z tvrdších kousků „Liar Liar“, který málem Akropolis zboural, publikum si to patřičně užívalo a nebyl snad nikdo, kdo by jen tak stál. Trochu jen škoda poměrně dlouhého vytleskávání před samotnou skladbou a během „Forever“, protože to už malinko zavánělo natahováním. I tak celková hodinka a půl se nejen mně zdála dost krátká.

Výborný koncert, který předal publiku to hlavní. Radost, zábavu a energii. Kvůli tomu se přeci na metalovou hudbu chodí. Kamelotům tleskám a těším se někdy na další show.
Playlist: Phantom Divine (Shadow Empire), Rule the World, Insomnia, The Great Pandemonium, When the Lights are Down, End of Innocence, Veil of Elysium, Here´s to the Fall, RavenLight, March of Mephisto, Karma, Amnesiac, klávesové a bicí sólo, Sacrimony (Angel of Afterlife), Burns to Embrace, Forever, Liar Liar (Wasteland Monarchy)

Tomáš Marton             


www.kamelot.com

www.leaveseyes.de


Vydáno: 15.10.2018
Přečteno: 1469x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1047 sekund.