DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARCHITECTS - Holy Hell

Pouhé tři měsíce po vydání minulé desky „All Our Gods Have Abandoned Us“ vzdal kytarista Tom Searle svůj boj s rakovinou a odebral se do muzikantského nebe. Na kapelu padly těžké časy a přemítalo se, jestli bude metalcorová smečka pokračovat dál. Turné ovšem již bylo naplánované a věhlas britských Architects nabýval na síle. Už od doby „Lost Forever // Lost Together“ totiž kapela nadále vyšperkovává svůj unikátní styl a nejinak tomu je i na novince nazvané příznačně „Holy Hell“.

Jedná se tedy logicky o první desku bez Toma Searla, ale přesto je jeho rukopis cítit v každém tónu. Jednak proto, že bylo použito několik jeho demo nahrávek, a také proto, že se v textech odkazuje na to, jak se vypořádat s bolestí a jak s ní žít. V neposlední řadě tak „Holy Hell“ funguje jako velké rozloučení se zesnulým členem kapely, kamarádem a rodinným příslušníkem, protože bratr Toma Searla Dan hraje na bicí. Navíc nový kytarista Josh Middleton skvěle do kapely zapadl a svými nápady určitě ostudu progresivně se vyvíjející bandě neudělal.

Jak již je patrné z předchozího odstavce, nová placka vytváří zvláštní atmosféru a je kvůli celému backgroundu vzniku desky a vytyčenými tématy v textech prosycená nefalšovanými emocemi. Už na předchozím albu čnělo nad ostatními dílo „Gone With The Wind“ a něco podobného znamená pro aktuální novinku song „Doomsday“, který je na světě již více než rok a byl to právě první singl po oné tragické události. Kontext je při poslechu nové fošny velice důležitý, a pokud posluchače minul, stačí si nakoukat kapelní dokument „Holy Ghost“. Pokud ani tehdy nebudete cítit z každé písničky emoce, pusťte si klavírní verzi „Doomsday“ a celý osud kapely na vás dopadne jako těžká deka. V této souvislosti Architects vsadili na větší míru melodií a klidnějších pasáží včetně čistého zpěvu („Royal Beggars“). Není to vůbec na škodu, a přestože se jádro písní v zásadě nemění a jede se na jistotu, tyto zjemňující prvky jsou vítaným zpestřením. Navíc se rozevírají nůžky mezi jemnými pasážemi (smyčce, samply, mezihry s čistým zpěvem) a breakdowny, které dostávají větší říz a hraničí s djentovým výrazivem („Holy Hell“, „Dying To Heal“). Vyloženě luxusní je pak jednohubka „The Seventh Circle“, která líže deathové postupy a je škoda, že se píseň utne tak brzo.

Všechny singly jsou povedené, a přestože se z alba může zdát, že jede opět v zajetých kolejích, menší nuance a nepatrné změny jsou poznat až po několika poctivých posleších. Tvrdě podladěné kytary, Carterův rozšířený hlasový rejstřík, významné samply dotvářející atmosféru a nenápadné muzikantské maličkosti dotýkající se rytmiky a melodií dávají na albu „Holy Hell“ sbohem Tomu Searlovi – Architects mu staví pomník, píší epitaf a zároveň se s jeho odkazem v zádech dívají do budoucnosti kapely, která může dokázat ještě velké věci.

Radek Neuman             


www.architectsofficial.com

YouTube ukázka - Doomsday

Seznam skladeb:
1. Death Is Not Defeat
2. Hereafter
3. Mortal After All
4. Holy Hell
5. Damnation
6. Royal Beggars
7. Modern Misery
8. Dying To Heal
9. The Seventh Circle
10. Doomsday
11. A Wasted Hymn

Sestava:
Sam Carter – zpěv
Josh Middleton – kytara, vokály
Adam Christianson – kytara
Alex Dean – baskytara, samply
Dan Searle - bicí, samply

Rok vydání: 2018
Čas: 42:36
Label: Epitaph Records
Země: Velká Británie
Žánr: metalcore

Diskografie:
2006 - Nightmares
2007 - Ruin
2009 - Hollow Crown
2011 - The Here and Now
2012 - Daybreaker
2014 - Lost Forever // Lost Together
2016 - All Our Gods Have Abandoned Us
2018 – Holy Hell

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.11.2018
Přečteno: 2623x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0971 sekund.