RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE SMASHING PUMPKINS - Shiny And Oh So Bright, Vol. 1/LP: No Past No Future No Sun

Někdejší klenot alternativního rocku The Smashing Pumpkins je opět plnohodnotnou kapelou. Minulá (nutno podotknout, že výborná) deska „Monuments To An Elegy“ působila spíše jako sólovka Billyho Corgana, kterému vypomohli dnes už kmenový člen kapely kytarista Jeff Schroeder a bubeník Mötley Crüe Tommy Lee. Dnes je zpátky nejen původní kytarista James Iha, ale i bubeník Jimmy Chamberlain. Na svém místě jsou tedy tři čtvrtiny sestavy, která vytvořila stěžejní desky devadesátých let jako „Siamese Dream“ nebo „Mellon Collie And The Infinite Sadness“. Pravda, basistka D`arcy Wretzky chybí, její roli převzal na svá bedra sám Corgan, ale to v tuto chvíli není zase tak úplně důležité.

Důležité je, že The Smashing Pumpkins jsou opět živoucím organismem, skrz který může Corgan dávat průchod své skladatelské genialitě. Že to skutečně tak je se lze přesvědčit i na novince „Shiny And Oh So Bright, Vol.1/LP: No Past No Future No Sun“. Prapodivný název, zajisté. Ovšem nic, na co by člověk od této kapely nebyl zvyklý. A vlastně překvapivá není ani hudební složka novinkové kolekce. Ten, kdo si oblíbil minulou „Monuments To An Elegy“ nebude rozhodně mít problém ani s novinkou. Ta totiž může stát jako jasný pokračovatel minulé desky.

Corganův skladatelský rukopis je rozpoznatelný na první poslech a přestože otvírák „Knights Of Malta“ je trochu klidnější a možná i o ždibec unavenější, než by se čekalo, i zde se posluchači dostává poctivé dávky emocí made in The Smashing Pumkins. Ovšem z pohledu na celé album působí „Knights Of Malta“ jen jako takové zahřívací kolo. Hitové ambice totiž naplno propuknou hned v druhé „Silvery Sometimes (Ghosts)“, která byla po právu vybrána jako jasný singl alba. Adeptů by se našlo víc, protože když si poslechnete zasněnou „Alienation“ nebo poprockovou „With Sympathy“ (jediný skladatelský vklad bubeníka Jimmyho Chamberlainea) zjistíte, že se jedná o hity jako hrom, které disponují chytře složenou slokou, pečlivě ošetřenou instrumentací a skvělým (kdyby se jednalo o jinou kapelu, hned by se řeklo, že stadionovým) refrénem.

Co se oproti minulém albu přece jen trochu změnilo, to je nálada některých skladeb. Ubylo tanečních poloh, jaké obsahovala například „Dorian“ nebo „Run2me“ a přibylo více vzteku, který definoval samotné začátky kapely. Proto věci jako „Solara“ a „Marchin` On” obsahují nečekaně tvrdé kytary a naštvaný Corganův projev. A závěrečná, skoro grungeová “Seek And You Shall Destroy” připomíná prostředí, ze kterého The Smashing Pumpkins vyšli. Ano, nikdy nebyli tak sebedestruktivní jako Nirvana ani tak nervní jako Alice In Chains, ale své garážové kořeny nezapřou ani v roce 2018.

Nečekalo se, že by tahle deska zklamala, na to je Corgan moc nadaný umělec a skvělý skladatel. Nečekala se ani totální bomba, na kterou nakonec také nedošlo, ale posluchač má předloženou vysoce kvalitní práci, sice možná trochu předvídatelnou, ale precizní a bezchybně odvedenou. Pokud totiž tahle deska má znamenat comeback této legendy, možná asi nemohla dopadnout líp.

Jan Skala             


www.smashingpumpkins.com

YouTube ukázka - Silvery Sometimes (Ghosts)

Seznam skladeb:
1. Knights Of Malta
2. Silvery Sometimes (Ghosts)
3. Travels
4. Solara
5. Alienation
6. Marchin` On
7. With Sympathy
8. Seek And You Shall Destroy

Sestava:
Billy Corgan – zpěv, baskytara, klávesy
James Iha - kytara
Jeff Schroeder - kytara
Jimmy Chamberlain - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 31:47
Label: Napalm Records
Země: USA
Žánr: alternative rock/hard rock

Diskografie:
1991 - Gish
1993 - Siamese Dream
1995 - Mellon Collie And The Infinite Sadness
1998 - Adore
2000 - Machina/The Machines Of God
2007 - Zeitgeist
2012 - Oceania
2014 - Monuments To And Elegy
2018 - Shiny And Oh So Bright, Vol. 1/LP: No Past No Future No Sun

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.11.2018
Přečteno: 1992x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13717 sekund.