DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BEHEMOTH - I Loved You At Your Darkest

Ať se to někomu líbí nebo ne, Behemoth jsou dnes už velké hvězdy. Ovšem na druhou stranu je otázka, zda je lze stále ještě počítat za blackmetalovou kapelou, která se vyprofilovala hlavně v minulé desetiletce na deskách „Demigod“ a „The Apostasy“ a kterou už dlouhou dobu definují jasné protikřesťanské názory frontmana Nergala. A teď jsme u jádra pudla. Behemoth v současné době prochází vývojem, který se vzhledem k tomu, jak zněla minulá deska „The Satanist“ nemůže jevit jako překotný, ovšem kdybychom novinku „I Loved You At Your Darkest“ porovnali s blasfemickým debutem „Sventevith (Storming Near The Baltic)“, bude nutné uznat, jak velký skok vpřed Behemoth za svou kariéru udělali. A to nejen oni, to i samotný Nergal, který se v polské společnosti už etabloval do role celebrity, která zasedá v porotách přiblblých televizních soutěží. Kde je pak to rebelství a plivání pekelného ohně…

Podobný přerod, který v minulosti zažili například Cradle Of Filth či Dimmu Borgir a o dávná léta dříve i samotní Bathory, postihl i Behemoth. Skalní fanoušci budou novinkou ještě více rozladěni než tomu bylo u „The Satanist“, ale i tak je jasné, že Nergalova parta vstoupila do své nové vývojové etapy, která jim může získat řady dalších nových příznivců, pro které byla alba z devadesátých nezkousnutelným oříškem. Ovšem otázkou je, nakolik je tento proces přirozený a nakolik je zručným a velmi inteligentním obchodníkem (že by Gene Simmons black metalu?) Nergalem připravena uměle. „I Loved You At Your Darkest“ proto může být pro někoho deskou nedůvěryhodnou, pro druhého jasný dosavadní vrchol tvorby těchto svébytných Poláků.

Určitou budou padat hanlivé výrazy o změkčování soundu, určitě se Behemoth stanou terčem kritiků, uznávajících jejich dávný blackmetalový sound, ale všem pak může být pádnou odpovědí fakt, že „I Loved You At Your Darkest“ je deska skutečně silná. Můžete si stokrát myslet, že Nergal pečlivě zkoumal každý nahraný tón, že deska tím mohla ztratit něco ze své autentičnosti, ovšem zvukově dokonale ošetřená, producentsky vymazlená a skladatelsky (možná někdy až moc) vypulírovaná nahrávka, je dost pádný argument.

Určující skladbou nového směru, jak by se mohlo podle pilotní singlové emise zdát, ale není „God = Dog“, která začne poklidným tempem a brzy se zvrhne do starého známého blackmetalového kvapíku, kde sice zaujmou antireligiózní chorály, ale jinak toho tahle věc mnoho nového nenabídne. „Ecclesia Diabolica Catholica“ už ale stojí rozkročeně na titánských nohách a začínají se ozývat dávné vlivy Bathory z dob, kdy Quorthon začínal pošilhávat po „Krvi, ohni a smrti“. Vše pak vrcholí ve skladbě „Bartzabel“, kterou uvede kytarová figura podobná (světe, drž se…) slavné „Suicide Is Painless“ od Manic Street Preachers, čili znělce ikonického seriálu M.A.S.H., aby pak kompozice samotná žila vlastním životem. Díky skvostnému refrénu připomene opět Bathory, tentokrát z jejich nejlepšího období alba „Hammerheart“. Právě tahle skladba, spolu s další výtečnou „Havohej Pantocrator“ je pravděpodobně tím ukazatelem, kam se tvorba Behemoth bude v příštích letech ubírat.

„I Loved You At Your Darkest“ je bezesporu kontroverzním dílem těchto Poláků z baltského pobřeží, které možná tábor příznivců rozdělí na dvě poloviny, ale bylo už asi nutné, aby s něčím takovým Behemoth přišli. Svůj tehdejší styl vytěžili do mrtě a už hrozilo přešlapování na místě. „The Satanist“ naznačilo směr, kterým by se kapela mohla ubírat, novinka tento přerod dokonává. Určitě bude zajímavé sledovat, kam se Nergalova parta posune dál.

Jan Skala             


www.behemoth.pl

YouTube ukázka - Bartzabel

Seznam skladeb:
1. Solve
2. Wolves ov Siberia
3. God = Dog
4. Ecclesia Diabolica Catholica
5. Bartzabel
6. If Crucifixion Was Not Enough…
7. Angelvs XIII
8. Sabbath Mater
9. Havohej Pantocrator
10. Rom 5:8
11. We Are The Next 1000 Years
12. Coagvla

Sestava:
Nergal - zpěv, kytara
Seth - kytara
Orion - baskytara
Inferno - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 46:32
Label: Nuclear Blast
Země: Polsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1995 - Sventevith (Storming Near The Baltic)
1996 - Grom
1997 - Pandemonic Incantations
1999 - Satanica
2000 - Thelema.6
2002 - Zos Kia Cvltvs
2004 - Demigod
2007 - The Apostasy
2009 - Evangelion
2014 - The Satanist
2018 - I Loved You At Your Darkest

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.12.2018
Přečteno: 3262x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to celkem snadno...30. 12. 2018 11:57 Savapip
Darkness???Jakou hodnotu ma...30. 12. 2018 10:09 Danny7th


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09264 sekund.