19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1521x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1258x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
998x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
904x

METAL CHURCH - Damned If You Do
898x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
850x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Joe BONAMASSA - Redemption

Joe Bonamassa je už delší dobu pozoruhodným fenoménem na rockové scéně. Ani ne tak pro své působení v superskupině Black Country Communion, kde je ke slyšení vedle starších kolegů Glenna Hughese, Dereka Sheriniana (ex-Dream Theater) nebo Jasona Bonhama, ale hlavně pro svou sólovou kariéru, kterou odstartoval jako sotva dvacetiletý na vlnách dřevního blues, tedy hudby starší o několik desetiletí, než je on sám. Možná to byl také jeden z důvodů (kromě nepopiratelné kvality materiálu, jenž už takřka dvacet let nabízí), proč se mu už od samého začátku dostávalo nebývalé pozornosti. Navíc Bonamassa postupem let rostl jako hudebník i jako skladatel a nebylo asi pro nikoho překvapení, že už před lety začal být řazen mezi nejlepší a v současné době i nejinspirativnější kytaristy na scéně klasického hard rocku či blues.

Definitivní průlom se mu povedl v roce 2010 s deskou „Black Rock“, kde dokázal svůj původní blues vymodulovat do specifického výrazu a kde se vlastně úplně poprvé představil i jako „hotový“ zpěvák, jenž sice nemá až tak uhrančivou barvu hlasu (narozdíl od největších pěvců bluesrockového či hardrockového ranku), ale kde na vyjádření své hudby dostačuje. Celá současná desetiletka je tak pro Bonamassu vrcholným obdobím a předchozí tři desky (zejména „Dust Bowl“ a „Different Shades Of Blue“) pro něho znamenaly dosavadní vrchol. A uznání a komerční dopad…

Hlavně na nich se kytarista už definitivně vyprofiloval do současné podoby, z čehož těží i na novince „Redemption“. Ta je opět plná kytarové ekvilibristiky, ovšem i výborných kompozic a proto, i když je nepřekvapivá a v mnohém předvídatelná, tak je prostě opět výborná. Bonamassa do své hudby kromě starého blues postupem času pouští i trochu dalších vlivů, přičemž ty hardrockové můžeme přičíst na vrub působení ve zmíněné superskupině, kdežto ty countryové kytaristovu základnímu hudebnímu vzdělání. Ovšem základem je opět čisté blues, o čemž důrazně přesvědčí hned úvodní „Evil Mama“, kde lze zaslechnout i vlivy takových Aerosmith.

Pokud desku posloucháte vícekrát, nemůže vám uniknout její pestrost, o kterou se Bonamassa (dle vlastních slov) s producentem Kevinem Shirleyem snažil nejvíce. A to i přesto, že „Redemption“ nevznikla v jeho úplně nejjednodušším životním období. Možná je to na nahrávce i trochu znát, skladby typu „Self-Inflicted Wounds“ nebo jímavá balada „Stronger Now In Broken Places“ zní skutečně hodně posmutněle a zranitelně. Mají však svou uvěřitelnou hloubku, procítěný výraz, který plně koresponduje s hudební stránkou kompozic. Takový výraz možná u Bonamassy nebyl zatím v takové míře ke slyšení (může to být i jen subjektivní pocit autora recenze).

Deska ale jinak nepůsobí pochmurným dojmem. Jsou na ní místa, kdy si spolu s Bonamassou užíváte čirou radost z hudby. Z tohoto pohledu nejvíce potěší jižanským rockem načichlá „Deep In The Blues Again“, svižná „The Ghost Of Macon Jones“, kde kytarista nechal prostoupit bluesovým odérem světy hard rocku a country, což je také věc, do které se v minulosti nepouštěl zrovna často. Možná je to cesta, kterou se tento svérázný umělec vydá v budoucnosti, možná to byl jen chvilkový nápad. Ovšem jedno je jasné. „Redemption“ je znovu vysoce kvalitní, profesionální nahrávka, kterou Bonamassa hrdě zařadí do diskografie. Jeho skalní příznivci, kteří už léta mající tohoto umělce na zřeteli, mohou být znovu spokojeni.

Pepsi Stone             


www.jbonamassa.com

YouTube ukázka - Evil Mama

Seznam skladeb:
1. Evil Mama
2. King Bee Shakedown
3. Molly O`
4. Deep In The Blues Again
5. Self-Inflicted Wounds
6. Pick Up The Pieces
7. The Ghost Of Macon Jones
8. Just `Cos You Can Don`t Mean You Should
9. Redemption
10. I`ve Got Some Mind Over What Matters
11. Stronger Now In Broken Places
12. Love Is A Gamble

Sestava:
Joe Bonamassa - zpěv, kytara
Kenny Grinberg - kytara
Doug Lancio - kytara
Michael Rhodes - baskytara
Reese Wynans - klávesy
Anton Fig - bicí
Lee Thornburg - dechy
Paulie Cerra - dechy

Rok vydání: 2018
Čas: 1:09:11
Label: J&R Records
Země: USA
Žánr: blues rock

Diskografie:
2000 - A New Day Yesterday
2002 - So, It`s Like That
2003 - Blues Deluxe
2004 - Had To Cry Today
2006 - You And Me
2007 - Sloe Gin
2009 - The Ballad Of John Henry
2010 - Black Rock
2011 - Dust Bowl
2012 - Driving Towards The Daylight
2014 - Different Shades Of Blue
2016 - Blues Of Desperation
2018 - Redemption

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 09.01.2019
Přečteno: 302x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15204 sekund.