RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOILWORK - Verkligheten

Byť to bylo před pár lety nemyslitelné, je dnes na Soilwork znát, jaký vliv na jejich tvorbu má druhá (možná dnes spíš už první kapela) zpěváka Bjorna "Speed" Strida a kytaristy Davida Anderssona The Night Flight Orchestra. Není to sice tak, že by Soilwork opustili svůj rank melodického death metalu, ale přece jen jistý posun je v jejich tvorbě znát. Těžko od nich fanoušci mohou čekat tak nekompromisní nářez, jakými byla první alba "A Predator`s Portrait" nebo "Natural Born Chaos", ale přece jen si musí s postupující diskografií zvykat na to, že hudbou Soilwork prostupuje stále více melodických prvků a refrény jejich nových skladeb by si člověk klidně mohl představit právě u zmíněných The Night Flight Orchestra.

Tento posun lze zaregistrovat už několik let a s každou deskou tahle švédská parta nechává nové vlivy do své hudby nahlédnout více a více. Nedělá to násilně, proces je to pomalý, přirozený, ale když se proberete celou diskografií kapely, je sakra znát. Co se týče novinky "Verkligheten" (v předkladu "Realita") ve své podstatě se jedná o deathmetalové album, jelikož prvky této hudby jsou v Soilwork stále základní, ale postupné zmelodičťování, využívání čistých vokálů, ultramelodických kytarových linek, mainstreamových sól je zde častější, než kdy předtím. Strid sice z větší části používá klasický deathový výraz, ale na některých místech (zejména tam, kde se rozjede drtivá bubenická mašina) je už trochu znát, že kapela využívá tyto prvky jen proto, aby se neřeklo. Jako úlitbu minulosti, ovšem s výhledem do budoucna, která bude možná už trochu jiná.

I přesto není "Verkligheten" přelomová deska v diskografii kapely. Na to je ještě moc málo odvážná. To se ale od kapely, která svůj debut vydala před dvaceti lety, ani moc slyšet nechtělo. Možná se chtěli Soilwork více ponořit do jiného světa, jelikož Strid s Anderssonem jsou dnes v trochu schizofrenní situaci, ale nakonec "Verkligheten" může fungovat jako deska, která příznivce kapely uklidní, že se ani se strmě vzrůstajícím úspěchem The Night Flight Orchestra u jejich oblíbenců nic moc nemění. Stačí k tomu takové skladby jako "When The Universe Spoke", "Needles And Kin" (zde se blýskl frontman Amorphis Tomi Joutsen) či "Bleeder Despolier", kde se opět roztáčí smrtící kolečka a švédský stroj jede znovu na plné obrátky. To je slyšet i z pilotního singlu a úvodní skladby alba "Arrival", která jako kdyby chtěla působit vizionářsky a spojit oba světy, ten deathmetalový i hardrockový. Proto se zprvu může zdát, že je to právě tahle věc, jenž bude pro album nejvíce charakteristická, ale nakonec tomu tak není.

Podle Stridových slov i sama kapela sází z novinkové kolekce na jiné koně. Rozhodně stěžejní skladbou je "Stålfågel", což je ve své podstatě popmetalová hymna, které prospívá i hlas hostující Allisy White-Gluz z Arch Enemy a jenž s původním světem Soilwork (rozuměj s ranými alby) nemá už vůbec nic společného. Jako další velmi vyvedené skladby lze jmenovat například "The Nurturning Glace", "Witan" či "The Wolves Are Back In Town", pro které jsou charakteristické úderné sloky, kde si Strid nejednou vzpomene na svůj dávný murmur, a brilantně melodické refrény, které jsou jak vystřižené právě ze světa The Night Flight Orchestra. Přestože Soilwork jsou tímto stylem už dávno pověstní, u novinky je ten kontrast mezi deathovým a hardrockovým světem snad ještě více markantní.

Možná proto lze "Verkligheten" považovat za jejich pravděpodobně nejpřístupnější album, jenž se snaží najít rovnováhu mezi tím, aby si neznepřátelilo staré fanoušky smrtícího kovu, ale na druhou stranu ukázalo, že kapela je stále více přístupnější skoro až (s mírnou nadsázkou řečeno) popovým melodiím. Deska je to velmi dobře poslouchatelná, ukazuje, že Soilwork ještě nechtějí říct poslední slovo, i když jejich aktivity jsou v posledních letech trochu utlumené.

Jan Skala             


www.soilwork.org

YouTube ukázka - Arrival

Seznam skladeb:
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Despoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When the Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back In Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles And Kin
12. You Aquiver


Sestava:
Björn Strid - zpěv
David Andersson - kytara
Sylvian Coudret - kytara
Markus Wibom - baskytara
Sven Karlsson - klávesy
Bastian Thusgaard - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 50:17
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: melodic death metal/hard rock

Diskografie:
1998 - Steelbath Suicide
2000 - The Chainheart Machine
2001 - A Predator`s Portrait
2002 - Natural Born Chaos
2003 - Figure Number Five
2005 - Stabbing The Drama
2007 - Sworn To A Great Divine
2010 - The Panic Broadcast
2013 - The Living Infinite
2015 - The Ride Majestic
2019 - Verkligheten

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.01.2019
Přečteno: 2959x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mně jsou...12. 11. 2019 19:34 Sagi
to Ivan: ani teď...12. 11. 2019 10:55 Savapip
AhojTakže, půlrok už...12. 11. 2019 10:28 Ivan
to Razak: v...23. 01. 2019 8:13 Savapip
SeriálSeriál o Soilwork...22. 01. 2019 21:13 Razak


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13177 sekund.