MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALDO NOVA - Aldo Nova 2.0

Tak on se vrátil i Aldo Nova, někdejší kanadský hitmaker, který napřed udělal díru do světa s bezejmennou debutovou deskou a pak pomohl na nohy začínající kapele Bon Jovi, aby se mu pak její principál Jon Bon Jovi odvděčil tím, že vydal, v době kdy už byl světová megahvězda, jeho comebackovou desku "Blood On The Bricks". To se psal rok 1991 a Novova hvězda už nezářila dávno tak, jako v první polovině osmdesátých let, kdy představoval jednoho z hlavních představitelů tehdejšího AOR střiženého s hard rockem, který byl vhodný pro všechny rádiové frekvence. Na "Blood On The Bricks" přišel tento Kanaďan s tvrdším materiálem, který vnímal dozvuky divoké streetrockové vlny a byl dokonce poučen heavy metalem amerického vzoru. Ovšem úspěch se nedostavil a 124. příčka v americké hitparádě byla, i přes nesporné kvality alba, velkým zklamáním.

Následující "Nova`s Dream" bylo sice velmi ambiciózním progresivně laděným dílem, které využívalo široké škály elektronických zvuků, ovšem po komerční stránce se jednalo o naprostou sebevraždu. Navíc ani kritika, většinou tomuto stylu hudby nakloněná, neměla pro Novovu desku pochopení a neustále mu předhazovala hity jako "Fantasy" nebo "Heart To Heart", které sice oslovovaly širokou veřejnost, ale hudební fajnšmekři nad nimi ohrnovali nos. Posléze Nova zmizel... Bylo ticho, voda se zavřela. Popravdě, už se ani moc nečekalo, že se jeho jméno ještě někdy objeví v souvilsosti s nějakou nově vycházející deskou. Uběhlo tak dlouhých jedenadvacet let a najednou...

...tiskem prolétla zpráva, že se Aldo Nova vrací s deskou "Aldo Nova 2.0". Překvapení nemohlo být větší. Ovšem posléze, když byl odtajněn tracklist nahrávky, překvapení a očekávání vystřídalo mírné zklamání a myšlenky o tahání peněz z kapes zbylých fanoušků. "Aldo Nova 2.0" totiž obsahuje jen jednu jedinou novou věc "I`m A Survivor" a zbytek tvoří nově nahrané skladby z osminásobně platinového debutu z roku 1982. Těm sice Nova dal soudobý kabátek, ale přece jen je na nich rok jejich výroby stále znát. Samozřejmě věci jako "Fantasy" (největší Novův hit), "Heart To Heart", skvostné balady "Ball And Chain" a "Foolin` Yourself" mají stále své kouzlo a jsou zahrány naprosto precizně i se stále skvěle zpívajícím Novou, ale jejich znovunahrání postrádá (snad kromě obchodního měřítka) smysl. Možná jako bonus k nové nahrávce, ale postavit na nich desku a říkat, že je to první nahrávka za více než dvacet let? To je přinejmenším podivné...

I vzhledem k tomu, že "I`m A Survivor" je velmi silná věc, která se od zbylého repertoáru liší svým moderním pojetím. Rezonují zde elektronické vlivy desky "Nova`s Dream", ale zároveň skladba zachovává umělcovu specifickou melodiku s výrazným, ovšem nijak vtíravým refrénem a tak se dalo se na skladbách podobného ražení vystavět celé comebackové album. Bylo to by to jistě zajímavější a pro Novovy příznivce mnohem cennější, než jen opakování starých skladeb. "I`m A Survivor" tak může být příslib do budoucna, ovšem pak je otázka, kdy to další příště bude. Pro Novu byla tahle deska možná dost dobrá šance, která ale zůstává neuvyužita.

Jak ji tedy hodnotit? Pokud bychom hodnotili skladby samotné, tak není až tak co řešit. Jejich kvalitu už dávno prověřil čas a i když možná trochu zapadaly prachem, jejich konečné vyznění, navíc doplněné soudobým zvukem, to až tak neovlivnilo. Nová produkce je sice zbavila dobových klišé, ale přece jen tomu, aby deska byla postavena na novém materiálu, se tahle kolekce nevyrovná. Novinková "I`m A Survivor" je výborná a pokud by šlo jen o ní, hodnocení by se určitě pohybovalo vysoko. Jenže uvěřitelnost celého projektu musí výslednou známku nutně srazit dolů.

Jan Skala             


FB Aldo NOVA

YouTube ukázka - I`m A Survivor

Seznam skladeb:
1. Fantasy 2.0
2. Ball And Chain 2.0
3. Heart To Heart 2.0
4. It`s Too Late 2.0
5. Can`t Stop Lovin` You 2.0
6. Foolin` Yourself 2.0
7. I`m A Survivor

Sestava:
Aldo Nova - zpěv, kytara, baskytara
+ hosté

Rok vydání: 2018
Čas: 31:18
Label: Megaforce
Země: Kanada
Žánr: AOR/hard rock

Diskografie:
1982 - Aldo Nova
1983 - Subject... Aldo Nova
1985 - Twitch
1991 - Blood On The Bricks
1997 - Nova`s Dream
2018 - Aldo Nova 2.0

Foto: archiv umělce


Vydáno: 02.02.2019
Přečteno: 1618x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Prodejní čísla a...3. 02. 2019 11:09 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11201 sekund.