RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK MIRROR OV TRAGEDY - The Lord ov Shadows

Více než čtyři roky trvalo čekání na nový opus z dílny korejských symfoniků Dark Mirror Ov Tragedy, nicméně překvapení to není, protože oni mají ve zvyku své desky vydávat v dlouholetých rozestupech. „The Lunatic Chapters of Heavenly Creatures“ přinesla trochu neobvykle znějící symfo-black metal, který stál především na houslích a postupech, patřících k vážné hudbě. Devizou této pozoruhodné desky bylo i ultrarychlé tempo, dlouhé skladby a „uječený“ vokál zpěváka Materiala Pneumy.

Čtvrté album Korejců "The Lord ov Shadows" je koncepčním dílem, kde každá skladba je kapitolou příběhu o pánovi stínů. Stín představuje temnou část našeho já, a pokud se chcete stát jeho pánem, musíte čelit svým největším strachům. Deska obsahuje pouhých pět skladeb a navíc dvě z nich jsou buď intrem nebo mezihrou. Zbývají tři kousky navazují na tradici kapely skládat dlouhé opusy.

„Chapter II. Possession“ je osm minut dlouhá píseň, která nabídne posluchači vysoce kvalitní symfonický black metal. Dark Mirror Ov Tragedy mají oproti minulosti lepší (nebo chcete-li modernější) zvuk. V některých momentech připomenou Dimmu Borgir, avšak s trochu skromnějšími orchestracemi. Ty jsou však zakomponované skvěle, jen jsou trochu nenápadnější než u slavnějších stylových příbuzných. Oproti minulé desce si člověk řekne: „Kde jsou housle?“ Ony tam jsou až v druhé polovině skladby a je to zejména proto, že Arthenic již není členkou kapely, nýbrž „pouze“ hostem. O to důležitějším partem hudby je klavír, jenž se drží postupů, využívaných ve vážné hudbě.

Třináctiminutová "Chapter III. The Annunciation in Lust“ je plná rytmických zvratů, fantastických bicích a epičnosti. Pocit, že posloucháte skutečnou symfonii, je všudypřítomný a propojení vážné hudby a metalu tu není pouze marketingovým trikem, ale skutečností. Zmínil jsem Dimmu Borgir, ale Korejci jsou o mnoho komplikovanější, ve výsledku i výpravnější a osobití. Po většinu času metalově bouří, ale nechybí pasáž, při které dominuje klid, mír a pomalé tempo. Hrají jen bicí a klasické nástroje. Dark Mirror Ov Tragedy jsou daleko dynamičtější a zábavnější než na desce minulé. Dlouhá stopáž skladeb proto není na škodu, naopak vyzní logicky.

„Chapter V. I Am the Lord ov Shadows“, která v klipu verzi má pouhých šest minut, je na desce roztažena celou dvacetiminutovku. Závěrečné minuty jsou však spíše ambientní, atmosférické a jen „dokončují“ album , takže zhruba čistých patnáct minut je „hlavní“ část písně. Ta žánrově nijak nevybočuje, ale přidává na epičnosti. Rytmické kotrmelce, skvělé riffy, kytarová sóla a nápadité klávesy. Výrazně zde zazní opět housle od hostující Arthenic a jsou skutečně ozdobou každého momentu, kdy jdou na desce slyšet.

„The Lord ov Shadows“ je ve všem „větší“ nahrávka než ta minulá. Ve zvuku, v dramatičnosti, v epičnosti. I přes dlouhou stopáž skladeb je však přiměřeně dlouhá a posluchač ani nemá šanci se začít nudit. K absolutoriu chybí trochu větší zapamatovatelnost skladeb. Někdy totiž nevíte, kde vám hlava stojí a i když zpěvák Material Pneuma zlepšil oproti minulosti svůj projev, stále se domnívám, že by jeho zpěv mohl být ještě o něco srozumitelnější. Dark Mirror Ov Tragedy každopádně zlepšili, co mohli a natočili album, které bude patřit k ozdobám žánru.

Tomáš Marton             


darkmirrorovtragedy.com

YouTube ukázka - I am the Lord Ov Shadows

Seznam skladeb:
1. Chapter I. Creation of the Alter Self
2. Chapter II. Possession
3. Chapter III. The Annunciation in Lust
4. Chapter IV. Acquainted with the Nocturnal Devastation
5. Chapter V. I am the Lord Ov Shadows

Sestava:
Material Pneuma - zpěv
Gash - kytara
Senyt - kytary
Reverof - baskytara, vokály
Genie - klávesy
Confyverse - bicí
Host:
Arthenic - housle

Rok vydání: 2019
Čas: 46:57
Label:Sliptrick Records
Země:Jižní Korea
Žánr: Symfonický black metal

Diskografie:
2005 - Dark Mirror ov Tragedy
2009 - The Pregnant of Despair
2014 - The Lunatic Chapters of Heavenly Creatures
2019 - The Lord ov Shadows

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.02.2019
Přečteno: 1503x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21914 sekund.