RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TESLA - Shock

„Naše nová deska bude čerpat ze zvuku Def Leppard,“ nechal se slyšet kytarista Frank Hannon, když už bylo jasné, že album bude produkovat Phil Collen, dlouhá léta základní kytarista zmíněných Britů. Proč, když Tesla byla léta známa jako neústupná kapela, která neuhnula nikdy ani o píď (ani v dobách, kdy byl na ně v polovině devadesátých let vyvíjet tlak vydavatelských firem) od svého hard rocku, silně ovlivněného blues? Proč by se měla taková kapela nechat inspirovat britskou legendou, která v novém tisíciletí nepředložila ani jednou důkaz o tom, že by stále měla být řazena mezi největší kapely světa?

Důvod možná lze hledat v řadě společných koncertů, kdy Tesla vystupovali nebo vystupují v předprogramu Def Leppard, odkud asi také pochází spojení mezi kapelou a Collenem. Ovšem ryze umělecký záměr? Hmmm…. Jenže promo řeči před vydáním desky bývají všelijaké a posluchač by se jimi neměl nechat při poslechu samotného díla nechat ovlivnit. Ovšem u „Shock“ to až tak nejde. Oni totiž ti Def Leppard rezonují hned z prvních tónů „You Won` Take Me Alive“, kde se sice ještě ozve stará dobrá Tesla, ale zároveň inspirace především v songu „Let`s Get Rocked“ je více než zřejmá. Jasno pak je už s dvojkou, která využívá přesně té formule, která z Def Leppard udělala na desce „Pyromania“ světové hvězdy.

Nejde samozřejmě o nějakou kopírku, do obrazu své kapely Collen Teslu úplně nenatlačil, na to jsou pánové Keith, Hannon, Wheat, Lucketta a Rude moc dobří muzikanti, ale přece jen pravá podstata Tesly, tak jak ji fanoušci znali minimálně ze skvělých alb „Mechanical Resonance“, „The Great Radio Controversy“ či „Psychotic Supper“ je zde spíše upozaděna ve prospěch obřích kytarových riffů a stadionových vokálů. Jistě, najdou se zde skladby jako „Tied Of The Tracks“, kde blues/hardrocková minulost a specifická melodika kapely prosvětlí desku jako blesk z čistého nebe, ale tentokrát se na celou věc jde trochu jinak.

Stačí si poslechnout podivný úvod v titulní „Shock“ nebo vcelku nepovedené „I Want Everything“ a závěrečnou „Comfort Zone“ , kterými se proplétají netypické (a v tomto případě ne zrovna chytře udělané) zpěvy, z nichž slyšíte mnohem více Joea Elliotta než Jeffa Keitha. Tady už skutečně nevíte, jestli posloucháte Teslu nebo zbytky z posledních dvou (rovněž ne zcela vydařených) desek Def Leppard. Úplně neoslnily ani balady, na které v minulosti Tesla docela sázela. Žádný další „Love Song“ se nekoná, místo toho se posluchači dostane rozplizlé „Love Is A Fire“ a „Afterlife“, jenž skutečně moc velkou díru do světa neudělají. Naštěstí je zde velmi slušná „California Summer Song“, která svou uvolněnou atmosférou ční nad zbytkem desky.

Možná novinku Tesly nešlo nazvat lépe. Šok možná toto album leckterým příznivcům přivodí, ovšem zda bude v pozitivním slova smyslu, to je otázka. Tesla na této desce pozbývá část své identity, což není pro kapelu, která dlouhá léta stavěla na osobitosti, vůbec povzbudivé. V kontextu historie kapely se možná ukáže, že se jednalo jen o úkrok stranou a příště vše bude v pořádku, tentokrát je to skutečně jen lepší průměr. A to u Tesly zamrzí dvojnásob...

Jan Skala             


www.teslatheband.com

YouTube ukázka - California Summer Song

Seznam skladeb:
1. You Won`t Take Me Alive
2. Taste Like
3. We Can Rule The World
4. Shock
5. Love Is A Fire
6. California Summer Song
7. Forever Loving You
8. The Mission
9. Tied To The Tracks
10. Afterlife
11. I Want Everything
12. Comfort Zone

Sestava:
Jeff Keith - zpěv
Frank Hannon - kytara
Dave Rude - kytara
Brian Wheat - baskytara
Troy Lucketta - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:: 44:12
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock

Diskografie:
1986 - Mechanical Resonance
1989 - The Great Radio Controversy
1991 - Psychotic Supper
1994 - Bust A Nut
2004 - Into The Now
2007 - Real To Reel
2007 - Real To Reel II.
2008 - Forever More
2014 - Simplicity
2019 - Shock

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.03.2019
Přečteno: 2857x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TeslaJenom taková...26. 08. 2021 10:02 69laudrup
No popravdě takhle...28. 03. 2019 23:56 Guns
Teslamě odstřelila...28. 03. 2019 12:01 b.wolf
Zní to bohužel...26. 03. 2019 15:04 orre
Není to typická...26. 03. 2019 13:38 Bubak


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10672 sekund.