ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPULTURA - Roorback

Před vydáním alba „Roorback“ zaznamenala brazilská Sepultura nejzásadnější změnu od roku 1996, kdy z kapely odešel Max Cavalera. Tentokrát nikoli v rovině sestavy, ale na poli marketingovém, když bylo přerušeno dlouholeté partnerství s firmou Roadrunner Records, se kterou si hudebníci přestávali rozumět právě od rozchodu s Maxem (RR se údajně více věnovali jeho partě Soulfly). Novým zástupcem Sepultury se stal label SPV, což mělo na kapelu pozitivní vliv nejen podle samotných muzikantů, ale také z pohledu reálných faktů. Po dvojici méně zdařilých počinů jakoby se osazenstvo konečně uvolnilo a dokázalo stvořit dílo, na kterém je možné nalézt nápaditější a hlavně kompozičně živější okamžiky.

Album zaprvé působí odlehčeněji (však také kapela strávila ve studiu o polovinu méně času, nežli tomu bylo v případě předešlého disku „Nation“), zadruhé není za každou cenu drceno halucinogenními úlety, případně předimenzovaným seznamem nejrůznějších hostů (tentokrát je zde pouze jeden). Přednost dostávají drsné pasáže, kterým žánrově vévodí groove, jak dosvědčí úvodní nátěr „Come Back Alive“, jenž sice zase chtě nechtě připomene fošnu „Roots“, hudba má nicméně kýženou šťávu a drajv. Ve dvojici navazujících položek „Godless“ a „Apes Of God“ už se mírné náladové povlávání dostaví, pořád je ale přítomen pocit vyšší skladatelské pohody, jež bude schopna dotáhnout album do zdárného konce.

Tento dojem se následně v podstatě potvrdí, a to navzdory několika momentům, ve kterých se protáčejí repetiční vzorce, případně probíhají kompoziční námluvy s grungem (zejména ve vokálních polohách), což je strategie, kdy se autoři Sepultury oddávají až příliš okaté ležérnosti (viz např. kusy „As It Is“ nebo „Bottomed Out“, který navíc poněkolikáté opakuje rytmický vzorec písně „Lookaway“ z fošny „Roots“). Nevyšel ani závěrečný rádoby vtípek ukrytý pod titulem „Outro“, v němž si členové dobírají baskytaráka Paula Jr., přičemž jde o tzv. interní srandu, kdy daný humor baví pouze samotné aktéry. Otázkou vkusu je pak bonusový cover song „Bullet The Blue Sky“ od U2, jenž se na některé verze alba dostal z EP „Revolusongs“ (2002), na kterém Sepultura vzdala formou předělávek hold interpretům, jež měli zásadní vliv na vývoj kapely.

Jinak lze ovšem zápis „Roorback“ poslouchat bez větších obav a krom již zmíněných písní si dále užít položky jako „Corrupted“, ve které strhávají dynamické kytarové drifty, přičemž celkově jde dost možná o nejlepší song Sepultury od „Kořenů“, dále zlověstně odfrázovanou klipovku „Mind War“, potažmo nátisk „Leech“, v němž Derrick Green jako autor prodal svoji oblibu hardcorové scény. V pohodě zaujme také dovádivý groove skladby „The Rift“ s upištěným sólem i zvonivou basou, nebo krátká smršť „Activist“, která svým nábojem připomene dřívější sepulturovský cover „Polícia“. Devátý zápis Brazilců zaplál konzistentnější tvůrčí invencí, což doprovázel značně úlevný pocit, zvlášť s ohledem na dvojici méně zábavných studiových předchůdců. Najednou bylo zřejmé, že jihoamerický kvartet není možné tak snadno odepsat a opět je na místě navodit stav sice opatrného, ale přece jenom napjatého očekávání věcí příštích.

Petr Štěpnička             


sepultura.com

YouTube ukázka - Mind War

Seznam skladeb:
1. Come Back Alive
2. Godless
3. Apes of God
4. More of the Same
5. Urge
6. Corrupted
7. As It Is
8. Mind War
9. Leech
10. The Rift
11. Bottomed Out
12. Activist
13. Outro

Sestava:
Andreas Kisser – kytara
Paulo Jr. – baskytara
Igor Cavalera – bicí
Derrick Green - zpěv

Hosté
João Barone - perkuse

Rok vydání: 2003
Čas: 51:00
Producent: Steve Evetts
Label: SPV
Země: Brazílie
Žánr: groove/hardcore/thrash metal

Diskografie:
1986 - Morbid Visions
1987 - Schizophrenia
1989 - Beneath The Remains
1991 - Arise
1993 - Chaos A.D.
1996 - Roots
1998 - Against
2001 - Nation
2003 - Roorback
2006 - Dante XXI
2009 - A-Lex
2011 - Kairos
2013 - The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart
2017 - Machine Messiah

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.03.2019
Přečteno: 3144x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po Nation plném...25. 04. 2019 17:48 racik
8/10Znovu zbytočne...28. 03. 2019 20:39 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10094 sekund.