27.06.2019
KING SVK
Slovenští prog-deathaři KING SVK vydají své třetí ..více

27.06.2019
THE FIALKY
Pražský punkáči THE FIALKY na letošní rok ohlásili ..více

27.06.2019
NEMESEA
Holandská NEMESEA chystá své páté album, deska "White ..více

27.06.2019
LIVEEVIL
LIVEEVIL vypustili videoklip ke skladbě více

25.06.2019
FINAL FLAG
Česko-americká crossoverová parta vrhla na scénu druhé ..více

25.06.2019
THUNDER
Výběr těch největších hitů své třicetileté ..více






WHITESNAKE - Flesh & Blood
Konečně jsem se dostal k novému albu kapely Whi ..

Marko HIETALA - Mustan Sydämen Rovio
Zatím prvních pár poslechů, musím říct že ..

TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
První díl Avalon mám rád do dnešních dnů a ..

KISS, ZZ TOP - Praha, Sinobo Stadium, 19. 6. 2019
V poslední době jsem přehltal spoustu zpráv o ..

XENTRIX - Bury The Pain
Jasně, malá nepozornost, díky. ..

CRADLE OF FILTH - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
Ivo píš viac normálnych príspevkov a postrehov ..

CRADLE OF FILTH - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
Všechny desky asi tak The Principle of Evil Made ..

CRADLE OF FILTH - Cryptoriana - The Seductiveness of Decay
Musím říct, že už jsem něco takhle svěžíh ..

XENTRIX - Bury The Pain
Pro pořádek, Kin je 3 deská z roku 1992! 4 je S ..

TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
To Bubák : Až mi napíše 80 % lidí z diskuze ..




Za poslední měsíc:
ARAKAIN - Jekyll & Hyde
1659x

GLORYHAMMER - Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex
1192x

PANTERA - Metal Magic
894x

AMON AMARTH - Berserker
872x

Marko HIETALA - Mustan Sydämen Rovio
854x

DIAMOND HEAD - The Coffin Train
829x



13.07.2019
Eternal Hate Fest vol:17. KRODA, WHITE DEATH, SEKHMET, BERGRIZEN, LEICHENZUG, T..
Nýrsko-areál Pod Sjezdovkou., začátek od:14:00., vstupné: 500 Kč.

13.07.2019
POPPY SEED GRINDER, ANIME TORMENT, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, CONGENITAL ANOMA..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200

03.08.2019
SYMBIOSIS (SK) / VICTIMS / NEW HATE FORM / APATHY AGAIN / THE REVOLT / NEUROTIC ..
TACHOV, začátek od:14:00, vstupné: 150,-Kč



článků celkem: 7041
recenzí: 5755
reportů: 556
rozhovorů: 369













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SEPULTURA - Roorback

Před vydáním alba „Roorback“ zaznamenala brazilská Sepultura nejzásadnější změnu od roku 1996, kdy z kapely odešel Max Cavalera. Tentokrát nikoli v rovině sestavy, ale na poli marketingovém, když bylo přerušeno dlouholeté partnerství s firmou Roadrunner Records, se kterou si hudebníci přestávali rozumět právě od rozchodu s Maxem (RR se údajně více věnovali jeho partě Soulfly). Novým zástupcem Sepultury se stal label SPV, což mělo na kapelu pozitivní vliv nejen podle samotných muzikantů, ale také z pohledu reálných faktů. Po dvojici méně zdařilých počinů jakoby se osazenstvo konečně uvolnilo a dokázalo stvořit dílo, na kterém je možné nalézt nápaditější a hlavně kompozičně živější okamžiky.

Album zaprvé působí odlehčeněji (však také kapela strávila ve studiu o polovinu méně času, nežli tomu bylo v případě předešlého disku „Nation“), zadruhé není za každou cenu drceno halucinogenními úlety, případně předimenzovaným seznamem nejrůznějších hostů (tentokrát je zde pouze jeden). Přednost dostávají drsné pasáže, kterým žánrově vévodí groove, jak dosvědčí úvodní nátěr „Come Back Alive“, jenž sice zase chtě nechtě připomene fošnu „Roots“, hudba má nicméně kýženou šťávu a drajv. Ve dvojici navazujících položek „Godless“ a „Apes Of God“ už se mírné náladové povlávání dostaví, pořád je ale přítomen pocit vyšší skladatelské pohody, jež bude schopna dotáhnout album do zdárného konce.

Tento dojem se následně v podstatě potvrdí, a to navzdory několika momentům, ve kterých se protáčejí repetiční vzorce, případně probíhají kompoziční námluvy s grungem (zejména ve vokálních polohách), což je strategie, kdy se autoři Sepultury oddávají až příliš okaté ležérnosti (viz např. kusy „As It Is“ nebo „Bottomed Out“, který navíc poněkolikáté opakuje rytmický vzorec písně „Lookaway“ z fošny „Roots“). Nevyšel ani závěrečný rádoby vtípek ukrytý pod titulem „Outro“, v němž si členové dobírají baskytaráka Paula Jr., přičemž jde o tzv. interní srandu, kdy daný humor baví pouze samotné aktéry. Otázkou vkusu je pak bonusový cover song „Bullet The Blue Sky“ od U2, jenž se na některé verze alba dostal z EP „Revolusongs“ (2002), na kterém Sepultura vzdala formou předělávek hold interpretům, jež měli zásadní vliv na vývoj kapely.

Jinak lze ovšem zápis „Roorback“ poslouchat bez větších obav a krom již zmíněných písní si dále užít položky jako „Corrupted“, ve které strhávají dynamické kytarové drifty, přičemž celkově jde dost možná o nejlepší song Sepultury od „Kořenů“, dále zlověstně odfrázovanou klipovku „Mind War“, potažmo nátisk „Leech“, v němž Derrick Green jako autor prodal svoji oblibu hardcorové scény. V pohodě zaujme také dovádivý groove skladby „The Rift“ s upištěným sólem i zvonivou basou, nebo krátká smršť „Activist“, která svým nábojem připomene dřívější sepulturovský cover „Polícia“. Devátý zápis Brazilců zaplál konzistentnější tvůrčí invencí, což doprovázel značně úlevný pocit, zvlášť s ohledem na dvojici méně zábavných studiových předchůdců. Najednou bylo zřejmé, že jihoamerický kvartet není možné tak snadno odepsat a opět je na místě navodit stav sice opatrného, ale přece jenom napjatého očekávání věcí příštích.

Pagan             


sepultura.com

YouTube ukázka - Mind War

Seznam skladeb:
1. Come Back Alive
2. Godless
3. Apes of God
4. More of the Same
5. Urge
6. Corrupted
7. As It Is
8. Mind War
9. Leech
10. The Rift
11. Bottomed Out
12. Activist
13. Outro

Sestava:
Andreas Kisser – kytara
Paulo Jr. – baskytara
Igor Cavalera – bicí
Derrick Green - zpěv

Hosté
João Barone - perkuse

Rok vydání: 2003
Čas: 51:00
Producent: Steve Evetts
Label: SPV
Země: Brazílie
Žánr: groove/hardcore/thrash metal

Diskografie:
1986 - Morbid Visions
1987 - Schizophrenia
1989 - Beneath The Remains
1991 - Arise
1993 - Chaos A.D.
1996 - Roots
1998 - Against
2001 - Nation
2003 - Roorback
2006 - Dante XXI
2009 - A-Lex
2011 - Kairos
2013 - The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart
2017 - Machine Messiah

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.03.2019
Přečteno: 636x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po Nation plném...25. 04. 2019 17:48 racik
8/10Znovu zbytočne...28. 03. 2019 20:39 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20509 sekund.