DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BUCKCHERRY - Warpaint

„Teď budou Buckcherry znít, jak říkám já,“ naparoval se zpěvák a dnes už jediný původní člen kapely Joshua Todd poté, co se sestava kapely před dvěma lety rozštěpila a zmizel z ní základní kytarista Keith Nelson. Pro kapelu jeho (dobrovolný?) odchod byl docela rána, protože byl to právě Nelson, který se měrou pravděpodobně největší podílel na tom, jak Buckcherry v minulosti zněli. Pravda, začátky kapely, když na konci devadesátých let vylétla jako rock n`rollová kometa uprostřed bouře alternativní a elektronické hudby, jsou dodnes nepřekonané a především spojení Nelsonovy kytary a nakřáplého Toddova vokálu udělalo z Buckcherry americkou rockovou jistotu.

V posledních letech kapela sice trochu chřadla a jako kdyby ztrácela svou původní energii, ale pořád představovala příslib jisté kvality. Nabírala trochu více alternativní ráz a poslední deska z roku 2015 (nijak špatná) představovala ten „Rock N`Roll“ už především díky svému názvu. Nelson byl s takovou situací nespokojený. On, ten největší rocker z celé party, kovaný klasickým hard rockem, blues i punkovým přístupem, byl tím, kdo kdysi mohl za to, že se tenkrát v roce 1999 o Buckcherry mluvilo jako o nových Guns N`Roses. Do nich tehdy trahle kapela měla přece jen daleko a dnes je situace ještě odlišnější. Navíc novinku „Warpaint“ provázely mírné obavy, jak si vlastně tahle parta poradí bez tak zásadního člena, jakým Nelson byl.

V Buckcherry klid není, protože po rozkladu sestavy před dvěma lety zmizel nedávno i bubeník Sean Winchester, jehož nahradil Francis Ruiz, který v minulosti působil jako epizodní člen Great White a účastnil se i projektu Samantha 7, který na přelomu milénia vedl kytarista Poison C.C. DeVille. Výměna bubeníka však nemá na výslednou tvář „Warpaint“ takřka žádný vliv. Ponejvíce se očekávalo asi to, že album zamíří spíše do experimentálnějších vod, protože podobné Toddovy tendence držel na uzdě v minulosti právě Nelson. Nakonec se ale tak úplně nestalo.

I když prvotní ukázka v podobě coververze „Head Like A Hole“ od Nine Inch Nails mohla naznačovat mnohé, druhý singl, rozjetě rock n`rollový „Bent“ přece jen fanoušky uklidnil. Byl to jeho účel, protože je to jen jedna z tváří „Warpaint“. Novinka totiž může působit rozmanitě tím, že se kapela nedrží jen svého starého kopyta, ale dívá se i jiným směrem, až vlastně celá skladba desky je tak trochu roztříštěná. Titulní skladba na úvod nabídne ještě klasickou rock n`rollovou (či hardrockovou) práci, ale už dvojka „Right Now“ míří hodně alternativním směrem. Nejdále to pak v tomhle ohledu dotáhla až nevkusná a unylá „Radio Song“, kde by původní energii Buckcherry už hledal málokdo.

Více už funguje countryovým feelingem načichlá „The Hunger“ či „No Regrets“, což je v podstatě minimalistický punk, jakási úlitba úplným začátkům kapely. Ovšem těžiště leží v několika velmi dobrých věcech, které prezentují klasický styl kapely. K těm lze řadit zmíněné „Bent“ a titulní „Warpaint“, ale dále pak i „Closer“, výtečnou závěrečnou "The Devil`s In The Details" a „Back Down“, kdy v druhé jmenované zaujmou především doprovodné vokály, dotvářející zhýralou atmosféru celé skladby. Zde jsou Buckcherry stále nejsilnější, i když páru, kterou měli na prvních třech deskách, dnes už mají sotva tříčtvrteční.

Nakonec „Warpaint“ nezklamala. Buckcherry ukázali, že se dokáží obejít i bez Nelsona, i když jsou zde místa, která by přes původního kytaristu rozhodně neprošla. Tvář kapely nedosáhla až takových změn, jak se původně mohlo čekat a proto novinka působí spíše udržovacím dojmem. Tedy, další album v řadě? To je asi to nejlepší pojmenování...

Jan Skala             


www.buckcherry.com

YouTube ukázka - Bent

Seznam skladeb:
1. Warpaint
2. Right Now
3. Head Like A Hole
4. Radio Song
5. The Vacuum
6. Bent
7. Back Down
8. The Alarm
9. No Regrets
10. The Hunger
11. Closer
12. The Devil`s In The Details

Sestava:
Joshua Todd - zpěv
Stevie D - kytara
Kevin Roetngen - kytara
Kelly LeMieux - baskytara
Sean Winchester - bicí
Francis Ruiz - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 43:34
Label: Century Media
Země: USA
Žánr: sleaze rock

Diskografie:
1999 - Buckcherry
2001 - Timebomb
2005 - 15
2008 - Black Butterfly
2010 - All Night Long
2013 - Confessions
2015 - Rock N Roll
2019 - Warpaint

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.03.2019
Přečteno: 1503x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09497 sekund.