DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREMATORY - …Just Dreaming

Nabuzeni úspěchem debutu „Transmigration“ s dalším nahráváním Crematory příliš neotáleli a tak v květnu 1994, pouhý rok po vydání debutu vyšla druhá deska „…Just Dreaming“. Na té už se ke kapele přidal i nový baskytarista Harald Heine, čímž se zrodila „klasická“ a po dlouhá léta stabilní sestava Crematory.

Po relativně strašidelném intru „Heavens Throath“ se rozezní tóny první skladby „Transmigration“. Počkat! Tak se přece jmenovalo minulé album. Crematory zde poprvé představili svou na dlouhá léta netradiční a zajímavou specialitu - název předchozích desek využívali také jako titul skladby na albu následujcím. Důležité je, že píseň pokračuje v duchu minulé desky, tedy v old school death metalu s vydatným klávesovým kořením. Zvuk nahrávky se zdá však o něco mírnější. Rozhodně ne tak deathově agresivní jako v případě debutu.

Gotika klepe na dveře. „Only Once In A Lifetime“ je stále pořádný underground, ovšem klávesy jsou výrazné a gotická atmosféra nepřeslechnutelná. Nechybí ani využití varhan a ženského zpěvu v pozadí v podání klávesačky Katrin. Prvním velkým hitem v diskografii Crematory byla „Shadows Of Mind“. Tahle píseň většinu stopáže jede v doom metalovém tempu, doprovázeném gotickými klávesami. Skvělý výkon podává Felix, jehož growl je velice dynamický, živoucí. Je slyšet, jak si hraje se svým hlasem. Skladba směrem k refrénu zrychluje, nabízí silné riffy, ale už je v gotice uvízlá až po uši. Zajímavým krokem bylo využití němčiny. V té době nezvyklé a poměrně odvážné rozhodnutí, nicméně nebyl to nápad kapely. Ta totiž text nestačila do angličtiny přeložit. Navíc se s německým textem prezentovali už na turné s My Dying Bride a fanoušci reagovali kladně. „Shadows Of Mind“ tedy zůstala v mateřštině a do budoucna dala Crematory znamení, že mateřština jim sluší.

„I Saw the Angels Fly“ začíná nezvykle jemně. A rozjíždí se velmi dlouho. V pozdější době takřka nemyslitelné, aby se Crematory zabývali tak dlouhou instrumentální pasáží. Píseň nabere na obrátkách a chvílemi se pohybuje na pomezí deathu a blacku. To však přeruší klavír a dynamika skladby bere dech. Druhým hitem (a také druhou klipovkou) je „In My Hands“. Stejně jako „Shadows Of Mind“ rotovala na německé MTV a Viva. Využívá i podobné stavby písně, střídá klidné až rozjímavé pasáže s důraznými death metalovými pasážemi. Emoce z „In My Hands“ přímo stříkají a především v závěru je velice vypjatá. Bohužel podobné věci už nikdy Crematory nenahráli.

„The Instruction“ nabídne nesmírně zajímavou a progresivní pasáž, do death metalu promlouvají klávesy, které zní jak telefon s ozvěnou. V té době Crematory hledali co možná nejzajímavější klávesové rejstříky. Elektronicky zní začátek „Dreams“, přičemž zvuky kláves sny opravdu evokují. Velice nápadité. Na ploše šesti minut Crematory rozehrají jeden ze svých nejlepších hudebních výkonů. Death/doom jak víno. Trochu zbytečně pak působí klávesové outro nikterak zajímavé instrumentálky „For Those Who Believe“.

„…Just Dreaming“ je výborná deska. Ještě hodně čerpá z death metalu, ale stále více dává prostor klávesám a melodice. Skladby jsou v porovnání s pozdější tvorbou kapely poměrně složité, Crematory se nebojí pohrát so se strukturou písní. Trochu je však škoda, že krom dvou největších hitovek desky je většina skladeb sice příjemných na poslech, ale v hlavě příliš neutkví. V tom „…Just Dreaming“ zaostává za debutem, který i přes extrémnost obsahoval jeden zapamatovatelný flák za druhým.

Crematory se dařilo. Komerčně i u kritiky, v této době patřili mezi nejoriginálnější death metalové bandy. Jeli turné s velkými jmény (Tiamat, Atrocity) a hudební kariéru měli skvěle rozehranou. Markus Jϋllich v jednom z dobových rozhovorů říká: „Uvidíme, co přinese budoucnost, ale náš styl už se výrazněji nezmění. Našli jsme vlastní sound.“ Toho se však Crematory až tak úplně nedrželi...

Tomáš Marton             


www.crematory.de

YouTube ukázka - Shadows of Mine

Seznam skladeb:
1. Heavens Throat
2. Transmigration
3. Only Once in a Lifetime
4. Shadows of Mine
5. I Saw the Angels Fly
6. In My Hands
7. The Instruction
8. The Prophecy
9. Dreams
10. For Those Who Believe

Sestava:
Felix Stass - zpěv
Lotte Först - kytary
Harald Heine - baskytara
Katrin Goger - klávesy
Markus Jüllich - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 44:50
Label: Massacre Records
Země:Německo
Žánr: Gothic death metal

Diskografie:
1993 - Transmigration
1994 - ...Just Dreaming
1995 - Illusions
1996 - Crematory
1997 - Awake
1999 - Act Seven
2000 - Believe
2004 - Revolution
2006 - Klagebilder
2008 - Pray
2010 - Infinity
2014 - Antiserum
2016 - Monument
2018 - Oblivion

Související články

Foto. archiv kapely


Vydáno: 28.03.2019
Přečteno: 1575x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09193 sekund.