RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Suzi QUATRO - No Control

Ševče, drž se svého kopyta… To je možná i motto legendární americké zpěvačky Suzi Quatro. Kdyby to tak nebylo, už dávno by se spíše věnovala domácnosti, popíjení kafíčka na verandě svého domu a nezbylo by jí ani pomyšlení na to vytáhnout opět z kouta svou baskytaru a i v osmašedesáti letech vypustit mezi své příznivce (nebo spíše pamětníky její nejslavnější éry) novou desku. Proč vlastně? Je dávno za zenitem, těžko může své fanoušky ještě překvapit něčím objevným, novým, zkrátka něčím, co od ní ještě neslyšeli. Suzi Quatro sice nikdy nepatřila mezi průkopníky a stylotvůrce, ovšem s baskytarou v ruce a koženém oblečku se stala v sedmdesátých letech ikonou a zajisté i sexysymbolem tehdejší mládeže.

V hardrockovém ranku byla jednou z prvních a proto to nemohlo být jinak. Měla totiž ostré lokty a dobrý management v zádech a dovedla se prosadit v čistě mužské konkurenci, když svět válcovali hegemoni jako Led Zeppelin, Deep Purple nebo Black Sabbath. Suzi sice nebyla tak striktně hardrocková, čerpala vždy spíše z tradic klasického rocku a blues, ovšem srdce zástupu fanoušků tvrdého žánru si i přesto získala. Dodnes její hity jako „Can The Can“ nebo „If You Can`t Give Me Love“ platí za stále živé. I když by se mohlo zdát, že zpěvačka stále žije z jejich slávy, až tak úplně to není. Rozhodně už dnes nebourá hitparády a poslední album „In The Spotlight“ vyšlo již v roce 2011, chuť do nové tvorby jí neopouští. V roce 2017 vydala spolu s dalšími legendami rockové scény Andym Scottem (The Sweet) a Donem Powellem (Slade) společné album „QSP“ a v těchto dnech příchází se sólovou nahrávkou „No Control“. Překvapivé? Vlastně ani ne…

Suzi už dávno řekla, že hudba je její životní styl a hodlá se jí věnovat do té doby, co jí síly ještě budou stačit. Zatím jich má zjevně dost. Navíc pro novinku měla novou motivaci, protože jedenáctku skladeb dávala dohromady se svým synem Richardem Tuckeyem. Od této spolupráce se dalo čekat, že o generaci mladší muzikant vnese do tvorby této dámy moderní vítr. „No Control“ však nabízí (samozřejmě v soudobém zvukovém balení) porci hudby, která tkví především v sedmdesátých letech a stylově se soustřeďuje především na to, co kdysi udělalo ze Suzi Quatro legendu. Nečekejte tak silný hit jako „If You Can`t Give Me Love“, to je totiž skladba, která se podaří dát dohromady jednou za život, ale můžete si být jisti, že v případě této nahrávky narazíte především na poctivé řemeslo a na hudbu, která je hrána s radostí a od srdce.

O tom přesvědčí hned úvodní „No Soul – No Control“, která se sice rozjíždí trochu zvolna a podle nástupu Suziina zpěvu můžete mít trochu pocit, že zpěvačka tentokrát pojede na půl plynu. Rázný refrén však dá jasně na srozuměnou, že tady se na žádné polovičatosti hrát nebude. Přestože tak úvod alba plyne v čistě hardrockových vodách, už v druhé „Going Home“ se ke slovu dostane houpavé boogie, které skladbu posouvá spíše směrem k jižanském rocku. Dechová sekce, tak důležitá pro tvorbu Suzi Quatro, dostává větší prostor v trochu nostalgicky pojaté „Strings“ a zejména v „Love Isn`t Fair“, která v sobě nese stopy reggae a karibské hudby. Proti zmíněné „No Soul – No Control“ druhá tvář zpěvačky. A stejně dobrá.

Vrcholem desky je dvojice skladeb „Macho Man“, která se pyšní riffem, za který by dnes takoví Status Quo dali bůhvíco a „Bass Line“, kterou uvede do děje romaticky znějící klavír. Skladba se pak rozvine k roztančenému rock n`rollu, kterému ale není ani cizí barová atmosféra, což je dané zejména vokálními harmoniemi ve sloce. Refrén pak opět trochu tepe na nostalgickou strunu, která se vine celou skladbou jako červená nit. Ovšem Suzi Quatro při svém věku (i když u dam se o něm samozřejmě nemluví) a zkušenostech si právě něco takového může dovolit.

„No Control“ nepřekvapuje svou strukturou a stylovým zaměřením, ale především svou kvalitou. Zdá se, že Suzi Quatro je v současnosti silnější než tomu bylo v předchozích letech. Jistě, už nikdy nemůže mít takový vliv a energii jako v sedmdesátých letech, ale i tak lze před její novou nahrávkou smeknout klobouk a zatleskat. Ovšem aplaus na odchod zní přece jen trochu jinak...

Jan Skala             


www.suziqautro.com

YouTube ukázka - No Soul - No Control

Seznam skladeb:
1. No Soul/No Control
2. Going Home
3. Strings
4. Love Isn`t Fair
5. Macho Man
6. Easy Pickings
7. Bass Line
8. Don`t Do Me Wrong
9. Heavy Duty
10. I Can Teach You To Fly
11. Going Down Blues

Sestava:
Suzi Quatro - zpěv, baskytara
Richard Tuckey - kytara, klávesy
+ hosté

Rok vydání: 2019
Čas:: 47:25
Label: SPV/Steamhammer
Země: USA
Žánr: hard rock/blues rock/roots rock

Diskografie:
1973 - Suzi Quatro
1974 - Quatro
1975 - Your Mama Won`t Like Me
1976 - Aggro-Phobia
1978 - If You Knew... Suzi
1979 - Suzi... And Other Four Letter Words
1980 - Rock Hard
1982 - Main Attraction
1990 - Oh Suzi Q.
2006 - Back To The Drive
2011 - In The Spotlight
2019 - No Control

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.04.2019
Přečteno: 4680x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zuzka Čtvercová mě...12. 04. 2019 16:35 b.wolf
Navíc je to...12. 04. 2019 10:53 Starej metálista
Docela vtipný...12. 04. 2019 10:23 Supermartonátor
Spojovat Suzi...12. 04. 2019 9:56 Pagan
to Vávra:...12. 04. 2019 9:52 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09404 sekund.