21.08.2019
SGT. SLIME
Nové EP této finské crossover-thrashmetalové party k ..více

20.08.2019
HEAVENS EDGE
Po boji s rakovinou jater zemřel basista George "G.G." ..více

20.08.2019
ALŽBĚTA
Česká bigbítová kapela upozorňuje na nové album "Duše ..více

20.08.2019
HEFAISTOVA LYRA
Svébytná metalová formace z Brna vydala novinku ..více

20.08.2019
WOLFPAKK
Německá kapela podepsala smlouvu s labelem Massacre ..více

19.08.2019
VISION DIVINE
Novinka italských melodiků ponese titul "When All The ..více






SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
Za mě deska 9/10. Za mě společně s Iowa nej v ..

SHADOWSTRIKE - Legends of Human Spirit
Jako sorry, ale po třech youtube ukázkách tomu ..

TURILLI/LIONE RHAPSODY - Zero Gravity (Rebirth and Evolution)
Nové album mi nepřipadá jako pokračování dvo ..

ARAKAIN - předvoj
A hlavně na Plný Energie je slyšet ještě ta z ..

ARAKAIN - předvoj
Bude to tím, že Radegast je o dvě ligy jinde. D ..

ARAKAIN - předvoj
Přesně ..

ARAKAIN - předvoj
Citron a Plni energie je plnohodnotný nadupaný h ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
Citron to byl jen náznak metalu i když v tý dob ..

ARAKAIN - předvoj
První ofiko metal vydaný na desce u nás byli Ci ..




Za poslední měsíc:
MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, čtvrtek (11.7.) a pátek (12.7.)
1247x

SABATON - The Great War
1220x

MASTERS OF ROCK 2019 - Vizovice, sobota (13.7.) a neděle (14.7.)
1178x

ARAKAIN - předvoj
1018x

SLIPKNOT - We Are Not Your Kind
977x

PORTA INFERI – Alive
718x



31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.

04.09.2019
GOSPEL OF THE FUTURE + MOBIUS..
Olomouc (SF Mini), začátek od:20:00, vstupné:

02.10.2019
PROTECTOR (Ger/Swe), DENET (Ova)..
Barrák Music Club, Ostrava, začátek od:19:00, vstupné: 250/300



článků celkem: 7095
recenzí: 5795
reportů: 561
rozhovorů: 376













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SEPULTURA - Kairos

Příprava desky „Kairos“ evidentně zastihla hlavního skladatele Andrease Kissera v poryvech nostalgie. Nastala doba vzpomínání, u které můžeme diskutovat, do jaké míry byla vyvolaná přirozeným nutkáním, a jak moc se na dané situaci podepsali věčně skuhrající fandové, kteří chtěli zpět „bývalou“ Sepulturu. Koncept v pořadí dvanácté studiovky Brazilců je nicméně postaven na historii kapely a jakémsi pocitovém shrnutí všeho, čím si v průběhu šestadvacetileté existence prošla. Taková slova můžou staromilsky založené posluchače nabudit k doufání, že by zase po čase mohlo dojít na nějaký ten klasický thrash, což průběh desky v podstatě potvrdí.

Na kotouči „Kairos“ (který do produkční režie přebral známý Roy-Z) nejednou proběhne styk s původním žánrem, několik okamžiků dokonce znamená přímou citaci ze stěžejních desek kapely. Žádné výraznější experimenty se nekonají, dokonce dochází i na drobné vyklizení groovemetalových pozic. Danou skutečnost by někdo mohl brát jako ústupek fanouškům (eventuálně labelu Nuclear Blast, ke kterému Brazilci v roce 2010 přešli), podobné myšlenky jsou ale podle mě nemístné, i z toho důvodu, že na následujících deskách už zase probíhaly odlišnější autorské hrátky (viz zejména stále aktuální zápis „Machine Messiah“).

Nástin budoucího dění proběhne již v úvodní položce „Spectrum“, hlavní nálož ale na posluchače teprve čeká. Pozvolnou gradaci nahrávky zajistí zlověstně nájezdová titulka, stejně jako příspěvek „Relentless“, kde se dokonce dočkáme deathového zvuku ala Obituary. Obecná změna se rovněž dotkla projevu Derricka Greena, který se částečně podřizuje a nechává hlavní prostor řezavé instrumentaci. „Just One Fix“ je nečekaným coverem, konkrétně od legendárních Ministry, což můžeme brát jako nostalgické ohlédnutí za společným koncertováním obou kapel. Samotná předělávka není špatná, na originál nicméně nestačí (nikdo ostatně nedokáže onu odlidštěnou robotickou syrovost předvést lépe, nežli spolek Ala Jourgensena).

Poté se dočkáme temně-atmosférického a nápaditě vedeného „Dialogu“, kus „Mask“ už znamená přímý odkaz na alba „Arise“/„Chaos A.D.“, a to jak v rovině extrémně nakažlivého frázování, tak kytarové hry, která se postupným zrychlováním vyveze až k deathovým blast beatům. Riffové připomenutí disku „Arise“ je možné odchytit také v navazující dvojici songů „Seethe“ s výborným sólem a „Born Strong“, ve kterém se Green vyřvává z podoby a dopomáhá písni k působivé náladové tenzi. V „Embrace The Storm“ se nicméně začnou projevovat jisté repetiční signály, až člověka napadá kacířská myšlenka, že dřív Sepultura nevěděla, jak přestat s groovem, a tentokrát zase neumí vyjet z thrashingu. Podobné úvahy ale razantně utne kopanec „No One Will Stand“ s mohutnou dávkou rytmického adrenalinu, jedovatým Derrickovým hlasem a až blackově odstíněnými kytarami.

Závěrečná položka „Structure Violence (Azzes)“ znamená návrat k experimentálnějším kouskům let minulých, přičemž jde o celkem působivý atmosférický mix (inspirační vzorec opět evokující Ministry na věci až tolik nemění). Výsledkem je album, které po delší době bere ohled na old-schoolové fanoušky, což je fakt veskrze sympatický, jakkoli není třeba dvakrát zdůrazňovat, že skutečný duch původní Sepultury je nenávratně a navždy pryč.

Pagan             


sepultura.com

YouTube ukázka - Mask

Seznam skladeb:
1. Spectrum
2. Kairos
3. Relentless
4. 2011
5. Just One Fix
6. Dialog
7. Mask
8. 1433
9. Seethe
10. Born Strong
11. Embrace the Storm
12. 5772
13. No One Will Stand
14. Structure Violence (Azzes)
15. 4648

Sestava:
Andreas Kisser – kytara
Paulo Jr. – baskytara
Derrick Green - zpěv
Jean Dolabella – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 53:44
Producent: Roy-Z
Label: Nuclear Blast
Země: Brazílie
Žánr: thrash/groove metal

Diskografie:
1986 - Morbid Visions
1987 - Schizophrenia
1989 - Beneath The Remains
1991 - Arise
1993 - Chaos A.D.
1996 - Roots
1998 - Against
2001 - Nation
2003 - Roorback
2006 - Dante XXI
2009 - A-Lex
2011 - Kairos
2013 - The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart
2017 - Machine Messiah

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.04.2019
Přečteno: 601x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Má...19. 04. 2019 17:54 V.
7.5/10Po dvoch...19. 04. 2019 16:28 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21325 sekund.