RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




A NEW REVENGE - Enemies & Lovers

Se superskupinami je to vždycky ošidné. Většinou se totiž jedná o poslepované projekty, které mají za úkol spíše zaujmout jmény zúčastněných než kvalitou hudby samotné. Co si budeme povídat, tahouni těch největších kapel, jejich zásadní skladatelé, se jich povětšinou neúčastní a ke slovu se spíše dostávají dělníci, kteří se tak trochu vezou na vlně zájmu o danou kapelu či legendu. Čest výjimkám jako jsou například Chickenfoot, The Winery Dogs nebo Black Country Communion, ovšem těch je na scéně málo. Většinou jde o projekty, které vylétnou silou slavných jmen, ovšem když dojde na společnou desku, většinou se jedná o propadák.

Proč by to v případě A New Revenge mělo být jinak? V jejich čele stojí zpěvák Tim „Ripper“ Owens, který sice svět o svých kvalitách přesvědčil už v devadesátých letech, kdy nahradil Roba Halforda v Judas Priest, ale jeho další angažmá (včetně toho u Iced Earth a Yngwieho Malmsteena) můžeme označit spíše jako nešťastná. A fakt, že se účastní všemožných projektů, navíc různé úrovně, rozhodně kvalitu toho nejnovějšího nezaručuje. Druhým do party je kytarista Keri Kelli, jenž vylétl z dolních pater hairmetalové scény z náruče kapel Big Bang Babies a Pretty Boy Floyd do doprovodných souborů takových hvězd jako Alice Cooper, Slash a Vince Neil. Jenže i on hrál za ta léta s kde kým a ne vždy se jednalo o vyloženě vydařené projekty.

I rytmická sekce vypadá velmi silně. Rudy Sarzo začínal u Quiet Riot, ale postupem času své působení rozšířil i o angažmá u Ozzyho Osbournea, Whitesnake či Dia, což je už velmi slušný životopis. Ten nemá špatný ani bubeník James Kottak, který na sebe upozornil u Kingdom Come, od kterých přešel k Warrant a nakonec na dlouhá léta, až do chvíle než ho z jeho místa vystrnadil chlast, zakotvil u Scorpions. Na papíře tato sestava vypadá nebývale silně, ač trochu nesourodě. Důležitá je hudba. K té je nutné přistupovat bez předsudků.

V případě A New Revenge se to totiž vyplatí. I když někteří posluchači, připraveni na další Ripperův syrový metalový kus, budou zklamáni. Zapomeňte na to, co tento zpěvák většinou tvořil a soustřeďte se spíše na zbylé hráče. Hudba A New Revenge totiž nemá nic společného se světem heavy či amerického power metalu, ale jede povětšinou v hairmetalových kolejích, kde platí pravidla, která byla napsána na horkých nocí v klubech na Sunset Stripu. A světe div se, on Ripperův hlas k podobnému druhu hudby sedí takřka dokonale. Ano, dojde i na jeho typický ječák, kterým kdysi ohromil Judas Priest, když na konci skladby „Here`s To Us“ vylétne jeho hlas do stratosféry, ale většinou se pohybuje ve středních polohách, kde byste někdejšího Halfordova nástupce moc nehledali.

„Enemies & Lovers“ je ale rozjetou rock n`rollovou deskou, která hned od úvodního nástupu „The Distance Between“ ukáže, kam se bude dále rozvíjet. Především totiž sází na dobře napsané a zapamatovatelné refrény, kdy například ten v „The Way“, jenž je načichlý dokonce AOR (ovšem místy maličko pošilhává po modernějších směrech) nebo hned v následující „Never Let You Go“ či v titulní „Enemies & Lovers“ mají skutečně stadionový potenciál. V kontrastu pak stojí skladby jako „Glorious“, která má v sobě ducha klasického neopunku devadesátých let a rozmáchlá balada „Only The Pretty Ones“, z konceptu desky vybočující svou dramatičností, jež (kupodivu) jako jediná má nejblíž k heavymetalovým skladbám podobného typu a kde Ripperův hlas jako kdyby chtěl šplhat do pověstných výšek, ovšem koncept tohoto alba jej strhne zpět k civilnímu projevu.

Svým vyzněním je tato deska trochu překvapením. Tábor Ripperových fanoušků asi rozdvojí na dvě poloviny, ovšem je nutné si přiznat, že slyšet svého oblíbence v této losangelesky frackovité poloze rozhodně není od věci. Další variace na silácké pózy a otřepaná metalová gesta by byla rozhodně zbytečná. A tím je tato deska ještě více sympatická...

Jan Skala             


www.anewrevenge.com

YouTube ukázka - Never Let You Go

Seznam skladeb:
1. The Distance Between
2. The Way
3. Never Let You Go
4. Glorious
5. The Eyes
6. Fallen
7. Only The Pretty Ones
8. Enemies & Lovers
9. Here`s To Us
10. Scars
11. Killing You

Sestava:
Tim Ripper Owens - zpěv
Keri Kelli - kytara
Rudy Sarzo - baskytara
James Kottak - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 36:45
Label: Golden Robot Records
Země: USA
Žánr: hair metal/hard rock

Diskografie:
2019 - Enemies & Lovers

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.04.2019
Přečteno: 3101x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
a new revengeJedno ...21. 05. 2019 19:20 Martin Fiala
9,5Po asi dvaceti...24. 04. 2019 10:01 WS
Některá Ripperova...22. 04. 2019 23:36 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09815 sekund.