RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JIM PETERIK & WORLD STAGE - Winds Of Change

Fanouškům AOR asi netřeba představovat Jima Peterika. Kdyby totiž tento dnes osmašedesátiletý kytarista a klávesista za svůj život napsal jen ultimativní hit „Eye Of The Tiger“, který díky filmu Rocky III katapultoval jeho tehdejší kapelu Survivor do hvězdných výšin, už tím by si zajistil nesmrtelnost. Přestože Peterik je velmi plodný autor, který během let byl členem kapel jako 38 Special a Pride Of Lions a spolupracoval s takovými umělci jako jsou The Beach Boys, Sammy Hagar, REO Speedwagon, Lynyrd Skynyrd nebo Cheap Trick, jeho veškerou budoucí tvorbu zastínil ohromný úspěch zmíněné skladby, která se dávno stala jedním z největších rockových hitů všech dob.

Možná proto i jeho aktuální projekt Jim Peterik & World Stage stojí trochu v pozadí posluchačského zájmu, přestože fanoušci daného stylu o něm moc dobře vědí. Tento název totiž funguje už skoro dvacet let, protože eponymní debutoou desku vydal Peterik už v roce 2000. I když se pak ohlásil o dva roky později s živákem „Rock America: Smash Hits Live“, zdálo se, že v případě World Stage se jednalo jen o jednorázovou záležitost. Ovšem chyba lávky… I když tento umělec během následujících let vdechl život ještě projektu Lifeforce a hrál například na albech kytaristy Night Ranger Kellyho Keagyho a svého někdejšího spoluhráče ze Survivor, dnes už zesnulého zpěváka Jimiho Jamisona, na World Stage se nezapomnělo.

Jediným členem této kapely, (nebo spíše projektu) je Peterik sám a k nahrávání aktuálního alba „Winds Of Change“ si přizval mnoho hostů, kteří v melodickém hard rocku či AOR skutečně něco znamenají. Pro fanoušky patrně nejcennější a nejzajímavější bude „Love You All Around The World“, kde je ke slyšení hlas výše zmíněného Jima Jamisona, který s Peterikem tuto skladbu nahrál na začátku této desetiletky. Píseň sice nijak nevybočuje z kontextu alba a jede v přesně nalajnovaných AOR kolejích, ale už jen fakt, že se jedná pravděpodobně o poslední připomínku Jamisonova hlasu, stojí za povšimnutí.

S ostatními skladbami je to vlastně podobné. Ani jedna z nich nepřináší nic nového, objevného. Ovšem Peterikův skoro až profesorský přístup, v němž se hraje jen podle pevně daných pravidel, má rovněž své kouzlo. Navíc když se hlavní protagonista nebojí v některých trochu přitvrdit, zejména v „The Hand I Was Dealt“, kde se ozve sytý bluesový hlas Dannyho Vaughna z Tyketto anebo v rozverné „Avalanche“ kde zase hostují Gunnar a Matthew Nelsonovi. Právě tyto dvě položky můžeme také počítat za nejzdařilejší kousky celé kolekce. Povedla se ale například i „Sometimes You Just Want More“, kde se zaskví zpěvák Kevin Chalfant, jenž si dříve brousil ostruhy u part jako Shooting Star, The Storm nebo 707, či svižná „Home Fires“, kde zase zpívá Peterikův spoluhráč z Pride Of Lions Toby Hitchcock.

I díky rozdílným hlasům zůčastněných zpěváků působí „Winds Of Change“ docela rozmanitým dojmem. Když si totiž odmyslíme fakt, že je to deska v zásadě hodně konzervativní, je u ní tato rozmanitost skutečně velkým plusem. Fanoušci AOR jí rozhodně ocení, přestože nepřinese do jejich oblíbené hudby vůbec nic nového a hraje podle pravidel, které platily v osmdesátých letech. Ovšem poslech „Winds Of Change“ nabídne i tak velmi příjemný.

Jan Skala             


www.jimpeterik.com

YouTube ukázka - Proof Of Heaven

Seznam skladeb:
1. Winds Of Change
2. Without A Bullet Being Fired
3. Proof Of Heaven
4. Sometimes You Just Want More
5. Home Fires
6. Just For You
7. The Hand I Was Dealt
8. Where Eagles Dare
9. I Will What I Want
10. You re Always There
11. Avalanche
12. Love You All Over The World

Sestava:
Jim Peterik - kytara, klávesy, zpěv
+ hosté

Rok vydání: 2019
Čas: 52:32
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: AOR

Diskografie:
2000 - World Stage
2019 - Winds Of Change

Foto: archiv umělce


Vydáno: 10.05.2019
Přečteno: 1116x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1116 sekund.