DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RED MOON ARCHITECT - Kuura

Dva roky uplynuly od vydání alba „Return Of The Black Butterflies“ finských Red Moon Architect, které přineslo porci kvalitního death/doom metalu. Deska to byla příjemná, nenatahovala stopáž a přitom předala emoce, jaké jsou u žánru obvyklé. Tedy melancholii, zamyšlení nad životem a smrtí. Nyní se kapela vrací s další nahrávkou „Kuura“ a hned z prvního poslechu je zřejmé, že kapela je smutnější, nešťastnější a trochu kašle na poslouchatelnost.

Pokud minulé album obsahovalo prvky funeral doom metalu, „Kuura“ se v něm celá koupe. Obsahuje pouhé tři písně („I“, „II“, „III“) a hned ta první má devatenáct minut. Red Moon Architect se naplno ponořili do vod ultra depresivního funeral doom metalu. Totálně pomalé tempo, valící se stěna kytar a zastřený murmur kdesi v dálce. Tady vládne monotónnost. Sem tam je přerušena klávesovými mírumilovnými plochami, aby se skladba vrátila do těch samých kolejí. Mám rád kapely jako Shape Of Despair či Tyranny, ale zejména první jmenovaní žánr ovládají daleko lépe a oproti Red Moon Architect zní pestře a „živě“.

„II“ má pouze necelých pět minut a je spíš mezihrou než skladbou. Ambient s lehce hororovým zabarvením je opakem záživnosti. Závěrečná „III“ disponuje prostorem šestnácti minut a pokračuje tam, kde „jednička“ končila. Zmar, deprese, beznaděj, prázdnota, nekonečno, dusno. Sem světlo nesvítí. Hudba se plazí jak přestárlý had a jediný rozdíl oproti první skladbě je ve větším využití kláves a tudíž i silnější atmosféře.

Bezpochyby se jedná o dobře zahraný funeral doom a kapele se nedá upřít, že se drží toho, co žánr vyžaduje. Jenže není tu nic navíc. Osobitost, zajímavost a především samotná atmosféra či pocit z poslechu nedosahuje kvalit výše zmíněných kapel či mistrů tohoto stylu jako jsou Esoteric. „Kuura“ je temné dílo. Je absolutně proti posluchači a zní jako soundtrack k očistci. Hudebně nemá co nabídnout a ani v rámci žánru není nijak pozoruhodné. Kapela v podstatě nevyužila svou zpěvačku Anni a celkově nenavázala na podařenou desku „Return Of The Black Butterflies“. Možná je jen „Kuura“ krok stranou (však vychází pouze v omezeném počtu a jen elektronicky), pokus o ukázkový funeral doom a příští album bude pokračovat tam, kde minule kapela skončila. Kéž by, takhle bohužel docela velké zklamání.

Tomáš Marton             


FB RED MOON ARCHITECT

Seznam skladeb:
1. I
2. II
3. III

Sestava:
Ville Rutanen – zpěv
Anni Viljanen – zpěv
Saku Moilanen – kytara, klávesy
Matias Moilanen – kytara
Taneli Jämsä - kytara
Jukka Jauhiainen – baskytara

Rok vydání: 2019
Čas: 40:26
Země:Finsko
Žánr: Funeral doom metal

Diskografie:
2012 - Concealed Silence
2015 - Fall
2017 - Return of the Black Butterflies
2019 - Kuura

Související články


Vydáno: 17.05.2019
Přečteno: 1082x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16495 sekund.