20.11.2019
MORBID ANGEL
Bývalý frontman této death metalové legendy David ..více

20.11.2019
PRAYING MANTIS
AOR rockeři z britských ostrovů, mylně řazeni k Nové ..více

20.11.2019
Y&T
Kultovní losangeleská kapela, kterou už od konce ..více

20.11.2019
SKYBLOOD
Debutovým albem se na scénu vrací bývalý zpěvák ..více

20.11.2019
REVOLUTION SAINTS
Třetím albem se hlásí projekt, který vede bubeník a ..více

20.11.2019
THE SAINTS OF LAS VEGAS
Novým EP "The Unplugged In Belgium Album" se prezentuje ..více






Powermetalové novinky roku 2019 - část VIII. - kapely DÉBLER, FEARLESS a DAWNLIGHT
Rád jsem naboural :-) ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
V Nightfall in Middle-Earth byly mluveno/zpívan é ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
To Kolik : O tvé názory se vůbec nestarám. Te ..

Powermetalové novinky roku 2019 - část VIII. - kapely DÉBLER, FEARLESS a DAWNLIGHT
Pagane! Nemůžeš mi takhle nabourávat letošní ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
chlapci, no tak, už stačilo, máte-li potřebu p ..

METALITE - Biomechanicals
Stará moudrost říká, že co člověk, to názo ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
Kolíku, se svým posledním příspěvkem jsi to ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
To ale není vůbec hezký, že se navážíte do ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
Nebuď tak sebekritický, Kolíčku. ..

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
...hoďte na toho prudiče už deku. Ty diskuse se ..




Za poslední měsíc:
DYMYTRY - Revolter
1416x

ARAKAIN - Warning!
1115x

ARAKAIN - Forrest Gump
1095x

ARAKAIN - Archeology
1050x

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
965x

ECLIPSE - Paradigm
852x



23.11.2019
Scabbard (Metal Zlín) https://bandzon e.cz/_97687 Darkwind (Death-Black Frýde..
Rock Club Kain, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 7277
recenzí: 5957
reportů: 568
rozhovorů: 382













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DARKTHRONE - Old Star

I když jsou Darkthrone v tomto tisíciletí stylově nevypočitatelní, pořád se o nich dá mluvit jako o jistotě. Když na albu „The Cult Is Alive“ uhnuli od svého uhlově černého black metalu směrem ke crust punku, aby pak dvě jejich další alba „F.O.A.D.“ a „Dark Thrones And Black Flags“ míchala punk s klasickým heavy metalem, znělo to pořád přirozeně a jistý feeling, který byl znám už od dob „A Blaze In The Northern Sky“ a „Under A Funeral Moon“ byl i na těchto deskách stále přítomný. Jistý návrat ke starému black metalu byl pak rozpoznatelný na desce „The Underground Resistance“, ze které se nakonec vykřesala komerčně nejúspěšnější nahrávka kapely a právě od roku 2013 se Darkthrone zase pomalu začali měnit.

Novinka „Old Star“ tak může být vyvrchlením tohoto procesu, jakýmsi kompilátem všeho, co dodnes tahle norská dvojice nabídla s trochou přidané hodnoty. Že se Darkthrone vracejí k pekelnému řemeslu bylo jasně slyšet na tři roky starém albu „Arctic Thunder“. Byl to black metal, který byl poznamenaný samotnými kořeny stylu, místy se ozvaly i názvuky sedmdesátých let a byl zbavený oné pachuti bergenské scény a vypalování kostelů. Ale fanoušci prvních alb (tím není myšlen deathmetalový debut „Soulside Journey“, ale počiny následující) zavětřili a začali si mnout ruce, že staří dobří Darkthrone ještě jednou podepíší smlouvu s peklem.

S novinkou „Old Star“ je to zpečetěno. Nocturno Culto a Fenriz už od „I Muffle Your Inner Choir“ roztáčejí kytarové poryvy, které dokonce místy mohou připomenout stylově příbuzné Immortal a i když právě tahle skladba obsahuje (možná nejvíce z celé desky) dozvuky heavymetalových dnů, ohnivý zvuk dává jasně na srozuměnou, že Darkthrone mají o svém dalším směřování jasno. Zejména v následující „The Hardship Of The Scots“ se navíc objevují zádumčivé doommetalové pasáže, což je u Darkthrone takřka novum. Právě ona místa, kde hudba zpomalí a projev Nocturna Culta nabere o něco civilizovanější projev, jsou na „Old Star“ nejzajímavější. Nejpřitažlivěji proto působí skladba „Alp Man“, která jasně odkazuje k Bathory někdy z dob „Blood Fire Death“ kde zpěvákův projev může evokovat i samotného Quorthona.

Když jsme ale mluvili o prolínání všech tváří Darkhrone, tak nejreprezentativnější v tomto ohledu je závěrečná „The Key Is Inside The Wall“, nejvýraznější skladatelský vklad bubeníka Fenrize. V této skladbě se na ploše sedmi a půl minut odehrává velkolepý střet blackmetalového a heavymetalového světa a skladba samotná vyzní o to více, neboť před ní kapela nasadila klasický blackmetalový výplach „Duke Of Gloat“, jakýsi návrat až někam do dob „Panzerfaust“ a „Transilvanian Hunger“, čili ke dvěma jasně nejzuřivějším deskám diskografie Darkthrone, na kterých se podílel i Varg Vikernes. „Duke Of Gloat“ je tak poklonou těmto dnům, i když už v trochu civilizovanější podobě.

U Darkthrone jako kdyby se s „Old Star“ uzavřel kruh. Kapela na albu nepopírá své vlastní kořeny, nedistancuje se od norské blackové scény, jak se v minulosti mohlo trochu zdát. Přestože tohle album obsahuje jen šestici skladeb (nutno podotknout, že kromě titulní věci nejde jejich stopáž pod pět minut), je slyšet, že ani na sedmnácté (!) nahrávce této svérázné norské dvojici studnice nápadů nevyschla.

Pepsi Stone             


FB DARKTHRONE

YouTube ukázka - The Hardship Of The Scots

Seznam skladeb:
1. I Muffle Your Inner Choir
2. The Hardship Of The Scots
3. Old Star
4. Alp Man
5. Duke Of Gloat
6. The Key Is Inside the Wall

Sestava:
Nocturno Culto - zpěv, kytara, baskytara
Fenriz - bicí, zpěv

Rok vydání: 2019
Čas: 38:10
Label: Peaceville Records
Země: Norsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1991 - Soulside Journey
1992 - A Blaze In The Norhtern Sky
1993 - Under A Funeral Moon
1994 - Transilvanian Hunger
1995 - Panzerfaust
1996 - Total Death
1999 - Ravishing Grimnes
2001 - Plaguewielder
2003 - Hate Them
2004 - Sardonic Wrath
2006 - The Cult Is Alive
2007 - F.O.A.D.
2008 - Dark Thrones And Black Flags
2010 - Circle The Wagons
2013 - The Underground Resistance
2016 - Arctic Thunder
2019 - Old Star

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.06.2019
Přečteno: 768x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17528 sekund.