20.07.2019
DESTRUCTION
Jak zhruba bude znít album "Born To Perish", které ..více

20.07.2019
SOULHEALER
Finští melodici zveřejnili více

19.07.2019
FREEDOM CALL
Druhá ukázka z alba "M.E.T.A.L." ke slyšení více

19.07.2019
SACRED REICH
Americká thrashmetalová parta se vrátí na studiovou ..více

19.07.2019
TWILIGHT FORCE
Švédové naservírovali fanouškům skladbu "Dawn Of The ..více

19.07.2019
EXCALION
Finští melodici zveřejní 27. září novinku s titulem ..více






MERGING FLARE - Revolt Regime
Strašná deska, Chrouste to nemyslis vazne? ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
V době vydaní opravdu bomba album, i já jsem mu ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Tak toto je opravdu geniální fošna. Skvost stř ..

MERGING FLARE - Revolt Regime
Skvělá deska, absolutní překvapení, 9/10. ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Legendárny album a ukažka vtedajšej obrovskej s ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Jako dobrý. Krobovi se sólově moc nedařilo, zk ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Pánové, opravdu tady chcete pořád dělat Krobo ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
A co okolo Kroba není trapný? Už když Kříže ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Nedávno jsem na nich byl. Větší šumařinu jse ..

PANTERA - Cowboys from Hell
Určitě není nejslabší kousek, právě naopak ..




Za poslední měsíc:
TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
958x

SLAYER, ANTHRAX - Praha, Tipsport Aréna, 25. 6. 2019
783x

PANTERA - Cowboys from Hell
780x

KISS, ZZ TOP - Praha, Sinobo Stadium, 19. 6. 2019
741x

Vláďa ŠAFRÁNEK a Tonda RAUER - Brain
723x

XIII. STOLETÍ - Frankenstein
701x



29.07.2019
ABARBAR - metal, thrash - Praha CBF - thrash - Praha..
Praha - Vagon, Národní 25, začátek od:21:30, vstupné: 100

03.08.2019
SYMBIOSIS (SK) / VICTIMS / NEW HATE FORM / APATHY AGAIN / THE REVOLT / NEUROTIC ..
TACHOV, začátek od:14:00, vstupné: 150,-Kč

31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.



článků celkem: 7060
recenzí: 5770
reportů: 557
rozhovorů: 370













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


DARKTHRONE - Old Star

I když jsou Darkthrone v tomto tisíciletí stylově nevypočitatelní, pořád se o nich dá mluvit jako o jistotě. Když na albu „The Cult Is Alive“ uhnuli od svého uhlově černého black metalu směrem ke crust punku, aby pak dvě jejich další alba „F.O.A.D.“ a „Dark Thrones And Black Flags“ míchala punk s klasickým heavy metalem, znělo to pořád přirozeně a jistý feeling, který byl znám už od dob „A Blaze In The Northern Sky“ a „Under A Funeral Moon“ byl i na těchto deskách stále přítomný. Jistý návrat ke starému black metalu byl pak rozpoznatelný na desce „The Underground Resistance“, ze které se nakonec vykřesala komerčně nejúspěšnější nahrávka kapely a právě od roku 2013 se Darkthrone zase pomalu začali měnit.

Novinka „Old Star“ tak může být vyvrchlením tohoto procesu, jakýmsi kompilátem všeho, co dodnes tahle norská dvojice nabídla s trochou přidané hodnoty. Že se Darkthrone vracejí k pekelnému řemeslu bylo jasně slyšet na tři roky starém albu „Arctic Thunder“. Byl to black metal, který byl poznamenaný samotnými kořeny stylu, místy se ozvaly i názvuky sedmdesátých let a byl zbavený oné pachuti bergenské scény a vypalování kostelů. Ale fanoušci prvních alb (tím není myšlen deathmetalový debut „Soulside Journey“, ale počiny následující) zavětřili a začali si mnout ruce, že staří dobří Darkthrone ještě jednou podepíší smlouvu s peklem.

S novinkou „Old Star“ je to zpečetěno. Nocturno Culto a Fenriz už od „I Muffle Your Inner Choir“ roztáčejí kytarové poryvy, které dokonce místy mohou připomenout stylově příbuzné Immortal a i když právě tahle skladba obsahuje (možná nejvíce z celé desky) dozvuky heavymetalových dnů, ohnivý zvuk dává jasně na srozuměnou, že Darkthrone mají o svém dalším směřování jasno. Zejména v následující „The Hardship Of The Scots“ se navíc objevují zádumčivé doommetalové pasáže, což je u Darkthrone takřka novum. Právě ona místa, kde hudba zpomalí a projev Nocturna Culta nabere o něco civilizovanější projev, jsou na „Old Star“ nejzajímavější. Nejpřitažlivěji proto působí skladba „Alp Man“, která jasně odkazuje k Bathory někdy z dob „Blood Fire Death“ kde zpěvákův projev může evokovat i samotného Quorthona.

Když jsme ale mluvili o prolínání všech tváří Darkhrone, tak nejreprezentativnější v tomto ohledu je závěrečná „The Key Is Inside The Wall“, nejvýraznější skladatelský vklad bubeníka Fenrize. V této skladbě se na ploše sedmi a půl minut odehrává velkolepý střet blackmetalového a heavymetalového světa a skladba samotná vyzní o to více, neboť před ní kapela nasadila klasický blackmetalový výplach „Duke Of Gloat“, jakýsi návrat až někam do dob „Panzerfaust“ a „Transilvanian Hunger“, čili ke dvěma jasně nejzuřivějším deskám diskografie Darkthrone, na kterých se podílel i Varg Vikernes. „Duke Of Gloat“ je tak poklonou těmto dnům, i když už v trochu civilizovanější podobě.

U Darkthrone jako kdyby se s „Old Star“ uzavřel kruh. Kapela na albu nepopírá své vlastní kořeny, nedistancuje se od norské blackové scény, jak se v minulosti mohlo trochu zdát. Přestože tohle album obsahuje jen šestici skladeb (nutno podotknout, že kromě titulní věci nejde jejich stopáž pod pět minut), je slyšet, že ani na sedmnácté (!) nahrávce této svérázné norské dvojici studnice nápadů nevyschla.

Pepsi Stone             


FB DARKTHRONE

YouTube ukázka - The Hardship Of The Scots

Seznam skladeb:
1. I Muffle Your Inner Choir
2. The Hardship Of The Scots
3. Old Star
4. Alp Man
5. Duke Of Gloat
6. The Key Is Inside the Wall

Sestava:
Nocturno Culto - zpěv, kytara, baskytara
Fenriz - bicí, zpěv

Rok vydání: 2019
Čas: 38:10
Label: Peaceville Records
Země: Norsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1991 - Soulside Journey
1992 - A Blaze In The Norhtern Sky
1993 - Under A Funeral Moon
1994 - Transilvanian Hunger
1995 - Panzerfaust
1996 - Total Death
1999 - Ravishing Grimnes
2001 - Plaguewielder
2003 - Hate Them
2004 - Sardonic Wrath
2006 - The Cult Is Alive
2007 - F.O.A.D.
2008 - Dark Thrones And Black Flags
2010 - Circle The Wagons
2013 - The Underground Resistance
2016 - Arctic Thunder
2019 - Old Star

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.06.2019
Přečteno: 481x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1592 sekund.