DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - Forrest Gump

V období mezi lety 1987 – 2003 nenajdeme v metalografii Arakainu jediný prázdný rok. Pokud nešlo přímo o regulérní album, vycházely kompilace, živé záznamy, ípíčka, singly, případně došlo k účasti na sampleru „Posloucháte Větrník…3“, kterým v roce 1987 vše odstartovalo. Výjimkou nebyl ani přelom milénia, kdy kapela po desce „Farao“ zveřejnila prostřednictvím Popron Music video, resp. živou desku „Gambrinus Live“, kterou následovala plnohodnotná studiovka „Forrest Gump“. O zábavu měli tehdy Pražáci postaráno, k nahuštěnému programu je u některých nutno přičíst sólovou kariéru (Aleš Brichta), vedlejší projekty (Brichta – Hattrick, Urban/Kub - Kain), případně soukromé aktivity (Urban – klub Kain). V takovém laufu lze těžko neustále sekat vysoce kvalitní alba, zřejmě i proto můžeme po počinu „Apage Satanas“ pozorovat jistý autorský úpadek, jenž částečně postihl zářez „Farao“, mnohem dramatičtěji však album „Forrest Gump“, které Arakain vydal v roce 2001.

Jiří Urban v knize „20 let natvrdo“ (autoři Bohouš Němec a Robert Kania) přiznává dluh, který vůči této desce cítí, a to právě z důvodu menšího času na zkoušení, na druhou stranu v kapele stabilně fungují další dva skladatelé, Zdeněk Kub a Mirek Mach, takže daná „omluva“ úplně neobstojí. Album je spíše odrazem nastřádané únavy, kdy došla forma na vymýšlení unikátních nápadů, naopak se začaly více projevovat repetiční skladatelské vzory, případně slabý důraz na koncepční dramaturgii. Padesátiminutové či hodinové stopáže se od té doby nedaří zaplnit výlučně dobrými skladbami, songy se naopak slévají v nikterak barvitý obrazec, najdou se i čistě šedá místa poukazující na nouzi o jakkoli zajímavé nápady.

Už titul tohoto díla indikuje mizivou inspiraci a generická refrénová slova „Forrest Gump, běží a nevnímá, Forrest Gump, hloupost je nevinná“ situaci nepomáhají, už vůbec nic nezachraňuje odevzdané melodické klenutí chorusové části nebo Brichtův "britský" akcent (ok Aleši, my víme, že umíš anglicky). Korunu playlistu nasazují kusy „Televize“ a „Peníze“, které jsou, pokud se textového tématu týká, odrazem čiré tvůrčí vyprahlosti (Brichta se v rozhovorech vymlouvá na nedostatek času, takové problémy jsou ale pro platící fanoušky zhola irelevantní). Ani z hudebního hlediska nejde o nic zázračného, „Peníze“ navíc chvílemi příliš evokují „Antikrista“ (formálně, nikoli jakostně). Lépe si vede „Dežo“ s naštosovanými frázemi nebo kontrastní ironickou zpěvohrou, potažmo „Černej švihák“, který dle starých osvědčených receptur střídá pomalé pasáže s vyostřeními momenty, díky čemuž skladba nabírá energii a dynamickou gradaci.

Zbytek písní se překuluje v podobně znějící tvůrčí taktice, jednou více thrashové („Hvězdář“, „Fčelka Mája“), jindy více groovy („Bulldog“, „1.000.000.“), chybět nesmí balada („Vzdávám se“), nebo kus opředený opatrně temnou náladou („Na dně“). Nic z toho však extra nevyniká, čehož příčinou je i dominantní střední tempo, jakoby se do rychlých skladeb už nikomu ani nechtělo. Riffy jsou těžké jako závaží na olympijské čince, působí ale příliš rutinně a neobjevně (a to bylo novodobé groovy období kapely pořád teprve na začátku). Výsledkem je sterilní a unavené metalové album, které kráčí v kvalitativně náladových intencích zápisu „S.O.S" a jež fanoušky v době vydání nenadchlo, dojem ale částečně vynahrazovaly zvěsti hovořící o přípravách desky, která měla být po vzoru „patnáctek“ speciální oslavou dvacetiletého výročí, s řadou nikdy nevydaných starých skladeb…

Petr Štěpnička             

Vydat během dvanácti let osm řadových desek je obdivuhodný výkon (a to nepočítám cover album „Legendy“ ani anglicky zpívanou „Thrash!“). Obzvlášť, když vezmeme v potaz, že ani jedna z nahrávek nepatří do kategorie nepovedených. To samozřejmě platí i o počinu nazvaném „Forrest Gump“. Kapela se na něm opět o kousek posunula směrem k hutnějšímu zvuku kytar a celkově modernějšímu pojetí své hudby.

To nejlepší na nás pánové vypálí hned na začátek. Skočný otvírák „Magor“ s chytlavým kytarovým riffem je po všech stránkách výborná pecka. Přehlídka skvělých riffů nekončí ani s druhou v pořadí „Zmizím pryč“. Její kouzlo spočívá hlavně ve střídání něžných a drsných pasáží. Baladická „Forrest Gump“ disponuje jednou z nejkrásnějších melodií, jakou kdy kapela vyprodukovala. Tím bohužel přehled nejlepších okamžiků desky končí. S následující „Dežo“ vysoko nastavená kvalitativní laťka padá k zemi a i když se dočkáme pár světlejších chvilek („Hvězdář“, „1.000.000“, „Černej švihák“), na první tři věci už ani jeden ze zbylých songů nedosáhne. Na druhou stranu vyloženě špatnou skladbu zde také nenajdeme. Většina alba je tedy čistý průměr. Navíc kapela tady poprvé výrazněji odkryje jeden svůj ošklivý nešvar, kterému se říká sebevykrádání. Úvod skladby „Peníze“ připomíná „Antikrista“ a prostřední pasáž „Nech mě“ pro změnu „Black Jacka“. Že by prvotní příznaky tvůrčí krize? Ať tak či tak, nic to nemění na tom, že „Forrest Gump“ je poměrně dobrá deska.

Moloch 7,5/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Magor

Seznam skladeb:
1. Magor
2. Zmizím pryč
3. Forrest Gump
4. Dežo
5. Hvězdář
6. Bulldog
7. Fčelka Mája
8. Nech mě
9. Vzdávám se
10. 1.000.000
11. Černej švihák
12. Televize
13. Peníze
14. Na dně

Sestava:
Aleš Brichta - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Marek Žežulka - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 1:00:30
Mix: Petr Ackermann
Mastering: Oldřich Slezák
Produkce: Arakain
Label: Popron Music
Země: Česká republika
Žánr: heavy/thrash/groove metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.10.2019
Přečteno: 5138x




počet příspěvků: 22

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Deska ma v prvni...31. 01. 2020 15:25 Posluchac
5/10Suverénne...27. 10. 2019 14:30 Demonick
LukášLukáši, je...26. 10. 2019 16:42 Supermartonátor
Končí bontonland, rozhovory .Končí Bontonland,...26. 10. 2019 16:34 lukáš
A co minulost webu ??A co minulost webu...26. 10. 2019 16:22 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09723 sekund.