DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - Archeology

Oslavy dvacetiletky pražských metláků měly k idylce daleko. Do sladkých tónů starých písní, které kapela na albu „Archeology“ oblékla do aktuálního hávu, se totiž vmísila hořká pachuť zapříčiněná následným odchodem jednoho ze zakládajících členů, zpěváka Aleše Brichty. Spory a hádky byly vždy trochu smutnou součástí Arakainu, tentokrát se ale rozvášněnou atmosféru uklidnit nepodařilo a Brichta se z pražské party zdekoval. Následovala mediální přestřelka, ve které obě strany nacházely svůj výklad, jenže čím víc negativní emoce jiskřily, tím víc byli fandové znechucení. Náladu si mohli zlepšit alespoň tímto výročním počinem, jenž přinesl skladby stvořené výhradně v osmdesátkách (konkrétně v letech 1982 až 1988), mezi kterými je k nalezení několik opravdu výtečných kousků.

Je pravda, že úvod kompilační nahrávky nějakou autorskou rafinovaností zrovna nehýří, lze jej nicméně brát jako roztomilý důkaz samotných prapočátků, kdy skladatelé – tedy dominantně Brichta s Urbanem – nabírali pozdější zručné grif(f)y. Startovací čtveřice „Nikotin“, „Kostlivec“, „Le Mans“ a „Otec z rozhodnutí komise“ osciluje na pomezí hard rocku a heavy metalu, ozvuky britské vlny jsou jasné, melodie ovšem nikoli a pamětihodná místa prozatím neexistují. Navazující obsah ale situaci razantně změní. „Žádnej metal“ přiválcuje s brutálně svůdným riffem, ve kterém je už jasně čitelná thrashová textura, do hry vstoupí dvoukopák, skvěle vymyšlené sloky i sólo a další majstrštyk staro-nové éry Arakainu je na světě.

Po velmi slušné - i když v textu poněkud sebelítostivé - písni „My si žijem“ (s chutně naspídovaným sólem), se dostáváme k parádě číslo dva. Brichtův „Quasimodo“ už melodickou upozaděností netrpí, úvodní část znamená svižný a zcela funkční rockec, který se v půli nečekaně zlomí do poklidné mezihry, jež vygraduje v dokonale trylkujících kytarách (zhruba ve stylu hitu „Freewheel Burning" od Judas Priest ze stejného roku 1984). Agresivita a chytlavost, k tomu si zařvat „Quasi! Quasi! Quasi! Jako Quasimodo!“, právě to naší hospodské partě v době vydání této desky úplně stačilo ke štěstí. Nepohrdli jsme ani úryvky ze Šternerovy „Slečny heavy“, zvlášť v okamžiku neodolatelného rytmického rozproudění („v prsou metr dvacet, pleť jak nápoj z révy“).

Na blok slušných kousků „Holka ty jsi jak vlkodlak“, „Prodavač barev“ a „May Day“ naváže laskomina „Wendy“, ve které krom thrash´n´speedového zápřahu strhne náruživý, výtečně odzpívaný a odfrázovaný text. Příspěvky „Cornouto“ a „Zimní královna“ poctila svým umem stará známá Lucie Bílá, jež písním dopomohla ke klasickému statutu, nutno však zmínit, že Podskalského, resp. Urbanovo skladatelství jí k tomu dalo ideální prostor. „Nechceš“ zase prokáže tvůrčí lehkost Mirka Macha, kdy svižné tempo doplní povedený refrén s trylkujícím základem. Závěrečné trio „Kat“, „Poseidon“ a „Automat svět“ zabrousí do thrashových končin, přičemž z daných písní o malý kousek vítězí „Poseidon“, a to díky osvědčené taktice pochodového nájezdu, jenž sleduje brutálně strmé a nakažlivě vábivé zrychlení, případně variovaná vokální nástavba.

Skvěle ozvučenou desku „Archeology“ je možné vnímat nejen jako důstojnou oslavu dvacetiletého výročí, ale také jako Brichtovu labutí píseň, stejně jako definitivní uzavření klasické heavy-thrashové éry. Přesun k modernějšímu výrazu, který jemně započal na deskách „Farao“ a „Forrest Gump“, totiž nabíral stále důraznější obrysy, až se výraz Arakainu jednou provždy změnil. Skončila tak jedna etapa, kterou mnoho fanoušků v rámci historie kapely dodnes označuje za tu povedenější, přičemž se lze shodnout na tom, že ani zdaleka nejde o prázdné nostalgické tlachání.

Petr Štěpnička             

Oslavu dvaceti let fungování kapely pojal Arakain netradičním způsobem. Nahrávka trefně pojmenovaná „Archeology“ totiž přináší hned osmnáct znovu nahraných vykopávek z let osmdesátých. Posluchač tak má jedinečnou možnost nakouknout do kapelního pravěku, kdy pražská pětice začínala v heavy metalovém ranku (to platí především pro první polovinu osmdesátek) a postupně se prokousávala až k thrashi. Nejstarší skladby na albu jsou hodně přímočaré a je poznat, že pánové jako autoři museli ještě dozrát. To platí i o Brichtových textech, kterým chybí jeho pozdější slovní obratnost a v mnoha případech i poutavý námět.

V první části desky najdeme několik zajímavých momentů jako „Nikotin“, „Le Mans“ či „Žádnej metal“. Vše se ovšem naplno rozjede až se skladbou „Slečna heavy“, která začíná neškodně, ale její příjemná melodie se po chvíli zvrhne do pořádného nářezu. O silné melodie není nouze ani v dalších písních „Holka ty jsi jak vlkodlak“, „Prodavač barev“ a „May day“. Následující „Wendy“ k výše zmíněnému přihodí ještě zabijácké tempo. Povedenou sérii uzavírá „Cornouto“ s hostující Lucií Bílou. Duet Lucky Bílé a Aleše Brichty „Zimní královna“ působí příliš obyčejně a na poměry Arakainu až moc popově. Následující „Nechceš“ bych si uměl představit jako zavírák celé kolekce, protože tři poslední songy mě nikdy nebraly a považuji je za absolutně nadbytečné.

„Archeology“ jsem vždy bral jako zvláštní a tak trochu kontroverzní nahrávku, protože podobné návraty do minulosti nemusí přijít každému vhod. Přesto si myslím, že vznik této kompilace rozhodně smysl měl.

Moloch 7,5/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Žádnej metal

Seznam skladeb:
1. Nikotin
2. Kostlivec
3. Le Mans
4. Otec z rozhodnutí komise
5. Žádnej metal
6. My si žijem
7. Quasimodo
8. Slečna heavy
9. Holka ty jsi jak vlkodlak
10. Prodavač barev
11. May Day
12. Wendy
13. Cornouto
14. Zimní královna
15. Nechceš
16. Kat
17. Poseidon
18. Automat svět

Sestava:
Aleš Brichta - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Marek Žežulka - bicí

Host:
Lucie Bílá - zpěv

Rok vydání: 2002
Čas: 1:04:21
Zvuková režie: Petr Ackerman a Vladimír Papež
Mix: Petr Ackerman
Mastering: Dan Václavek
Produkce: Arakain
Label: Popron Music
Země: Česká republika
Žánr: heavy/thrash metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.10.2019
Přečteno: 4154x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělé debutové...2. 11. 2019 12:13 ToPi
Zajímavá výběrovkaRozloučení s...31. 10. 2019 20:20 David Svoboda
Velmi dobrá......poslouchatelná...31. 10. 2019 19:01 Kolík
Tohle album bych...31. 10. 2019 10:43 Avram
Quasimodo !!Zapomněl jsem na...31. 10. 2019 10:17 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09181 sekund.