20.07.2019
DESTRUCTION
Jak zhruba bude znít album "Born To Perish", které ..více

20.07.2019
SOULHEALER
Finští melodici zveřejnili více

19.07.2019
FREEDOM CALL
Druhá ukázka z alba "M.E.T.A.L." ke slyšení více

19.07.2019
SACRED REICH
Americká thrashmetalová parta se vrátí na studiovou ..více

19.07.2019
TWILIGHT FORCE
Švédové naservírovali fanouškům skladbu "Dawn Of The ..více

19.07.2019
EXCALION
Finští melodici zveřejní 27. září novinku s titulem ..více






MERGING FLARE - Revolt Regime
Strašná deska, Chrouste to nemyslis vazne? ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
V době vydaní opravdu bomba album, i já jsem mu ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Tak toto je opravdu geniální fošna. Skvost stř ..

MERGING FLARE - Revolt Regime
Skvělá deska, absolutní překvapení, 9/10. ..

PANTERA - Vulgar Display of Power
Legendárny album a ukažka vtedajšej obrovskej s ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Jako dobrý. Krobovi se sólově moc nedařilo, zk ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Pánové, opravdu tady chcete pořád dělat Krobo ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
A co okolo Kroba není trapný? Už když Kříže ..

Petr DOLÉNEK (KREYSON MEMORIAL) - Kreyson neexistoval, tak jsme se rozhodli pokračovat dál
Nedávno jsem na nich byl. Větší šumařinu jse ..

PANTERA - Cowboys from Hell
Určitě není nejslabší kousek, právě naopak ..




Za poslední měsíc:
TIMO TOLKKI´S AVALON - Return To Eden
958x

SLAYER, ANTHRAX - Praha, Tipsport Aréna, 25. 6. 2019
783x

PANTERA - Cowboys from Hell
781x

KISS, ZZ TOP - Praha, Sinobo Stadium, 19. 6. 2019
741x

Vláďa ŠAFRÁNEK a Tonda RAUER - Brain
724x

XIII. STOLETÍ - Frankenstein
701x



29.07.2019
ABARBAR - metal, thrash - Praha CBF - thrash - Praha..
Praha - Vagon, Národní 25, začátek od:21:30, vstupné: 100

03.08.2019
SYMBIOSIS (SK) / VICTIMS / NEW HATE FORM / APATHY AGAIN / THE REVOLT / NEUROTIC ..
TACHOV, začátek od:14:00, vstupné: 150,-Kč

31.08.2019
HOLY MOSES, TROLLECH, NORNIR, DYSANGELIUM, MALLEPHYR, LAID TO WASTE, DOUPOV...
Plzeň-Kalikovský mlýn., začátek od:14:00., vstupné: 399 Kč.



článků celkem: 7060
recenzí: 5770
reportů: 557
rozhovorů: 370













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Vláďa ŠAFRÁNEK a Tonda RAUER - Brain

O tom, co loni ztratila česká rocková scéna, když zemřel Vláďa Šafránek, nemusíme ani mluvit. I když si třeba o aktivitách Walda Gangu, kde byl Šafránek léta vůdčím zpěvákem, myslíte cokoliv, je nutné uznat, že s Harlejem v devadesátých letech a na začátku tohoto tisíciletí vytvořil několik skutečně velkých hitů, byl to právě on, kdo kapele udělal tvář a ukázal, že takzvaný hospodský rock se dá hrát i s elegancí a výrazem skutečného rebela. To Šafránek byl, stavěl se tak k životu a nakonec i ke smrti. Osud totiž nad ním visel delší dobu, ovšem on se do konce nechtěl vzdát své role svébytného performera a hudebníka, kterému pánbůh dal do vínku skutečně nezaměnitelný výraz a jeden z nejosobitějších hlasů v celém českém rocku.

Když pomineme účinkování v kapele Autogen, tak se Šafránek uvedl albem „Příliv“ od kapely Brain. V době vydání dostala tahle deska od kritiky co proto, jelikož se čekal další thrashový nářez jako „Čelem ke zdi“ od Brianu (což byla v podstatě předešlá sestava kapely Tondy Rauera), ale zpětně je nutné uznat, že „Příliv“ byla výborná nahrávka, která kladla důraz spíše na zvukomalbu a pocity, což byl rozdíl jak proti „Čelem ke zdi“, tak oproti budoucím deskám Harleje. Sám Šafránek na tuto desku nedal dopustit, což bylo znát i z jeho sólovek. Proto není náhodou, že vzpomínková deska, příznačně nesoucí název „Brain“ a v titulu jména Šafránka a Rauera, navazuje právě na „Příliv“. Čili takové symbolické uzavření kruhu…

Léto 2011: Vláďa Šafránek má na kontě aktuálně druhou sólovku „Buccaneer“ a jede na propagační rozhovor do plzeňského Rockrádia. Na místo ho dovezl jeden z jeho kamarádů luxusním vozem a Vláďa vyskočil z auta a jen s letmým pozdravem utíkal vykonat potřebu k jednomu ze stromů před rádiem. Pak jsme prohodili pár slov a ujasnili si koncepci celého rozhovoru. Šli jsme nahoru, do čtvrtého patra. V budově nebyl výtah a v druhém patře koukám dolů na Šafránka, jak těžce oddychuje opřený o zábradlí. „Dobrý, Vládíku?“ ptám se… „Jo, dobrý, jen mi trochu zlobí srdce, ale nic to není…,“ odpověděl. Pak jsme půlku odpoledne seděli v hospodě U Krátkých. Celé odpoledne vykládal jako zamlada, pil jedno pivo za druhým, byla s ním sranda. I když jsem ho pak v dalších letech viděl ještě mnohokrát, na to, co se stalo na schodištích rádia, jsem si vzpomněl až v září loňského roku.

Zapomeňte tedy na „Zfetovanýho“, „Toníka a Vládíka“ nebo na „Čikuli“. „Brain“ je totiž především poprocková nahrávka, která se nese spíše ve středních tempech a kde není nouze o snovou atmosféru. Ta je patrná hned z úvodní „Miluju a miluju“, která má sice svižnější podklad, ale zvuk saxofonu přece jen vede skladbu někam od divokých rockových kořenů. Ani sám Šafránek se nepouští do žádných eskapád a jeho proslulý obroublý projev tak na této nahrávce takřka neslyšíte. Pracuje se hodně s plochami (jako tomu bylo u „Přílivu“) a proto věci jako „Oči v proudu řeky“, „Mou vinou“ nebo „Babylonská věž“ mají příjemně nostalgickou atmosféru, která umocňuje smutnou náladu desky.

Z celkového koncpetu nahrávky vyčnívají tři věci. „Stopy upocených těl“ je coververze od Komunálu, která by klidně mohla být součástí libovolné desky Harleje a právě zde je slyšet, že Vláďův hlas i přes jeho nemoci (kromě srdce trpěl Šafránek ještě plicní hypertenzí), měl i na sklonku jeho života svou sílu, i když jeho schopnosti už byly otupeny. Pak je tu coververze od Petra Nováka „Přátelství na en-tou“, která tím dostává opět smutnější rozměr a člověka naplní podivným pocitem stesku. A nakonec můžeme slyšet věc „Jsi to jediný“, která jako jediná neobsahuje Šafránkův zpěv, protože tuto věc už nestihl dokončit. Nakonec se jí se ctí zhostil Vláďův nástupce v Harleji Tomáš Hrbáček.

I když „Brian“ obsahuje nahrávky, kde je Vláďův hlas slyšet většinou jen v pracovních verzích skladeb, je to hodnotná deska. Ukazuje, jak pestrý hlasový fond, repertoár a nakonec i širokou duši tento umělec měl. Na scéně je bez něj tak nějak smutno. Každá opona musí jednou spadnout, ovšem ta černočerná se za Šafránkem zavřela příliš brzy...

Pepsi Stone             
-


YouTube ukázka - Miluju a miluju

Seznam skladeb:
1. Miluju a miluju
2. Tvoje tvář
3. Jsi to jediný
4. Oči v proudu řeky
5. Mou vinou
6. Měla jsi anděla
7. Babylonská věz
8. Stopy upocených těl
9. Prátelství na en-tou

Sestava:
Vláďa Šafránek - zpěv
Tonda Rauer - kytara, baskytara, klávesy
Alek Darson - kytara
Miroslav Váňa - kytara
Libor Fanta - bicí
Tomáš Hrbáček - zpěv (3)

Rok vydání: 2019
Čas: 39:35
Label: Warner Music
Země: Česká republika
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
Brian:
1994 – Příliv

Harlej:
1995 – Aj mena ou bejby hel
1997 – Harlej krišna
1998 – Harlejova kometa
2000 – Zastavte tu vodu
2002 – Musíme se pochválit máme auto z m(M)ostu
2004 – Když chválím tak sebe

Walda Gang:
2007 – Walda Gang
2012 – Svařák hop hej
2018 – Je tu léto

Sólová alba:
2006 – Velryba
2011 – Buccaneer
2019 - Vláďa Šafránek a Tonda Rauer - Brain

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.07.2019
Přečteno: 723x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
PřílivPříliv je super...11. 07. 2019 9:09 Jiri87
Trochu mě to...9. 07. 2019 17:14 Guns
Příliv k této...9. 07. 2019 17:09 Guns
Trochu jiné než...9. 07. 2019 8:09 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20058 sekund.