DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KOUDELNÍKŮV SYN - Opus Magnum

Je to už dlouhých osm let, co si blacková parta Koudelníkův syn (odkudpak asi?) vyjela na svou poměrně příznivě přijatou albovou projížďku v “Pekelném kočáře“, aby pak v následujících letech kočár postupně zpomaloval, až v loňském roce došlo k jeho totální destrukci. Jediným Koudelníkovým synem zůstal kytarista a zpěvák Robert Svoboda, který aktuálně vydává album s odvážně megalomanským názvem „Opus Magnum“.

Příběhová aura, která album „Opus Magnum“ oplétá, působí velmi lákavě – „Psal se rok 1582, kdy 20. července nad Horou Kutnou zářila obrovská krvavá Luna. Více než jindy a ještě krvavěji, než jindy. Předzvěst zlých časů. Havíř Januš tomu zvláštnímu jevu moc pozornosti nevěnoval, i když večer všichni v celé Hoře Kutně prosili pána boha o smilování. Nepochyboval o svém životu, o Bohu a už vůbec netušil, že tu osudnou noc se jeho život převrátí naruby...“ -, s temnou náplní korespondující grafické zpracování desky funguje také velmi přitažlivě, chrámové varhany na začátku úvodní skladby „Ten strašný den, co dnes se mi zdál“ jsou impozantní a slibují dokonale temnou a vtahující atmosféru. Ta však plně vydrží jen do okamžiku, kdy dozní navazující plíživá a lehce ubzučená kytarová vyhrávka a poté se začne příliš rychle rozplývat.

Nakonec je převládajícím závěrečným pocitem právě toto vytrácení se atmosféry. Nelze napsat přímo absence, protože třeba v těžkopádné „Já temnou vizi mám“ je určitá intenzita cítit, do „Víra tvá je mým okovem“ prosákne něco pohanštiny, v závěrečné titulce kytary, podmalované klávesami, příjemně bzučí. Celkově však Koudelníkův syn dojíždí hlavně na silně stereotypní vokál - Robertova snaha znít „strašidlácky“ je daleko víc tlačená než přirozená, což je i přes krátkou stopáž docela únavné a potřeba udržet textovou linii v mantinelech příběhu občas působí hodně krkolomně. Nepomůže však ani nevýrazný, poměrně plochý zvuk (byť stylová hláška, že album bylo nahráno v Márnici, může být určitým ospravedlněním), ani nápadová neopracovanost – když už se objeví momenty, kterých by se dalo zachytit a které by se šly vygradovat a vytěžit z nich něco víc (obzvlášť „Krvavá Luna teď nad Kutnou vládne“), v tom celkovém stereotypu, jednotvárnosti a nevýraznosti neodvratně uvadají.

Avizo Robert Svobody o tom, že na všechno zůstal sám, je svým způsobem určující. Tuhle desku chápu hlavně jako snahu udržet Koudelníkova syna při životě (a maně mi naskakuje echo na sedm let starý a podobně laděný boj Šakala Švarce a jeho Giwmür), než přesvědčivou jízdu k lepším zítřkům.

Savapip             


www.koudelnikuvsyn.cz

Seznam skladeb:
1. Ten strašný den, co dnes se mi zdál
2. Já temnou vizi mám
3. Víra tvá, je mým okovem
4. Zpověď
5. Krvavá Luna, teď nad Kutnou vládne
6. Opus Magnum

Sestava:
Robert Svoboda - vše

Rok vydání: 2019
Čas: 29:47
Země: Česká republika

Diskografie:
2006 – R.L.S.
2008 – Obhajoba smrti
2011 – Pekelný kočár
2019 – Opus Magnum


Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.06.2019
Přečteno: 1263x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08287 sekund.