TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARAKAIN - Restart

Je zajímavé sledovat, jak se řada recenzentů popisujících novodobé desky Arakainu snaží vybalancovat úctu k této legendě s určitou rozporuplností hudebního obsahu. Sám jsem na tom podobně a jisté ambivalenci se nevyhnu ani při reakci na fošnu "Restart". Pražští hudebníci to ale recenzentům příliš neulehčují (teď nechme stranou fakt, že je náš názor pravděpodobně vůbec nezajímá). Kdyby nahráli vyloženě špatné album, pak může být člověk alespoň jízlivý a necítit se přitom moc blbě. Místo toho ale autoři Kub/Urban (a občas Mach) sekají jedno "ne až tak špatné/dobré" album za druhým a nechávají na posluchačích, aby se s tím poprali po svém.

Deska z roku 2009 z tohoto "konceptu" nevybočuje (přestože nalézá o chlup lepší autorská i zvuková východiska nežli v sobě ztracený "Labyrint"), a tak je nutné zopakovat mantru, kterou lze aplikovat v podstatě na všechny nahrávky moderní éry kapely. Opět jsme konfrontováni se třemi kategoriemi songů, od dobrých, přes zhola běžné, až po krapet nezdařené kousky. To vše na ploše, která je časovým ekvivalentem rozměru několika fotbalových stadionů, takže pokud chce posluchač vše absolvovat (přeběhnout) na jeden zátah, pořádně se nadře a na konci této etapy mu dvakrát do zpěvu nebude.

Nejprve si odbudeme zápornou skupinu. Kdyby na albu absentovaly vály "Právo máš" a "Lámou", vůbec nic by se nestalo. Úplně nepřesvědčí ani dvojice "Prázdno v hlavě" a "Zabiják v nás", a to z důvodu okopírovaných úseků (ať už vlastních či cizích) nebo slabých refrénů. Nejobjemnější sekci běžných příspěvků namátkově prezentují skladby "Paganini", "1492: Dobytí ráje", "Končí den", "Kam bůh se dívá", "Postavy z obrazu" a bonusový "Maraton". K nejlepším písním patří úvodní pobídka "Pojď dál" a podobně obstojná "Hvězda", přestože i jejich tah malinko brzdí refrénová část.

Nejchytlavější refrén nahrávky uslyšíme v songu "Skrytá kamera" (s podobným hitovým potenciálem jako má chorus "Jesus Business" z "Warning!" a "Ďábelská hra" z "Labyrintu"), a celkem dobře se povedlo vybalancovat baladu "Osudnej den" (podprahová podobnost s "Medvídkem" od Lucie je jistě náhodná). Na sedmdesátiminutové album to každopádně moc není, chtělo to víc škrtat, třídit, vyhazovat, myslet na posluchače. Nicméně stěžovat si úplně nemůžeme, protože deska "Restart" není jednoznačně špatná. Jen prostě není ani vyloženě dobrá, to je celé.

Petr Štěpnička             

S deskou „Warning!“ Arakain zrovna moc nezabodoval. Svou kvalitou nepřesvědčil ani další počin s názvem „Labyrint“, který působil jako šitý horkou jehlou (jak zvukově, tak skladatelsky). Albem „Restart“ měla tedy kapela co napravovat. Reparát se ovšem zdařil jen z části, neboť zmíněná nahrávka je jen o fous lepší než její dvě předchůdkyně. Mezi její hlavní zbraně patří především pestrost, což je po jednotvárném „Labyrintu“ rozhodně vítané osvěžení. Naopak největší problém „Restartu“ se zdá být jeho brutálně přepálená stopáž. Na ploše téměř sedmdesáti minut nám pánové prezentují pestrobarevnou škálu různých žánrů a poloh. Hlavní roli samozřejmě hraje moderně pojatý thrash a groove metal, kterého se pražská pětice drží už od „Metalmorfozy“. Kromě songů pro Arakain zcela typických se zde dočkáme například chytlavé hitovky („Paganini“), klasické balady („Vzít čas na splátky“), odlehčené rockovky („Osudnej den“), pořádného nářezu („Skrytá kamera“), doom metalové melancholie („Hvězda“), cover verze songu od Lucie Bílé („Maraton“) a jedné poměrně neobvyklé skladby („1492: Dobytí ráje“). Jak už jsem zmínil výše, pestrost je důležitým prvkem této kolekce. Ovšem, co se kvality týče, tak žádná sláva. Z celé únavně dlouhé nahrávky mě v podstatě baví jen pecky „Paganini“, „Kam bůh se dívá“ a „Právo máš“. Zbytek spadá někam do průměru.

Čtveřici desek „Warning!“, „Labyrint“, „Restart“ a „Homo Sapiens..?“ vnímám jako nejslabší období v dlouhé historii kapely, přičemž tato nahrávka je z výše zmíněných nejsilnější. Arakain zkrátka v té době upadnul do tvůrčí krize a pěkně dlouho mu trvalo, než se z ní dokázal vyhrabat. To se podařilo až s albem „Adrenalinum“.

Moloch 5,5/10

www.arakain.eu

YouTube ukázka - Paganini

Seznam skladeb:
1. Pojď dál
2. Prázdno v hlavě
3. Paganini
4. 1492: Dobytí ráje
5. Končí den
6. Kam bůh se dívá
7. Vzít čas na splátky
8. Skrytá kamera
9. Právo máš
10. Osudnej den
11. Lámou
12. Zabiják v nás
13. Postavy z obrazů
14. Hvězda
15. Maraton

Sestava:
Jan Toužimský - zpěv
Jirka Urban - kytara
Mirek Mach - kytara
Zdeněk Kub - baskytara
Lukáš Doksanský - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 1:08:32
Label: 2P Production
Země: Česká republika
Žánr: heavy/groove/thrash metal

Diskografie:
1990 - Thrash The Trash
1991 - Schizofrenie
1992 - Black Jack
1993 - Salto Mortale
1994 - Thrash!
1995 - Legendy
1996 - S.O.S
1998 - Apage Satanas
1999 - Farao
2001 - Forrest Gump
2002 - Archeology
2003 - Metalmorfoza
2005 - Warning!
2006 - Labyrint
2009 - Restart
2011 - Homo Sapiens..?
2014 - Adrenalinum
2016 - Arakadabra
2019 - Jekyll & Hyde

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2019
Přečteno: 4096x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sice to není k...18. 11. 2019 19:26 jimmy
"Z novej ery" je...18. 11. 2019 14:29 johny
8/10Mať tento album...17. 11. 2019 19:21 Demonick
Kolíka tu nikdo...16. 11. 2019 10:48 Majk
Kolíknejvíc mě baví...16. 11. 2019 10:25 čéééši do toho


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08744 sekund.