14.10.2019
HATTRICK
Hudební projekt HATTRICK, který dali dohromady Aleš ..více

14.10.2019
RICHIE KOTZEN
Bývalý kytarista Poison, Mr. Big či The Winery Dogs ..více

14.10.2019
LIONHEART
Comeback této britské formace, kterou vede bývalý ..více

14.10.2019
MASVIDAL
Vědět o sobě dává bývalý kytarista Death a Cynic Paul ..více

14.10.2019
SWORD
Kanadská heavymetalová formace, která pro Metallicu ..více

14.10.2019
NULLINGROOTS
Pilná parta z Arizony hrající post-black metal/shoegaze ..více






L.A. GUNS - The Devil You Know
Já to rozseknu. Mělo vyjít v 12.10. 2018, ale v ..

L.A. GUNS - The Devil You Know
Jo jo o London.Nene nějak v říjnu 2018 jsem se ..

SAINT DEAMON - Ghost
Opravdu zbytečně dlouhému albu naštěstí pom ..

L.A. GUNS - The Devil You Know
Teď mluvíme o čem? O těch London? Ty jsou pře ..

L.A. GUNS - The Devil You Know
Pepsi bude dodatečná recenze?Sice je to z roku 2 ..

L.A. GUNS - The Devil You Know
Jirka Čáp - kdyžtak můj mail je tomstrange@sez ..

CORELEONI - II
to orre: sypu si popel na hlavu a díky za upřesn ..

CORELEONI - II
Jinak souhlasím, tohle je po velmi slabém posled ..

CORELEONI - II
Igor Gianola samozřejmě na prvním albu nehral, ..

DRAGONFORCE - Extreme Power Metal
Hudsona jsem kolem druhyho alba s nim vzal celkem ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Spěcháme maximálně jen na pivo
1700x

ARAKAIN - S.O.S
1211x

ARAKAIN - Legendy
1072x

ARAKAIN - 15 Vol.1 & 2
965x

SONATA ARCTICA - Talviö
926x

ARAKAIN - Apage Satanas
912x



27.10.2019
HOUBA, POZOR MAMUT, BANDA...
Havlíčkův Brod - Oko Klub, začátek od:20:00, vstupné: 150

02.11.2019
ATOMOVÁ MIHULE, ČERSTVĚ NATŘENO, NEVIDIM, GIGIGANG, APPLE SPOKESMAN...
Havlíčkův Brod - Oko Klub, začátek od:19:00, vstupné: 150

15.11.2019
Večer legend 18 - rocková muzika od A do Z Nejlepší tribute bandy AC/DC, LE..
KC SEMILASSO, začátek od:18:00, vstupné: 290



článků celkem: 7188
recenzí: 5879
reportů: 564
rozhovorů: 378













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


STATUS QUO - Backbone

„Status Quo vydávají novou desku? To už jí točí z nemocnice, ne?“ podivil se kamarád Pepalíh, když se dozvěděl o tom, že tahle britská legenda, která za tři roky oslaví šedesátileté působení na scéně, přijde už s jedenatřicátým albem. Vskutku úctyhodné číslo, navíc když si uvědomíme, že Status Quo je kapela ze stejného ranku jako třeba AC/DC, Motörhead nebo Ramones, tedy taková, která vydává desky jak na běžícím pásu a všechny zní v podstatě stejně. Když totiž srovnáte libovolnou desku po jedenapadesát let starém, psychedelicky laděném debutu „Picturesque Matchstickable Messages From The Status Quo“ a novinku „Backbone“, ty rozdíly tam zas tak velké nejsou…

Status Quo přežili svou vlastní smrt. Když o vánocích 2016 zemřel, kytarista Rick Parfitt, zásadní člen, který do kapely přišel už v roce 1967 a spolu s frontmanem Francisem Rossim vytvořil nezaměnitelnou dvojici, jakési poznávací znamení Status Quo, začalo se zhusta diskutovat o konci této legendy. Nebylo by se co divit, členům kapely je už přes sedmdesát, mají na scéně odkouceno jako málokdo a po třiceti deskách by rozhodně nebyla ostuda přijmout rozhodnutí o odchodu do důchodu. Rossiho však jako kdyby smrt dlouholetého parťáka natolik vzpružila, že do řad kapely angažoval teprve třicetiletého Ira Richieho Maloneho a vydal se znovu na tažení. A snad ne poslední…

U „Backbone“ stačí zmínit, že tahle deska vyšla a v podstatě víte všechno. Otázka, jak tohle album zní, je naprosto zbytečná. Jakpak asi tak může znít? Samozřejmě jako nejryzejší Status Quo. Kdo by čekal něco jiného, musí být označen za čirého blázna. Dřevní rock n`roll, prosycený silným odérem boogie a řádně vytvrzeným spodkem nepředělala hardrocková exploze začátku sedmdesátých let, nesmetla jej punková vlna na konci téže dekády, neodfoukla ji metalová vichřice osmdesátých let a když pak grunge na scéně udělal pořádný poprask, Status Quo se tomu už smáli. Za dlouhá léta mají svou pevnou fanouškovskou základnu (dnes samozřejmě složenou hlavně z chlápků středního věku nebo důchodců) a přesně pro ně tvoří svá alba. Tahle kapela se nikdy nedala zvyklat a tak už tomu pochopitelně zůstane. A čert vem řeči o tom, že se jedná „jen“ o lepší Katapult…

Nad „Backbone“ mohly viset dvě otázky. A to, jak Rossi poradí bez svého životního parťáka Parfitta a zda se podaří ve Status Quo udržet energii, která byla vždy pro tuhle kapelu nadmíru důležitá. V obou věcech ale Status Quo model 2019 obstáli se ctí. Parfitt na desce sice chybí, ale spíše jen pocitově, protože mladík Malone jej nahradil velmi obstojně. A o tom, jak je to s tou energií, dá odpověď hned první poslech. Sice se album s otvírákem „Waiting For A Woman“ rozjíždí trošku toporně, ale není to zas tak, že byste už Status posílali do domova důchodců. Velmi důležité je, že album skladbu po skladbě graduje.

Když tuhle desku posloucháte, jako byste měli pocit, že jedete skrz celou kariéru kapely (samozřejmě vyjma zmíněných psychedelických začátků). „Liberty Lane“ vás takřka uhrane sedmdesátkovou atmosférou, při níž bude pamětník muset skoro zamáčknout slzu a nebude to jen vzpomínkou na dávno ztracené mládí. „I Wanna Run Away With You“ posluchače posune v historii ještě dál, protože v případě tohoto kousku jde o klasický rock n`roll, který by bylo možné napsat už v padesátých letech, v době kdy se z vojny vracel Elvis Presley. „Falling Off The World“ má zase v sobě ducha harmonií šedesátých let a typicky statusovskou hravou atmosféru. Nejlepším kouskem ale zůstává „Get Out Off My Head“, která se sice rozjede jako klasicky přitvrzený rock n`rollový kvapík, ale právě do této skladby Rossi a spol. vložili ty nejlepší melodie, jakých jsou v současné době schopni. Tahle věc by tak mohla na koncertech konkurovat jejich největším hitům. Navíc sám Rossi, i přes svůj věk (a vzhledem k tomu, jak to válčí jeho leckteří stejně staří kolegové) podává nejen v této skladbě, ale i na celé desce skutečně dobrý výkon, ve které letopočet v jeho občance není vůbec znát.

Status Quo vydali tuhle desku z radosti, protože právě oni nikomu nic dokazovat nemusí. Bylo by jednoduché „Backbone“ smést ze stolu s tím, že nic nového nenabízí a byla by to pravda. Ovšem bylo by to docela nespravdlivé, protože nový materiál rozhodně není špatný a nebude dělat jménu kapely ostudu.

Pepsi Stone             


www.statusquo.co.uk

YouTube ukázka - Backbone

Seznam skladeb:
1. Waiting For A Woman
2. Cut Me Some Slack
3. Liberty Lane
4. I See You`re in Some Trouble
5. Backing Off
6. I Wanna Run Away With You
7. Backbone
8. Better Take Care
9. Falling off The World
10. Get Out Of My Head
11. Running Out Of Time

Sestava:
Francis Rossi - zpěv, kytara
Richie Malone - kytara
John "Rhino" Edwards - baskytara
Andy Brown - klávesy
Leon Cave - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 44:24
Label: earMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: rock n`roll/hard rock

Diskografie:
1968 - Picturesque Matchstickable Messages From The Status Quo
1969 - Spare Parts
1970 - Ma Kelly`s Geasy Spoon
1971 - Dog Of Two Head
1972 - Pilderiver
1973 - Hello!
1974 - Quo
1975 - On The Level
1976 - Blue For You
1977 - Rockin` All Around The World
1978 - If You Can`t Stand The Heat...
1979 - Whatever You Want
1980 - Just Supposin`
1981 - Never Too Late
1982 - 1+9+8+2
1983 - Back To Back
1986 - In The Army Now
1988 - Ain`t Complaining
1989 - Perfect Remedy
1991 - Rock `til You Drop
1994 - Thirsty Work
1996 - Don`t Stop
1999 - Under The Influence
2000 - Famous In The Last Century
2002 - Heavy Traffic
2003 - Riffs
2005 - The Party Ain`t Over Yet
2007 - In Search For The Fourth Choir
2011 - Quid Pro Quo
2013 - Bula Quo!
2019 - Backbone

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2019
Přečteno: 409x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Statusakymůžu kdykoliv,...6. 10. 2019 11:51 b.wokf


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20397 sekund.