21.01.2020
LORDS OF THE NEW CHURCH
Velké překvapení zažívají fanoušci této legendy ..více

21.01.2020
MEGADETH
Jak to tak vypadá, tak frontman Dave Mustaine porazil ..více

21.01.2020
ALCATRAZZ
Americká kapela, kde začínali i kytaristé Yngwie ..více

21.01.2020
THE DEAD DAISIES
Přestože nebyl ještě zveřejněn název pátého alba ..více

21.01.2020
PURNAMA
Domácí death/black metalová kapela PURNAMA, vzniklá v ..více

21.01.2020
tartarO:s
Vydání nového alba tartarO:s "Heart & soul" se blíží, ..více






Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
To Deadly Grind : Dnešní Torr nemá už co nab ..

CHILDREN OF BODOM - Hexed
Tak je to s tímto albem trošku komplikované. ji ..

HAVOK - Time Is Up
Tak toto ma úplne dostalo, radosť pocuvat. Super ..

Redaktorská bilance roku 2019 - Pagan
Zapomněl jsem na Stormwarrior! Z předešlého p ..

ZEMĚTŘESENÍ - Zemětřesení 2
Tady je živá nahrávka, kde má Mladen úplně n ..

Redaktorská bilance roku 2019 - Savapip
to htaedas: za zkoušku nic nedáš, já bych na ..

Redaktorská bilance roku 2019 - Savapip
Určitě je tu pár kapel, respektive alb, které ..

ZEMĚTŘESENÍ - Zemětřesení 2
Žádná dynamika, žádná jiskra... Někde jsem ..

ZEMĚTŘESENÍ - Zemětřesení 2
Muzes to vic rozvest? to nezni moc pozitivne po to ..

Radek SLADKÝ (TÖRR) - Letos bychom chtěli vydat novou desku
Mno jo, tak a pojďme se bavit o dnešním opravdo ..




Za poslední měsíc:
Kolinss (DEBUSTROL) - Osobní setkání s idoly z dětství je zážitek, který se ti z paměti nikdy nevymaže
2942x

ZEMĚTŘESENÍ - Zemětřesení 2
2267x

DEBUSTROL - Neuropatolog
1817x

DEBUSTROL - Chytrá past
1180x

Karel GOTT - 80/80 Největší hity 1964 - 2019
1100x

Redaktorská bilance roku 2019 - Pepsi Stone
1050x



24.01.2020
THE FIALKY, NEŽFALEŠ, TRAGEDIS, ŽÁDNEJ STRES...
Havlíčkův Brod - KD Ostrov, začátek od:20:00, vstupné: 200/250

03.04.2020
MOTÖRHEAD Czech Republic revival JUDAS PRIEST revival Praha IRON MAIDEN reviv..
kc semilasso, začátek od:18:00, vstupné: 290

12.06.2020
GOSPEL OF THE FUTURE, DROM, OR, atd......
Dub nad Moravou, začátek od:13:00, vstupné:



článků celkem: 7392
recenzí: 6059
reportů: 570
rozhovorů: 386













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Iggy POP - Free

S minulou deskou „Post Pop Depression“ jako kdyby si praotec punk rocku Iggy Pop chtěl získat zpět všechny příznivce, kteří jen kroutili hlavou nad tím, co tento dnes dvaasedmdesátiletý chlápek v různých obdobích své kariéry vyváděl. Postupně totiž oprašoval divoké kořeny, které tkví v jeho původní kapele, tvrdě kultovních The Stooges, aby se následně vrhal do víru nespoutaných experimentů, jimiž demonstroval svou chameleonskou povahu po vzoru kámoše Davida Bowieho. Ovšem Pop je číman všemi mastmi mazaný. Ví, co na jeho posluchače platí a také ví, že mu jeho experimenty a úlety prominou, pokud jim s dalším albem připraví to, co chtějí slyšet. A nemusí to být nutně pod hlavičkou The Stooges, kteří (sice ne do prodejnosti a komerční úspěšnosti) jsou přece jen dnes už váženější než jeho, byť kvalitní, sólová dráha.

Jenže The Stooges jsou po smrti bratrů Ashetonových už pár let uzavřenou kapitolou, které právě na minulém albu „Post Pop Depression“ Iggy vzdal svůj hold. On byl ten, který to všechno přežil a mohl o tom s nadhledem vyprávět. Ovšem jak už bylo zmíněno, Iggy má experimenty rád a nikdy nechtěl přešlapovat na místě, aby si na něho lidi ukazovali jako na někoho, kdo vydává každý rok stejnou desku, jen s jiným obalem (Angus Young jistě promine…). Když se totiž podíváme na jeho sólovou dráhu, je jasné, že jakákoliv škatulka je tomuto umělci těsná. A proto, jestli někdo v případě novinky „Free“ čekal pokračování „Post Pop Depression“, bude dozajista tvrdě zklamán.

Iggy jako kdyby se chtěl vrátit k deskám z přelomu desetiletí „Préliminaires“ a „Aprés“, kde odhodil svou hardrockovou nebo punkrockovou masku a tvorbu oholil na kost, když se dotýkal bluesu, jazzu či akustického rocku. Tyhle desky sice jeho fanoušci skousli se skřípajícími zuby, ale sám Pop vždycky tvrdil, že je miluje a že přesně demonstrují jeho stárnutí. Podobně je na tom i „Free“. Nesnaží se až tak jako „Aprés“ dotýkat jazzového teritoria, ovšem úplným obloukem se vyhýbá punkovým kořenům a jakékoliv formě rockové divokosti. Nemáme v tomto případě co do činění se skutečně rockovou deskou, protože tento styl je zde zastoupen jen okrajově, ale slyšíme sondu do hlubin duše stárnoucího umělce, který ještě nechce říct poslední slovo, přestože ví, že těch večerů, kdy vyběhne na scénu a spustí „Lust For Life“ nebo „Raw Power“ valem ubývá.

„Free“ je tak trochu rozpolcená deska. Na jednu stranu se na ní Pop snaží demonstrovat svou uměleckou svobodu, ale na stranu druhou, předkládaný materiál, zejména v jeho druhé části, působí až stísněným, neveselým dojmem, což umocňují i texty zemřelého Lou Reeda, Jeho tvorba je páteří sklady „We Are The People“, zatímco následující, ještě více melancholickou (v tomto případě se nebojím použít slovo depresivní) „Do Not Go Gentle Into That Good Night“ opatřil Pop texty welšského básníka první poloviny dvacátého století Dylana Thomase. Zde už se dotýkáme avantgardního způsobu hudby, který umocňuje Pop svým stařeckým recitováním.

Ani v těch sviženějších skladbách, jako je sympatická úvodní (po intru „Free“) „Loves Missing“, hypnotická „James Bond“ nebo stoogesovsky chaotická „Dirty Sanchez“, není hlavní důraz na kytarách. Pop se sice prezentuje typicky sugestivním přednesem, ovšem nejvíce pozornosti na sebe strhává trumpetista Leron Thomas, jehož saxofon se prolíná celou desku a propojuje zdánlivě nesourodé skladby. Tento nástroj, v leckterých místech působící až uhrančivě, je jasným pojivem alba a má stejnou váhu jako Popův zpěv. Ten se pohybuje v několika různých polohách. Od klasického punkového výrazu v „Dirty Sanchez“ přes civilnější vokál v „Loves Missing“ či „Sonali“ až po zmíněné deklamované recitování.

Proto asi „Free“ není tou deskou, kterou by chtěli fanoušci po „Post Pop Depression“ slyšet, ale Iggy si vždycky potrpěl na moment překvapení a šokující efekt. Obojí se tentokrát dostavilo. „Free“ je velice osobní album, je jakousi Iggyho zpovědí, ovšem to, jak zní, nepopírá jeho pravou podstatu. Můžete si totiž o něm myslet, co chcete, on na to zvysoka sere...

Pepsi Stone             


www.iggypop.com

YouTube ukázka - James Bond

Seznam skladeb:
1. Free
2. Loves Missing
3. Sonali
4. James Bond
5. Dirty Sanchez
6. Glow In The Dark
7. Page
8. We Are The People
9. Do Not Go Gentle Into That Good Night
10. The Dawn

Sestava:
Iggy Pop - zpěv
Sarah Lipstate - kytara, baskytara
Leron Thomas - saxofon, programování

Rok vydání: 2019
Čas: 33:43
Label: Loma Vista/Caroline
Země: USA
Žánr: avantgarde rock/jazz rock

Diskografie:
1977 - The Idiot
1977 - Lust For Life
1979 - New Values
1980 - Soldier
1981 - Party
1982 - Zombie Birdhouse
1986 - Blah Blah Blah
1988 - Instinct
1990 - Brick By Brick
1993 - American Caesar
1996 - Naughty Little Doogie
1999 - Avenue B
2001 - Beat Em Up
2003 - Skull Ring
2009 - Préliminaires
2012 - Aprés
2016 - Post Pop Depression
2019 - Free

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.10.2019
Přečteno: 410x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2020     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19543 sekund.