ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PORCUPINE TREE - Lightbulb Sun

Šesté album Porcupine Tree „Lightbulb Sun“ se stalo tím nejrychleji nahraným. Vznikalo ihned po dokončení „Stupid Dream“ a kapela si vlastně nedala žádnou pauzu. „Lightbulb Sun“ bylo natočeno za pouhé tři měsíce, přesto působí stejně pečlivě jako jeho předchůdci. Deska vyšla čtrnáct měsíců po té předchozí, tedy v květnu roku 2000, obsahuje deset písní, z nichž většina je o životě. Wilsona unavovala témata jako válka nebo náboženství a tak stále víc a víc dával průchod svým osobním emocím.

„Lightbulb Sun“ je rozděleno na dvě pomyslné části. Ta první je překvapivě krotká, měkká a takřka popová. Titulní skladba je na poměry kapely dosti přímočará, následující „How Is Your Life Today“ se obejde zcela bez bicích a dominuje jí klavír. Necelé tři minuty dlouhá písnička ukazuje, že Porcupine Tree si lebedí nejen v dlouhých prog rockových suitách, ale také v jednoduchých emotivních písních. Do „popovější“ části patří i oba singly „Four Chords That Made A Million“ a „Shesmovedon“. První jmenovaná je poměrně řízným rockovým kouskem, druhá naopak zaujme akustickou kytarou a vícehlasným refrénem. Podobně klidné (ale silné) skladby Porcupine Tree umisťovali i na další alba. Zní v nich pro kapelu tolik charakteristické kytary, Wilsonův hlas je místy zkreslený a atmosféra působí až zasněně. Oba singly uspěly v britské hitparádě a kapelu díky své přístupnosti představily širšímu publiku. V polovině desky se nachází klidná píseň s velmi dlouhým názvem. „Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recyclate“. V ní překvapí využití banja či opět zajímavá atmosféra, nabídne opět akustické kytary a zdánlivě působí minimalisticky. To se ostatně dá říci o celé první polovině alba, jenomže kapela do písní ukryla spoustu detailů, které budete postupně odkrývat.

Druhá část desky je mnohem více orientovaná na progresivní rock, více experimentuje a je rovněž tvrdší. „Hatesong“ patřil mezi nejhranější skladby na koncertech a není divu. Nabídne pozvolné budování písně, bohatou instrumentaci a tajemnou atmosféru. Vrcholem alba je však třináctiminutová „Russian On Ice“, jeden z prog rockových klenotů, díky nimž byli Porcupine Tree tak oblíbení. Struktura skladby je nečitelná a tak prvních pár poslechů vás překvapí, protože nebudete tušit, jak se vyvine. Kromě tradičních nástrojů v písni zazní i orchestr. Zatímco úvodní minuty „Russian On Ice“ jsou pohodové, druhá představí kapelu v pořádné ráži. Bicí i kytary jako by se začaly předhánět, kdo bude hlasitější a divočejší, což vyvrcholí ve skutečně výbušný vrchol celého songu. Desku ukončí citlivá (skoro uspávací) balada „Feel So Low“.

„Lightbulb Sun“ je velice přístupné a nečekaně přímočaré album. Porcupine Tree jsou zde velice chytlaví, ale nikoliv vlezlí. Přesto nezapomínají na prog rock a dávají vzniknout velice zajímavé hudbě, která se krásně poslouchá a udivuje. O něco silnější momenty nabídla předchozí „Stupid Dream“, i tak kapela učinila další krok kupředu a za ten byla odměněna. „Lightbulb Sun“ získala stejně jako předchozí nahrávka zlatou desku nezávislé asociace IMPALA za 75 000 prodaných desek v Evropě.

Z Porcupine Tree byla velká kapela, která trochu symbolicky jela turné s Dream Theater. Na jednom podiu se tak setkaly dvě největší progresivní kapely své doby, Porcupine Tree rovněž jeli řadu vystoupení s další legendou žánru Marillion. „Stupid Dream“ a „Lightbulb Sun“ vydali Porcupine Tree u Snapper Music, poté však přestoupili opět k o něco většímu labelu Lava Records. Kapela měla před sebou nejen velký průlom, ale také výraznou změnu v sestavě.

Tomáš Marton             


FB PORCUPINE TREE

YouTube ukázka - Lightbulb Sun

Seznam skladeb:
1. Lightbulb Sun
2. How Is Your Life Today ?
3. Four Chords That Made A Million
4. Shesmovedon
5. Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled
6. The Rest Will Flow
7. Hatesong
8. Where We Would Be
9. Russia On Ice
10. Feel So Low

Sestava:
Steven Wilson - zpěv, kytara, piáno
Colin Edwin - baskytara
Richard Barbieri - klávesy
Gavin Harrison - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 54:49
Label: Snapper music
Země:Velká Británie
Žánr: Progresivní rock

Diskografie:
1992 - On The Sunday Of Life
1993 - Up To Downstair
1995 - The Sky Moves Sideways
1996 - Signify
1999 - Stupid Dream
2000 - Lightbulb Sun
2002 - In Absentia
2005 - Deadwing
2007 - Fear Of A Blank Planet
2009 -The Incident

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.10.2019
Přečteno: 1344x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09175 sekund.